Νέο «όπλο» για την εξωσωματική γονιμοποίηση

ΥΓΕΙΑΝέο «όπλο» για την εξωσωματική γονιμοποίησηΠέμπτη, Μάιος 21, 2015 - 18:00

Το υαλουρονικό οξύ (ουσία που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερα καλλυντικά σκευάσματα αλλά και συμπληρώματα διατροφής, ως ενισχυτικό για τα οστά αλλά και τα μαλλιά) ίσως αποτελέσει τον καταλύτη για τη βελτίωση και την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιείται στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Leeds υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Μίλερ, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει την «επικόλληση» του σπερματοζωαρίου

στο ωάριο, διευκολύνοντας τη διαδικασία της γονιμοποίησης στο εργαστήριο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμβρυολόγοι κατά την εξωσωματική με τη συμβατική μέθοδο είναι ότι τοποθετούν μαζί ωάρια και σπερματοζωάρια σε ικανή ποσότητα στον ίδιο δίσκο διαλογής και αναμένουν τη γονιμοποίηση. Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν επιλογή των σπερματοζωαρίων. Με τη νέα μέθοδο μπορούν να επιλέξουν σπέρμα «καλής ποιότητας» και να το εισαγάγουν απευθείας μέσα στο ωάριο με ενδο-κυτταροπλασματική έγχυση. Συγκεκριμένα, με τη μέθοδο του υαλουρονικού οι επιστήμονες πέτυχαν να κάνουν διαλογή των πλέον ώριμων και γόνιμων σπερματοζωαρίων, διαδικασία που κρατάει περίπου δέκα λεπτά χωρίς να καταστρέφεται το σπέρμα.

Λειτουργεί σαν κόλλα

Ειδικότερα τοποθετούν το σπέρμα σε διάτρητο δισκίο διαλογής, στις οπές του οποίου έχει τοποθετηθεί υαλουρονικό οξύ. Τα σπερματοζωάρια που κινούνται εντονότερα εγκλωβίζονται στις οπές και προσκολλώνται στο υαλουρονικό, το οποίο λειτουργεί πλέον σαν κόλλα που επικάθεται επίμονα στο ωάριο, διευκολύνοντας τη γονιμοποίησή του.

Η μέθοδος έρχεται να δώσει ελπίδες για καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης ιδιαίτερα σε γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 37 ετών, καθώς τα γερασμένα ωάρια δεν διαθέτουν πια από μόνα τους τη δυνατότητα να ισοσκελίσουν τις όποιες αδυναμίες παρουσιάζει το σπερματοζωάριο που χρησιμοποιείται για τη γονιμοποίησή τους.

Η πειραματική μελέτη χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας της Βρετανίας, όπου έχει διαπιστωθεί ότι τρεις στις τέσσερις απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτυγχάνουν κάθε χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα