Ο ρόκερ που το «γύρισε» στα κλαρίνα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ ρόκερ που το «γύρισε» στα κλαρίνα! Πέμπτη, Φεβρουάριος 11, 2016 - 17:01

O τραγουδιστής της αμερικανικής μπάντας White Stripes κυκλοφόρησε πρόσφατα διπλό CD, που περιλαμβάνει όλα τα «διαμάντια» της ελληνικής δημοτικής παράδοσης

Μετά το σούπερ ροκ χιτ «Seven nation army», ο διάσημος τραγουδιστής Τζακ Γουάιτ το έριξε στα... κλαρίνα! Ο Αμερικανός ερμηνευτής

και frontman του συγκροτήματος των White stripes κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες ένα CD, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα «διαμάντια» της ελληνικής δημοτικής παράδοσης!

ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΩΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ

«Ενας αετός», «Πέρα στον πέρα μαχαλά», «Εσείς, παιδιά βλαχόπουλα», η «Σβαρνιάρα», καθώς και ακόμη 24 αγαπημένα παραδοσιακά κομμάτια από κάθε γωνιά της Ελλάδας περιλαμβάνονται στο διπλό άλμπουμ με τίτλο «Why the mountains are black. Primeval Greek village music: 1907-1960», βασισμένο στο δημοτικό τραγούδι «Γιατί είναι μαύρα τα βουνά».

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της δισκογραφικής εταιρίας Third Man Records, μάλιστα, την επιμέλεια του εν λόγω διπλού άλμπουμ έχει κάνει ο βραβευμένος με Grammy ιστορικός της μουσικής Κρίστοφερ Κινγκ. Εκείνος, δε, χαρακτηρίζει τη συλλογή των ελληνικών αυτών τραγουδιών ως «αρχέγονη, free jazz, αιθέρια και υπερβατική».

Μάλιστα, επειδή ο Γουάιτ ήθελε να βάλει τη δισκογραφική του υπογραφή σε μια... ψαγμένη συλλογή, αποφάσισε (σε συνεργασία με τον Κινγκ) να χρησιμοποιήσει στο άλμπουμ αυθεντικές ηχογραφήσεις που είχαν γίνει σε στούντιο της Αθήνας, της Νέας Υόρκης, αλλά και του Σικάγου. Ζουρνάδες, βιολιά αλλά και κλαρίνα ακούγονται στο CD, του οποίου το εξώφυλλο έχουν δημιουργήσει από κοινού ο underground καλλιτέχνης Ρ. Κραμπ μαζί με τη Σούζαν Αρτσι.

Εκκεντρικός χαρακτήρας

«Σε αυτήν τη δουλειά έχουμε συμπεριλάβει το άλφα και το ωμέγα της ελληνικής δημοτικής μουσικής, αλλά και δείγματα χορευτικών ήχων που αυξάνουν τη λίμπιντο και διευρύνουν το μυαλό» υποστήριξε ο Κινγκ.
Ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης Τζακ Γουάιτ έγινε διάσημος τη δεκαετία του 2000s όχι μόνο για τα χιτ «Seven nation army» και «Blue orchid» (με το τότε γκρουπ του The White Stripes) αλλά και για τον εκκεντρικό του χαρακτήρα. Και αυτό αφού με την πρώην παρτενέρ του στην μπάντα, τη Μεγκ, παρουσιάζονταν ως αδέρφια, ενώ ήταν ζευγάρι!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο ρόκερ που το «γύρισε» στα κλαρίνα!,