Μεταμόσχευση με 3D βιοεκτυπωτές!

18:43 8/5/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΜεταμόσχευση με 3D βιοεκτυπωτές!Παρασκευή, Μάιος 8, 2015 - 18:41

Επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις οργάνων φέρνουν οι βιοεκτυπωτές 3D, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα εποχή της ιατρικής, κατά την οποία θα εκτυπώνονται ανθρώπινα όργανα για τους ασθενείς που τα χρειάζονται. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πραγματικότητα, η οποία στο κοντινό μέλλον θα μπορέσει -όπως φιλοδοξούν οι επιστήμονες- να λύσει οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων ή τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος από δότη.

Πρόκειται για την τεχνική

bioprinting, κατά την οποία οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κύτταρα του ασθενούς, τα οποία έχουν πρώτα πολλαπλασιάσει, σε συνδυασμό με βιοσυμβατό τζελ. Ο βιοεκτυπωτής 3D με τη μια κεφαλή του εναποθέτει λεπτά στρώματα κυττάρων το ένα πάνω στο άλλο και με την άλλη δημιουργεί, με το τζελ, τον εσωτερικό σκελετό. Πάνω σε αυτόν στηρίζονται τα στρώματα κυττάρων, δίνοντας στο όργανο την τελική του μορφή. Πανεπιστήμια και εταιρίες start-up σε ΗΠΑ και Ιαπωνία εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ηδη στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ γίνονται μεταμοσχεύσεις τμημάτων κρανίου που δημιουργούνται με printers τρισδιάστατης εκτύπωσης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τραύματα από ατυχήματα.

Μεγαλύτερο κρανίο

Στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, δε, έγινε μεταμόσχευση του μεγαλύτερου κρανίου από 3D εκτύπωση, σε 22χρονη που έπασχε από ανώμαλη πάχυνση κρανίου, το οποίο πίεζε τον εγκέφαλό της προκαλώντας της προβλήματα στην όραση και πονοκεφάλους.

Στο πανεπιστήμιο Πρίνστον δημιουργήθηκε το πρώτο βιονικό αφτί, που συνδυάζει τη χρήση εκτυπωτή για τη δημιουργία του έξω ωτός και της τεχνολογίας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του, μέσω μικροσκοπικής κεραίας η οποία αναπαράγει τους ήχους. Στο Wake Forest University των ΗΠΑ δουλεύουν πάνω στη δημιουργία εκτυπωμένου δέρματος, ώστε να καλύπτονται τα εγκαύματα.

Πιο πολύπλοκη είναι η εκτύπωση εσωτερικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος, καθώς αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Ομως οι επιστήμονες αναμένουν εντυπωσιακές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Πιο κοντά στην επιτυχία έχει φτάσει η αμερικανική start-up Organovo, η οποία δημιούργησε συκώτι με διάμετρο 4 χιλιοστών, ικανό να αντεπεξέλθει στις βασικές λειτουργίες του οργάνου.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα