Ο Βρετανός «στρατιώτης Ράιαν»

ΚΟΣΜΟΣΟ Βρετανός «στρατιώτης Ράιαν»Τρίτη, Νοέμβριος 6, 2018 - 17:18

❱❱ Η διάσωση του Γουίλφρεντ Σμιθ κατά τον Α' Παγκόσμιο, του οποίου είχαν σκοτωθεί τα πέντε αδέλφια, θυμίζει το σενάριο της χολιγουντιανής ταινίας

Την ερχόμενη Κυριακή οι απόγονοι του Βρετανού «στρατιώτη Ράιαν» θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν την επέτειο της λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κανένας από αυτούς δεν θα βρισκόταν σήμερα στη ζωή αν δεν είχε γίνει η διάσωση του προγόνου τους, στρατιώτη Γουίλφρεντ Σμιθ, από το μέτωπο, με την παρέμβαση της ίδιας της βασίλισσας Μαίρης, μια ιστορία

που ενέπνευσε το σενάριο της ταινίας του 1998, του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Τομ Χανκς και Ματ Ντέιμον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.



Στις αρχές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η μητέρα του Γουίλφρεντ Σμιθ Μάργκαρετ είδε και τους έξι γιους της να φεύγουν για να πολεμήσουν στο δυτικό μέτωπο. Εως τον Φεβρουάριο του 1917, που αποχαιρέτησε και τον μικρότερο, τον 19χρονο τότε Γουίλφρεντ, δύο εξ αυτών είχαν ήδη σκοτωθεί. Προτού καλά καλά μπει το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η Μάργκαρετ, η οποία εργαζόταν σε ανεμόμυλο, και ο καπνοδοχοκαθαριστής σύζυγός της Τζον είχαν λάβει ήδη πέντε τηλεγραφήματα που επιβεβαίωναν τους ισάριθμους θανάτους των αγοριών τους στο μέτωπο.



Την ίδια κατάληξη δεν αποκλείεται να είχε και ο 19χρονος Γουίλφρεντ, αν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ η βασίλισσα Μαίρη, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου E', δεν διάβαζε προσεκτικά την επιστολή που της έστειλε φίλη της οικογένειας Σμιθ, εξιστορώντας τον πόνο της και ικετεύοντάς την να φέρει πίσω από το μέτωπο το τελευταίο παιδί που της είχε απομείνει.



Παραδόξως, λίγες μέρες αργότερα έλαβε απαντητική επιστολή από τον γραμματέα της βασίλισσας Εντουαρν Γουάλινγκτον, στην οποία την ενημέρωνε ότι είχε κινητοποιηθεί ο μηχανισμός για την επιστροφή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα