Νέα συσκευή για διάγνωση του Πάρκινσον

ΥΓΕΙΑΝέα συσκευή για διάγνωση του ΠάρκινσονΤρίτη, Οκτώβριος 14, 2014 - 16:58

Μια φορητή συσκευή, τύπου Ηolter, θα χρησιμεύει σύντομα για τη διάγνωση του Πάρκινσον. Η συσκευή, η οποία αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μάγκνα Γκρέτσια του Καταντζάρο, ανιχνεύει διαταραχές του ύπνου που συνδέονται στενά με την εν λόγω ανίατη πάθηση του εγκεφάλου. Το επαναστατικό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ιταλικής Εταιρίας Νευρολογίας, είναι μικρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί

κατ' οίκον και επιτρέπει τον εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη νόσο Πάρκινσον προτού αυτή εκδηλωθεί.

«Η πρόληψη του Πάρκινσον είναι δυνατή, εάν η διάγνωση πραγματοποιηθεί πολύ νωρίς και σίγουρα πριν από την εκδήλωση των κινητικών διαταραχών που η νόσος προκαλεί, όπως την αδεξιότητα στις κινήσεις ή το τρέμουλο» εξήγησε ο συντονιστής της έρευνας Αλντο Κουατρόνε και πρόσθεσε: «Η διάγνωση μπορεί να βασιστεί σε άλλες διαταραχές που σχετίζονται συχνά με τη νόσο, με πιο χαρακτηριστικές την απώλεια της όσφρησης και τη διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, κατά την οποία ο ασθενής εμφανίζεται να φωνάζει, να κλοτσάει και να ρίχνει μπουνιές ενώ κοιμάται».

Οπως τόνισαν οι Ιταλοί ερευνητές, οι παραπάνω διαταραχές αποτελούν -προς το παρόν- τον πιο αξιόπιστο δείκτη πρόγνωσης του Πάρκινσον. «Περίπου το 60% των ασθενών με Πάρκινσον αναπτύσσει την ασθένεια μέσα σε 10-12 χρόνια. Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών της όσφρησης και του ύπνου REM επιτρέπει να εντοπίσουμε τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων τα οποία είναι ικανά να ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου» δήλωσε ο Κουατρόνε.


Μέχρι σήμερα η κλινική διάγνωση του Πάρκινσον επιβεβαιώνεται μέσω καταγραφής με πολύγραφο, η οποία γίνεται με παραμονή των ασθενών τουλάχιστον για μία νύχτα σε ειδικά κέντρα μελέτης ύπνου. «Η συσκευή που αναπτύσσουμε εμείς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' οίκον, όπως το Holter για την καρδιά, χωρίς έτσι να ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα οι ασθενείς. Εχουμε δημιουργήσει αρκετά πρωτότυπα της συσκευής και αυτό το διάστημα έχουμε υποβάλει αίτηση για να λάβουμε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» δήλωσε ο Κουατρόνε.

Keywords
Τυχαία Θέματα