Μόσχευμα από τη μύτη για τις αρθρώσεις

ΥΓΕΙΑΜόσχευμα από τη μύτη για τις αρθρώσειςΔευτέρα, Οκτώβριος 24, 2016 - 17:39

Νέα μέθοδος για την αποκατάσταση του χόνδρου στο γόνατο με ρινικά κύτταρα

Να που ήρθε η στιγμή που το να «βγει από τη... μύτη» μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι βγαίνει και «ξινή». Το αντίθετο. Ελβετοί επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν τα προβλήματα στις αρθρώσεις των γονάτων 10 ασθενών, χρησιμοποιώντας κύτταρα από τον χόνδρο της μύτης τους!

Ο χόνδρος των αρθρώσεων αποτελεί τον συνδετικό ιστό που καλύπτει και προστατεύει τα

οστά των γονάτων, όμως τυχόν τραυματισμοί μπορεί να επιφέρουν επώδυνα προβλήματα, δυσκολία βαδίσματος ή τρεξίματος, περιορισμένη κίνηση της άρθρωσης και ίσως οστεοαρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου της Βασιλείας Ιβάν Μάρτιν, έλαβαν κύτταρα χόνδρου από το ρινικό διάφραγμα κάθε ασθενούς και τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριο σε κυτταρικές καλλιέργειες.
Στη συνέχεια, τοποθέτησαν τα κύτταρα σε μια πορώδη μεμβράνη κολλαγόνου για άλλες δύο εβδομάδες.

Στην τελική φάση του πειράματος προέκυψε ένα μόσχευμα διαστάσεων 30x40 χιλιοστών, το οποίο κόπηκε στις κατάλληλες διαστάσεις και εισήχθη χειρουργικά στη θέση της κατεστραμμένης άρθρωσης του γονάτου. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύει το ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δύο χρόνια μετά τη μεταμόσχευση των κυττάρων της μύτης στα γόνατα, οι ασθενείς, ηλικίας από 18 έως 55 ετών, είχαν αναπτύξει νέο χόνδρο στα κατεστραμμένα από τραυματισμό γόνατά τους, πονούσαν λιγότερο και η ποιότητα της ζωής τους είχε βελτιωθεί αισθητά.

Παρόμοιος

Μετά την επέμβαση, η πλήρης ανάρρωση χρειάζεται αρκετούς μήνες, όμως έπειτα από δύο χρόνια οι διαγνωστικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο νέος ιστός που είχε αναπτυχθεί στο γόνατο ήταν παρόμοιος με τον φυσιολογικό χόνδρο, ενώ δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής της νέας, λιγότερο επεμβατικής μεθόδου σε ανθρώπους, καθώς δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή με 108 ασθενείς σε τέσσερα ιατρικά κέντρα. Εφόσον η μέθοδος εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές υγείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μπορεί να αντικαταστήσει, έστω εν μέρει, τις έως σήμερα χρησιμοποιούμενες θεραπείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα