Ο χαμογελαστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών

14:08 6/8/2020 - Πηγή: Espresso

Σίγησε η φωνή ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες ρεμπέτες. Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, ο οποίος «τρέλανε» την Ευρώπη με το μπαγλαμαδάκι του το 2013 στον διαγωνισμό της Eurovision, όπου συμμετείχε με το συγκρότημα Koza Mostra και το τραγούδι «Alcohol is Free», έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 65 ετών.

Όπως έγινε γνωστό από την επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στο facebook,

πέθανε στον ύπνο του, με τα αίτια να αποδίδονται πιθανότατα σε ανακοπή καρδιάς. Για τον Αγάθωνα η συμμετοχή του, πριν από εφτά χρόνια, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα σε μια καριέρα στο ρεμπέτικο πεδίο που μέτρησε περισσότερα από 40 χρόνια.

«Η Eurovision είναι ένα ευχάριστο γεγονός, δεν είναι τα Βραβεία Νόμπελ. Δεν βρήκαμε το φάρμακο του καρκίνου ούτε σώσαμε την οικονομία της χώρας. Απλώς κάναμε τον κόσμο να χαρεί» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «δημοκρατία» τη χρονιά που πήρε μέρος, τερματίζοντας στην έκτη θέση.

Ο ρεμπέτης με το ευγενικό χαμόγελο και το χαρακτηριστικό μουστάκι γεννήθηκε το 1955 στο χωριό Ευαγγελισμός της επαρχίας Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του ήταν αγρότες, όπως οι περισσότεροι στην περιοχή εκείνα τα χρόνια. Εβαζαν καπνά και σιτάρι, με τον Αγάθωνα να πηγαίνει στα χωράφια και να βοηθάει από τα 12 έως τα 15 χρόνια του, που έφυγε για τη Θεσσαλονίκη. Το 1972 έγινε θαμώνας σε μια μπουάτ, στην κορυφή του Λευκού Πύργου. Πήγαινε εκεί με τους φίλους του και οι καλλιτέχνες τού έδιναν ενίοτε το μικρόφωνο. Τη μία χρονιά πήγαινε ως πελάτης, την επομένη τού έκαναν πρόταση να εμφανιστεί κανονικά και να πληρώνεται. Έως το 1975 είχε γίνει φίρμα σε αυτά τα μαγαζιά, έξι μπουάτ είχε τότε η Θεσσαλονίκη και τον ήθελαν και οι έξι.

Η συνέχεια τον βρήκε να υπηρετεί τη μαμά πατρίδα ως καταδρομέας για 32 μήνες. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη μετά την απόλυσή του στα τέλη του 1977, ήταν πάλι άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Οι αλλαγές που είχαν γίνει στο νυχτερινό μουσικό τοπίο της πόλης ήταν μεγάλες.

Ώσπου να δει τι θα έκανε, δούλεψε ως αλλαντοποιός. Παράλληλα, έπαιζε και με τον μπαγλαμά του σε διάφορες ταβέρνες. Σε μία από αυτές τον βρήκε ο Λάζαρος Χαριτίδης, ο οποίος έπαιζε μπουζούκι, κι έγιναν ντουέτο. Στην παρέα τους προστέθηκε αργότερα ο κιθαρίστας Γιώργος Τακατζόγλου κι από ντουέτο έγιναν τρίο κι αυτή ήταν η αρχική σύνθεση του Ρεμπέτικου Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, του γκρουπ που έβαλε τον Αγάθωνα στον δρόμο της δισκογραφίας.

Το 1981, σόλο πια, αποφάσισε να μεταβεί στην Αθήνα, όπου συνεργάστηκε με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Τότε έγινε ακόμη πιο γνωστός και έκανε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ωστόσο το 1987 επέστρεψε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου και παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του.

Με τη γυναίκα του Εριφύλη γνωρίστηκαν στις εμφανίσεις που έκανε με το συγκρότημά του στα πανεπιστήμια. Εκείνη σπούδαζε τότε στην Αρχιτεκτονική. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, ο οποίος είναι φυσικός με μεταπτυχιακό στη Σουηδία, αλλά ασχολείται και με τη μουσική. Μάλιστα, στο παρελθόν ακολουθούσε συχνά τον πατέρα του στις live εμφανίσεις του. Εκτός από ένθερμος ρεμπέτης, ο Αγάθωνας υπήρξε και συλλέκτης τραγουδιών από δίσκους γραμμοφώνου, με χιλιάδες συλλεκτικά κομμάτια στην προσωπική συλλογή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα