Μέτρηση του σακχάρου από την αναπνοή!

ΥΓΕΙΑΜέτρηση του σακχάρου από την αναπνοή!Δευτέρα, Νοέμβριος 14, 2016 - 17:03

Νέα συσκευή δίνει ακριβές αποτέλεσμα χωρίς τα τρυπήματα για δείγμα αίματος

Η ακρίβεια και η ευκολία στη μέτρηση του σακχάρου είναι για τους διαβητικούς όχι μόνο κρίσιμα για την υγεία τους αλλά και ζητήματα ποιότητας ζωής.
Οι ερευνητές αναζητούν συνεχώς νέες μεθόδους ακριβούς μέτρησης για να αντικαταστήσουν τα επώδυνα τρυπήματα για λήψη δείγματος αίματος, που επιπλέον δεν δίνουν πάντα ακριβείς μετρήσεις.

Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η μέτρηση με γλυκοζόμετρο

εμφανίζει αποκλίσεις και λάθη της τάξης του 10% σε ασθενείς που δεν είναι σχολαστικοί με την καθαριότητα των χεριών τους και την αποστείρωση συσκευής και σημείου αιμοληψίας. Και αυτό γιατί, όταν τα χέρια δεν είναι καλά πλυμένα, συγκρατούν υπολείμματα τροφών που έχουν αγγίξει.

Εξαιτίας μάλιστα των δερματικών παθήσεων, οι οποίες προσβάλλουν κάποια στιγμή το ένα τρίτο των διαβητικών, η έλλειψη καθαριότητας στα χέρια έχει και άλλες επιπτώσεις για την υγεία τους, καθώς είναι ευάλωτοι σε μολύνσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε φορητή «συσκευή ανάλυσης αναπνοής», που μπορεί να μετρά με ακρίβεια τα επίπεδα του σακχάρου.

Σύμφωνα με την υποστηρικτική μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Analytical Chemistry» της αμερικανικής ένωσης χημικών ACE, στην ανάσα των διαβητικών εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις ακετόνης, που συνδέονται ακριβώς με την άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Γλυκιά μυρωδιά»
Οταν τα επίπεδα ινσουλίνης στον
οργανισμό πέφτουν, στο αίμα συσσωρεύονται κετόνες, που απελευθερώνονται στην εκπνοή, δίνοντας στην ανάσα μία «γλυκιά μυρωδιά».
Η συσκευή που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί ερευνητές διαθέτει ένα απορροφητικό πολυμερές υλικό, που παγιδεύει την ακετόνη, την οδηγεί σε μία οπή και εκεί με τεχνολογία λέιζερ μετράται η συγκέντρωσή της.

Οι ερευνητές διασταύρωσαν και επιβεβαίωσαν τις μετρήσεις κάτω από διαφορετικές συνθήκες -έπειτα από άσκηση ή μεγάλη κατανάλωση τροφής και αλκοόλ κ.λπ.- συγκρίνοντάς τις με μετρήσεις φασματομετρίας μάζας.
Διαπίστωσαν ότι η συσκευή τους μπορεί να εντοπίσει τον διαβήτη τύπου-1 ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν συμπτώματα και δεν είχε διαγνωστεί. Η συσκευή θα είναι επαναλαμβανόμενης χρήσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα