Μια ιδέα όλα τα λεφτά!

Ακόμα μία ζωντανή απόδειξη του ότι άμα κατεβάσεις ΤΗΝ ιδέα, μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος αποτελεί ο Ντέιβιντ Καρπ. Ο 26χρονος ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου Tumblr πούλησε προ ημερών τη δική του ιδέα στον κολοσσό του Ιντερνετ, το Yahoo, και αυτομάτως είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να γράφει υπόλοιπο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια!

Το Tumblr

άρχισε να λειτουργεί πριν από έξι χρόνια και πλέον μετράει πάνω από 134.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ αποτελεί ένα από τα είκοσι sites της Αμερικής που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις καθημερινά. Παρά την αγορά της από τη Yahoo, η δημοφιλής ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν το δικό τους blog θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα, ενώ ο Καρπ θα παραμείνει στο τιμόνι της. Οχι τυχαία, το post-it που έχει πάνω από το γραφείο του γράφει: «Πριν από το Tumblr ήμουν απλώς ένα τρελό, μοναχικό θηρίο. Σήμερα έχω αμέτρητους φίλους και ζω ένα συνεχές πάρτι»!

Ο νεαρός «μάγος των υπολογιστών», όπως δικαιολογημένα τον χαρακτηρίζουν οι φίλοι του, είχε δώσει από νωρίς τα διαπιστευτήριά του στα... πληκτρολόγια. Ηταν μόλις 11 ετών όταν άρχισε να κωδικοποιεί τη γλώσσα html, ενώ σε ηλικία 15 ετών πάτησε πόδι στους γονείς του λέγοντάς τους: «Θέλω να εγκαταλείψω το σχολείο και να διαβάζω στο σπίτι για να μπορέσω να αφοσιωθώ στο πάθος μου: τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές». Ευτυχώς οι γονείς του τον άκουσαν και τον έβγαλαν από ένα από τα πιο φημισμένα σχολεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του με διδασκαλία κατ' οίκον. Και εκεί, στο διαμέρισμα της δασκάλας μητέρας του στο Μανχάταν, δημιούργησε την πλατφόρμα του Tumblr το 2007, σε ηλικία 20 ετών.

Το 2010 το περιοδικό «Technology Review» που εκδίδεται από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ τον κατέταξε ανάμεσα στα τριάντα πέντε πιο πρωτοποριακά μυαλά του κόσμου κάτω των 35 ετών. Ο ίδιος ωστόσο, όπως εμφανίζεται τουλάχιστον μέσα από το προσωπικό blog του με τίτλο davidslog.com, δεν διαφέρει στην καθημερινότητά του από τους συνομηλίκους του. Περνάει πολύ χρόνο με την κοπέλα του, την όμορφη Ρέιτσελ Εκλεϊ, παίζει με τον σκύλο του Κλαρκ και οδηγεί βέσπα. Τη μοναδική πολυτέλεια που έχει παραχωρήσει στον εαυτό του είναι ένα loft, αξίας 1.600.000 δολαρίων, με μαγευτική θέα του Μπρούκλιν.

Χρυσά ονόματα Τον χορό των εκατομμυρίων έχουν χορέψει και αρκετοί άλλοι που κατάφεραν να πιάσουν από νωρίς τον διαδικτυακό παλμό. Πριν από περίπου ένα χρόνο το Facebook έδωσε 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το Instagram. Ο Κέβιν Σίστρομ, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Instagram, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Ο απόφοιτος του Στάνφορντ, ο οποίος ανέπτυξε την υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να τραβάνε φωτογραφίες με το κινητό τους, να τις επεξεργάζονται με όποιο φίλτρο επιθυμούν και να τις δημοσιεύουν στα social media, παρουσίασε το δημιούργημά του το 2010 και αμέσως προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγιστάνων της Σίλικον Βάλεϊ. Είναι περίεργο ωστόσο το γεγονός ότι δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον και της Google, αφού είχε προϋπηρεσία δύο ετών σε αυτήν.

Ισως ήταν η περίοδος που η Google είχε εστιάσει όλη την προσοχή της στο youTube. Η υπηρεσία που επιτρέπει το διαδικτυακό μοίρασμα ψηφιακών βίντεο γεννήθηκε το 2005 από τον Τσαντ Χάρλεϊ και τον Στιβ Τσεν. Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων της Ιντιάνα και του Ιλινόις μπήκαν στη διαδικασία να αναπτύξουν την ιστοσελίδα, όταν ύστερα από ένα επιτυχημένο πάρτι δυσκολεύονταν να μεταφορτώσουν στο Διαδίκτυο βιντεοσκοπημένο υλικό. Δεν φαντάζονταν βέβαια ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα ότι η ιδέα αυτή θα εξαργυρωνόταν λίγο καιρό αργότερα προς 1,65 δισ. δολάρια. Εκατομμυριούχος έγινε πριν από μερικούς μήνες και ένας 17χρονος μαθητής από την Αγγλία, ο οποίος πούλησε την εφαρμογή του στο Yahoo προς 30 εκατομμύρια δολάρια. Ο Νικ Ντ' Αλόιζιο δημιούργησε το Summly, μια εφαρμογή που σκανάρει τον Παγκόσμιο Ιστό για ειδήσεις και χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να βρει το είδος του περιεχομένου που επιθυμεί ο χρήστης να διαβάσει. Στη συνέχεια δημιουργεί μια περίληψή του, η οποία μπορεί να χωρέσει στην οθόνη του κινητού!

«Πατατράκ» για το Foursquare

Το κεφάλι του στον τοίχο χτυπάει, αντιθέτως, ο Ντένις Κρόουλεϊ. Ο ιδρυτής της εφαρμογής Foursquare, η οποία επιτρέπει στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων να δημοσιεύουν ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία τους, έκλεισε την πόρτα στη Yahoo την άνοιξη του 2010, παρά το γεγονός ότι του πρόσφερε 100 εκατομμύρια δολάρια ζεστά και μετρητά.

Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αισθάνθηκε ότι θα μπορούσε να κλείσει καλύτερο ντιλ, αφού την ίδια περίοδο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις και με το Facebook, το οποίο του πρόσφερε 120 εκατομμύρια δολάρια. Ο Κρόουλεϊ πίεσε για 150.000.000 δολάρια, αλλά τα αφεντικά του Facebook του σέρβιραν ένα ωραιότατο «όχι» και αγόρασαν την ανταγωνιστική εφαρμογή Hot Potato προς μόλις 10.000.000 δολάρια. Εκτοτε η ζήτηση του Foursquare «πάγωσε» και πλέον οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η αξία του θα πέσει κάτω από τα 50.000.000 δολάρια.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα