Μια «Λάρα Κροφτ» για το διαδικτυακό έγκλημα

ΚΟΣΜΟΣΜια «Λάρα Κροφτ» για το διαδικτυακό έγκλημαΤετάρτη, Οκτώβριος 8, 2014 - 13:16

Είναι χάκερ, αλλά εργάζεται νόμιμα για το διαδίκτυο. Δουλεύει για την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, αυτή της Google, και φροντίζει ώστε οι αντίπαλοι της εταιρίας, είτε αυτοί είναι ανταγωνιστές της είτε κακόβουλοι χρήστες, να μη βρουν ποτέ «τρύπα» που θα τους επιτρέψει να κάνουν ζημιά.

Είναι μια γυναίκα, οι ιρανικές «ρίζες» της οποίες θα ήταν απαγορευτικές για να φθάσει σε τέτοια θέση, η 31χρονη όμως Παρίζα Ταμπρίζ δεν καταλαβαίνει από τέτοια.

Κατάφερε να βρεθεί στο τιμόνι της υπηρεσίας ασφάλειας του Google Chrome. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι συνάδελφοί της αποκαλούν την Αμερικανοϊρανή «πριγκίπισσα της ασφάλειας».

«Νόμιζα πως το επάγγελμα του μηχανικού ασφαλείας πληροφοριών ήταν μια βαρετή δουλειά. Κι όμως, οι άντρες στη βιομηχανία τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, οπότε το "πριγκίπισσα της ασφάλειας" μου φάνηκε αρκετά ιδιαίτερο» έχει δηλώσει η ίδια αναφερόμενη στο επάγγελμά της.

Γεννημένη από Ιρανό πατέρα και Πολωνή μητέρα, η Ταμπρίζ μεγάλωσε στο Σικάγο με τους δύο μικρότερους αδελφούς της. Τον πρώτο υπολογιστή της τον απέκτησε ως πρωτοετής φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου σπούδασε μηχανικός υπολογιστών. Μετά την αποφοίτησή της, το 2007, ξεκίνησε να εργάζεται για την Google. Το 2012 κατέκτησε μια θέση στη λίστα «Forbes» με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών που θα διακριθούν στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Και τα κατάφερε.

Σήμερα κάνει καθημερινά σεμινάρια στους άλλους «λευκούς χάκερ», όπως ονομάζονται οι χάκερ που δεν προκαλούν ζημιά, αλλά προστατεύουν τα δίκτυα υπολογιστών, με πρώτη πάντα την ερώτηση πώς θα χακάρουν το μηχάνημα που πουλάει σοκολάτες χωρίς να επιστρατεύσουν την τεχνολογία. Οσο για τους «συναδέλφους» της που εισβάλλουν σε δίκτυα, απλώς δηλώνει πως όσοι βρίσκονται από τη «λευκή» πλευρά πρέπει να αγωνιστούν για να αποδείξουν ότι υπάρχει ηθική στον κλάδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα