Νέα θεραπεία για διαβήτη και παχυσαρκία

ΥΓΕΙΑΝέα θεραπεία για διαβήτη και παχυσαρκίαΤρίτη, Οκτώβριος 18, 2016 - 20:34

Για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη οι ειδικοί στρέφονται όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, στην ενίσχυση του μεταβολισμού και τη φυσική λιποδιάλυση που γίνεται από τον οργανισμό.

Σε μία τελευταία εξέλιξη, ερευνητές από το The Scripps Research Institute (TSRI) ανακάλυψαν ότι μία πρωτεΐνη ενισχύει τη συγκέντρωση λίπους και επιβραδύνει τις καύσεις, ενώ βρήκαν τον τρόπο -μπλοκάροντάς την- να πυροδοτήσουν τη διαδικασία της λιποδιάλυσης.

Εκτιμούν τώρα ότι η εργασία τους, που δημοσιεύεται

στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Clinical Investigation», θα αποτελέσει τη βάση για μία νέα θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη με το όνομα IP6K1, η οποία όταν λείπει από το κύτταρα λίπους, επιταχύνονται οι καύσεις και προστατεύεται ο οργανισμός από την παχυσαρκία και την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Συγκεκριμένα, η απουσία της πρωτεΐνης βρέθηκε ότι επιδρά σε μία δεύτερη πρωτεΐνη που έχει ρυθμιστικό χαρακτήρα και βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους.

Για να το πετύχουν αυτό, σε πειραματόζωα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον αναστολέα κινάσης TNP, ο οποίος, μπλοκάροντας την IP6K1, επιβράδυνε σημαντικά τη συγκέντρωση λίπους και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πειραματόζωα

«Η ουσία διευκολύνει επίσης την απώλεια βάρους και βελτιώνει τις μεταβολικές παραμέτρους, όταν χρησιμοποιείται σε πειραματόζωα με πρόβλημα παχυσαρκίας» επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής του TSRI και επικεφαλής της έρευνας Anutosh Chakraborty.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φαρμακευτικές αγωγές κατά της παχυσαρκίας έχουν αποδειχθεί τελικά μερικώς μόνο αποτελεσματικές, ενώ ενίοτε συνοδεύονται από σημαντικές παρενέργειες.

Ταυτόχρονα, κάποιοι από τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε αυτές δείχνουν να μην ανταποκρίνονται, ενώ πολύ συχνά και οι έντονες δίαιτες γυρίζουν μπούμερανγκ και έχουν ως συνέπεια την ανάκτηση βάρους έπειτα από -πολλές φορές- σύντομο χρονικό διάστημα και το φαινόμενο των λεγόμενων «διαιτών γιογιό».

Αντίθετα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παρέμβαση στην πρωτεϊνική έκφραση που επιδρά στον μεταβολισμό μπορεί να προσφέρει ασφαλέστερα και μακροβιότερα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα