Ο «καπετάν γάμος» και η... Μενούνος!

13:56 7/9/2014 - Πηγή: Espresso
SHOWBIZΟ «καπετάν γάμος» και η... Μενούνος!Κυριακή, Σεπτέμβριος 7, 2014 - 13:00

Με θέα το ονειρεμένο λιμάνι της Ιθάκης, το ξακουστό Βαθύ, και με φόντο την πιο αρχαία ιστορία πιστής αγάπης, αυτή του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, ερωτευμένα ζευγάρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης στο εκκλησάκι του Σωτήρος, πάνω στο ιστορικό Λαζαρέτο. Στο κέντρο σχεδόν του όμορφου κόλπου που σχηματίζει το γραφικό λιμάνι της ομηρικής Ιθάκης, το νησάκι που κάποτε φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο κι έως πριν

από εκατό χρόνια φυλακές τείνει να γίνει αγαπημένος προορισμός για την τέλεση γάμων, με πολλά μελλόνυμφα ζευγάρια να έχουν ήδη κλείσει ημερομηνίες για την καλοκαιρινή περίοδο του 2015.

Εως και η Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος σε πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τον περιβάλλοντα χώρο του Λαζαρέτου, που δεν δίστασε να εκφράσει την επιθυμία της να τελέσει εκεί τον μελλοντικό γάμο της. Το τελετουργικό, σε συνδυασμό με την αύρα που εκπέμπει το πανέμορφο νησί του Ιονίου, έχει ξετρελάνει Ελληνες και ξένους που επιθυμούν η πιο όμορφη μέρα της ζωής τους να μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές τους, αλλά και στη μνήμη των καλεσμένων τους. Το Λαζαρέτο εξάλλου είναι εδώ και χρόνια το hot spot του γαμήλιου τουρισμού, χάρη σε έναν... καπετάνιο! Ο καπετάν Ανδρέας Μιχαλιτσάνος είναι εκείνος που καθιέρωσε το μυστήριο στο ιστορικό νησάκι, επιστρατεύοντας το «νυφικό καΐκι», όπως το λέει, γι' αυτό συχνά στην Ιθάκη τον αποκαλούν «καπετάν γάμο»!

«Από το 1980 ασχολούμαι με τους γάμους πάνω στο Λαζαρέτο. Είναι πραγματικά, έπειτα από τόσα χρόνια, εντυπωσιακός ο αριθμός των γάμων και των βαφτίσεων που έχουμε τελέσει πάνω εκεί. Τα περισσότερα ζευγάρια είναι από την Ελλάδα, ενώ έχουμε παντρέψει πολλούς Ελληνες του εξωτερικού, με τους περισσότερους να επιστρέφουν λίγα χρόνια αργότερα για να τελέσουν και τις βαφτίσεις των παιδιών τους» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο καπετάν Ανδρέας, που φωτογραφήθηκε μαζί με τον γιο του, Οδυσσέα, πάνω στο σκάφος, με το οποίο μεταφέρει ζευγάρια και καλεσμένους στο ιστορικό νησάκι. Εκτός από την ομορφιά του ίδιου του τόπου, μαγνήτης είναι και η παράδοση, που τηρείται πιστά υπό την αυστηρή επίβλεψη της καπετάνισσας Σοφίας.

«Εμείς οι ίδιοι αναλαμβάνουμε και τη διακόσμηση. Με τη βοήθεια της καπετάνισσας Σοφίας προσπαθούμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο. Τα πάντα είναι χειροποίητα» αναφέρει ο καπετάν Ανδρέας, ο οποίος κάνει τα πάντα, ώστε να συμπεριληφθούν το Λαζαρέτο και η Ιθάκη ανάμεσα στους top προορισμούς τελέσεων γάμων. «Στόχος μας είναι το Λαζαρέτο να γίνει ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς μελλόνυμφων ζευγαριών, που θα επιλέγουν τη χώρα μας για τη γαμήλια τελετή τους. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως το νησί μας είναι συνδεδεμένο και με την πιο παλιά στα χρονικά ιστορία αγάπης, αυτή του Οδυσσέα και της Πηνελόπης. Το ζευγάρι από την αγάπη που έτρεφε ο ένας για τον άλλον παρέμεινε μαζί ακόμη και όταν ο ξακουστός βασιλιάς της Ιθάκης έχασε τον δρόμο στην επιστροφή του από την Τροία, περιπλανώμενος επί τουλάχιστον μία δεκαετία, χωρίς να γνωρίζει κάποιος κάτι για τη ζωή του. Η πιστή σύντροφός του όλο αυτό το διάστημα, αν και είχε δεχτεί πολλές προκλήσεις από τους μνηστήρες που την ήθελαν για σύζυγό τους, παρέμεινε ψυχή και σώμα για πάντα δική του, μέχρι την επιστροφή του».

Τους γάμους στην εκκλησία του Σωτήρος, πάνω στο νησάκι Λαζαρέτο, τελεί ο πατέρας Θεοδόσιος, ενώ το γαμήλιο τελετουργικό πλαισιώνεται από πολλές εκπλήξεις. Πρώτος με το καΐκι φτάνει στο νησί μαζί με την οικογένειά του και τους φίλους του ο γαμπρός, ενώ λίγη ώρα αργότερα στο καΐκι επιβιβάζεται η νύφη με τους δικούς της καλεσμένους. Στο τέλος και αφού όλοι οι καλεσμένοι έχουν απομακρυνθεί από το νησί, το ζευγάρι αρμενίζει με το σκάφος γύρω από το λιμάνι, όταν την ίδια ώρα πολύχρωμα βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό. «Ο κόσμος που τυχαίνει να κάθεται στα παραλιακά μαγαζιά εκείνη την ώρα σηκώνεται όρθιος και χειροκροτεί το ζευγάρι» εξηγεί ο καπετάν Ανδρέας. «Τα περισσότερα από τα ζευγάρια επιστρέφουν εδώ για διακοπές κι έρχονται και με βρίσκουν κρατώντας πάντα και φωτογραφίες από τον γάμο τους. Αυτό πραγματικά με κάνει να χαίρομαι ολόψυχα. Μάλιστα, απ' όσο ξέρω, μέχρι αυτή την ώρα κανένα από τα ζευγάρια που έχει παντρευτεί στο Λαζαρέτο δεν έχει χωρίσει».

Η ιστορία του Οδυσσέα και της Πηνελόπης είναι εξάλλου η αγαπημένη όλων των τουριστών, τους οποίους μεταφέρει ο καπετάν Ανδρέας σε πανέμορφες παραλίες της Ιθάκης, όπου το οδικό δίκτυο είναι ανύπαρκτο ή δεν ευνοεί καθόλου τους οδηγούς. «Είμαι καπετάνιος δεκαετίες ολόκληρες. Πηγαίνουμε τους τουρίστες στο πανέμορφο Γιδάκι, στον λατρεμένο του Οδυσσέα κόλπο των Αφαλών και όπου αλλού δεν μπορούν να φτάσουν με τα αυτοκίνητά τους. Για όσο διαρκεί μια εκδρομή αναφέρομαι συνεχώς στην ιστορία του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, ενώ τους διηγούμαι τα πάντα και γύρω από το νησί μας».

Το νησάκι που ήταν πριν πολλά χρόνια λοιμοκαθαρτήριο
ΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ, όπως μας εξηγεί ο καπετάν Ανδρέας, είναι ιταλική λέξη και στα ελληνικά σημαίνει «λοιμοκαθαρτήριο». Το κατάφυτο από πεύκα νησάκι που βρίσκεται στο Βαθύ, κοντά στη νοτιοδυτική παραλία του λιμανιού, είναι γνωστό και ως νησί του Σωτήρα λόγω της μικρής εκκλησίας που είχε χτιστεί το 1668. Επί ενετικής κυριαρχίας, το Λαζαρέτο λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο. Οι πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον από το 1560 έδεναν εκεί τα πλοία που προσέγγιζαν την Ιθάκη και παρέμεναν σε καραντίνα επί σαράντα ημέρες, προτού τους επιτραπεί να προσεγγίσουν την ακτή, για λόγους υγείας, αφού τότε οι μολυσματικές ασθένειες ήταν από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Επί Αγγλοκρατίας, το 1817, οι Αγγλοι κατασκεύασαν ένα ορθογώνιο και σκοτεινό διώροφο κτίριο που κάλυψε την επιφάνειά του, ενώ έφτιαξαν και την προτομή του Αγγλου αρμοστή τότε, του sir Thomas Meytland. Το κτίριο αυτό φιλοξενούσε στους χώρους του λοιμοκαθαρτήριο (1836), με τα καράβια να φτάνουν έως εκεί και να αφήνουν στην είσοδό του τους ασθενείς, οι οποίοι παρέμεναν εκεί μέχρι να δουν την εξέλιξη της αρρώστιας. Αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή καταδίκων, ιδιότητα με την οποία λειτούργησε έως το 1912. Σε αυτό εξάλλου φυλακίστηκαν πολλοί αγωνιστές, όπως ο Γ. Πεταλάς Πέτας - ο συνταγματάρχης του Αγώνα του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, καθώς και άλλοι αντίπαλοι του βασιλέα Οθωνα και του Γεωργίου του Α'.

Το Λαζαρέτο της Ιθάκης έπαθε σημαντικές ζημιές με τους σεισμούς του 1953 και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε. Στο μεγαλύτερο μέρος του το Λαζαρέτο ήταν χτισμένο με πέτρες από αρχαία ελληνικά ερείπια.



Θάνος Μακρογαμβράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα