Με γενετική προδιάθεση η υπέρταση!

18:08 8/2/2017 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΜε γενετική προδιάθεση η υπέρταση!Τετάρτη, Φεβρουάριος 8, 2017 - 18:08

Πρωτοποριακή έρευνα ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ανάπτυξη ατομικών θεραπειών

Εως σήμερα η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρούνταν κατά κύριο λόγο συνέπεια του τρόπου ζωής, καθώς το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης ενοχοποιούνται για την εμφάνισή της.

Ομως μια πρωτοποριακή έρευνα των πανεπιστημίων Queen Mary

και Imperial του Λονδίνου εντόπισε τουλάχιστον 107 νέες χρωμοσωματικές περιοχές των γονιδίων που συνδέονται με την υψηλή πίεση, ανοίγοντας τον δρόμο για εντελώς νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια ενήλικοι, κυρίως στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 9.800.000 γενοτύπους του DNA από τους 420.000 Βρετανούς που συμμετέχουν στην εθνική βιοτράπεζα (μια μεγάλη συλλογή βιολογικών και ιατρικών δειγμάτων, δεδομένων και ιστών, που έχουν συγκεντρωθεί για ερευνητικούς σκοπούς) και ανέλυσαν τα δεδομένα αυτά σε συνάρτηση με τα στοιχεία για την αρτηριακή πίεση καθενός.

Διαπίστωσαν ότι η γενετική προδιάθεση για την εκδήλωση υψηλής αρτηριακής πίεσης επιβεβαιώνεται από τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισής της μετά την ηλικία των 50 ετών.
Η δε διαφορά των ατόμων που ανήκουν στην κορυφή της κλίμακας υψηλού κινδύνου από αυτά που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα μεταφράζεται σε μια απόκλιση αρτηριακής πίεσης κατά 10 μονάδες (10 mmHg) στο πιεσόμετρο.

Εγκαιρη πρόβλεψη

Αυτό, σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους που δημοσιεύονται στο «Nature Genetics», σημαίνει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης υψηλής πίεσης μπορεί να προβλεφθεί έγκαιρα και να αποτραπεί, με προσαρμογές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, όπως περιορίζοντας -για τα άτομα ενισχυμένης γονιδιακής προδιάθεσης- την πρόσληψη καλίου και νατρίου, με τον έλεγχο του σωματικού βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης αλλά και τον περιορισμό, όσο το δυνατόν περισσότερο, της κατανάλωσης αλκοόλ.
Παράλληλα, η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο και για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών της υπέρτασης αλλά και νέων φαρμάκων, που θα στοχεύουν στα εν λόγω γονίδια για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα