Μηχάνημα αιμοκάθαρσης για μωρά

ΥΓΕΙΑΜηχάνημα αιμοκάθαρσης για μωράΤρίτη, Μάιος 27, 2014 - 16:26

Ιταλοί επιστήμονες δημιούργησαν μηχάνημα αιμοκάθαρσης ειδικά για μωρά, στοχεύοντας στα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και στη μείωση των κινδύνων που ενέχει η χρήση μηχανημάτων για ενήλικες στα παιδιά.

Το μηχάνημα-μινιατούρα δοκιμάστηκε σε νεογέννητο με πολυοργανική ανεπάρκεια και κατάφερε να αποκαταστήσει τη λειτουργία του νεφρού του σε τριάντα μέρες.

Ο καθηγητής Κλαούντιο Ρόνκο από το Διεθνές Ινστιτούτο Νεφρικής Ερευνας στο Νοσοκομείο Σαν Μπορτόλο, στη Βιντσέντζα, σχεδίασε και ανέπτυξε

το νέο μηχάνημα για να θεραπεύει μωρά από 2 έως δέκα κιλά.

Πρόβλημα

Στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet», εξηγεί ότι τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για ενήλικες είναι ανακριβή και πιθανώς επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται σε παιδιά.

«Ενα σημαντικό πρόβλημα είναι τα πιθανά λάθη στους όγκους υπερδιήθησης. Ο εξοπλισμός της αιμοκάθαρσης ενηλίκων έχει την τάση να τραβάει πολλά υγρά από το παιδί και να οδηγεί σε αφυδάτωση και πτώση της πίεσης, προκαλώντας υπέρταση και οίδημα» επισημαίνει.

Η νέα συσκευή, που ονομάζεται Carpe Diem (cardio-renal pediatric dialysis emergency machine), αποκαθιστά τη χαμένη λειτουργία των νεφρών αποβάλλοντας τα περιττά υγρά και τα ούρα από το σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Επιτρέπει, δε, τη χρήση καθετήρων πολύ μικρότερου μεγέθους, γεγονός που μπορεί να προλάβει τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των μωρών.

Τον Αύγουστο του 2013 μωρό που γεννήθηκε πρόωρα και είχε βάρος 2,9 κιλών ήταν το πρώτο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε αυτή η συσκευή. Η μικρή είχε πολυοργανική ανεπάρκεια ύστερα από μια πολύπλοκη διαδικασία τοκετού. Επειτα από περισσότερες από είκοσι μέρες θεραπεία με τη συσκευή Carpe Diem οι γιατροί κατάφεραν να σταματήσουν τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, καθώς τα νεφρά της λειτούργησαν κανονικά. Πενήντα μέρες μετά το παιδί πήρε εξιτήριο.

«Ελπίζουμε ότι η επιτυχία μας θα ενθαρρύνει την εξέλιξη άλλων ιατρικών τεχνολογιών, που θα είναι ειδικά σχεδιασμένες για βρέφη και μικρά παιδιά» σχολιάζει ο καθηγητής Ρόνκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα