Μετανάστες στα βράχια

ΠΟΛΙΤΙΚΗΜετανάστες στα βράχιαΤετάρτη, Οκτώβριος 7, 2015 - 13:53

Πιλότος απαθανάτισε από αέρος την αποβίβαση τους στο ακρωτήριο Κόρακας αλλά και τη μάχη των λιμενικών με δουλέμπορους

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που φέρνει στη δημοσιότητα η Αερολέσχη Μυτιλήνης, δείχνει τη δραματική προσπάθεια μεταναστών και προσφύγων να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, αλλά και την άοκνη μάχη του Λιμενικού με τους Τούρκους δουλεμπόρους.

Ενας πιλότος απαθανάτισε από αέρος την αποβίβαση των αλλοδαπών στο ακρωτήριο Κόρακας και την

καταδίωξη του διακινητή από τους Ελληνες λιμενικούς, σκηνές οι οποίες επαναλαμβάνονται καθημερινά σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Το αεροπλάνο της αερολέσχης πετούσε πάνω από τη βόρεια Λέσβο για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, όταν ο πιλότος διέκρινε στη θάλασσα τέσσερις υπερφορτωμένες βάρκες με περισσότερους από 200 επιβαίνοντες να πλησιάζουν το νησί. Μία από αυτές, στην οποία βρίσκονταν στοιβαγμένοι περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες, κατευθύνθηκε προς το ακρωτήριο Κόρακας.

Ο Ελληνας πιλότος δεν έχασε την ευκαιρία και απαθανάτισε με τον φωτογραφικό φακό του τη ριψοκίνδυνη προσπάθεια των 50 μεταναστών να προσεγγίσουν τα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου και να αποβιβαστούν. Την ίδια διαδρομή είχαν ακολουθήσει νωρίτερα πολλοί άλλοι μετανάστες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία από τα δεκάδες πορτοκαλί σωσίβια που βρίσκονται διάσπαρτα στα βράχια!

Η ειδοποίηση
Ο πιλότος ειδοποίησε το Λιμενικό, σκάφος του οποίου έσπευσε στην περιοχή για να εντοπίσει τον διακινητή, προτού εκείνος επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ο δουλέμπορος έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το ελληνικό σκάφος, αλλά οι τρεις λιμενικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο πιλότος της αερολέσχης χαρακτήρισε «συγκλονιστική» την καταδίωξη του Τούρκου διακινητή από τους Ελληνες λιμενικούς και πρόσθεσε ότι έγινε «με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να παρακολουθεί από μακριά τα τεκταινόμενα»!

Γιούνκερ: Ενίσχυση της Frontex

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα διατεθούν 600 υπάλληλοι της Κομισιόν για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex, όπως αποκάλυψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στην οποία επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει την προσοχή της στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της μετανάστευσης.

«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου, δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει στην Ελλάδα 66.000 πρόσφυγες και θα πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη, ενώ μίλησε και για ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να περιοριστούν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα