Οχι στη «στενή επαφή» καθηγητή με φοιτητή

16:08 9/2/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΟχι στη «στενή επαφή» καθηγητή με φοιτητήΔευτέρα, Φεβρουάριος 9, 2015 - 16:02

Τρία χρόνια νωρίτερα μερικοί φοιτητές πήραν στο σπίτι τα θέματα των εξετάσεων και φυσικά προκλήθηκε σκάνδαλο. Για να αποφευχθεί νέος σάλος, η πρυτανεία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ απαγόρευσε στους φοιτητές να παίρνουν στο σπίτι... καθηγητές και τούμπαλιν.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου πρέπει να είναι παιδαγωγικές και όχι σεξουαλικές, είναι το μήνυμα των αρμοδίων, που απαγόρευσαν ρητά

κάθε είδους προσωπική εμπλοκή ανάμεσα σε διδάσκοντες και διδασκομένους. Σχετικός κανόνας υπήρχε ούτως ή άλλως, όμως η διατύπωσή του έδειχνε να αφορά καθηγητές και φοιτητές που έχουν άμεση επαφή, αφορούσε δηλαδή περιπτώσεις στις οποίες καθηγητές έκαναν μάθημα σε φοιτητές. Αν δεν είχαν τέτοιου είδους επαφή, το πλαίσιο ήταν πιο χαλαρό. Τώρα όμως αποφασίστηκε η αυστηροποίησή του, ώστε οι προσωπικές σχέσεις στο Χάρβαρντ να διέπονται από κανόνες που ισχύουν σε άλλα μεγάλα ιδρύματα, όπως το Γέιλ.

Ετσι, λένε οι αρμόδιοι, θα αποφευχθούν προβλήματα που δεν αφορούν μόνο στην τυχόν παροχή βοήθειας σε φοιτητές με «ανταλλάγματα» από μέρους των καθηγητών, αλλά και η ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας από τους δεύτερους εις βάρος των πρώτων, ακόμη και σε επίπεδο εκβιασμού.

Το ίδιο βεβαίως μπορεί να συμβεί και από την αντίθετη πλευρά. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες φοιτητών ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από καθηγητές, τις οποίες ωστόσο το πανεπιστήμιο δεν χειρίστηκε σωστά, όπως αναφέρει σχετική κυβερνητική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα