Οι «φυλές του νερού»

ΚΟΣΜΟΣΟι «φυλές του νερού»Παρασκευή, Ιούλιος 10, 2015 - 18:52

H ζωή σε βάρκα θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας ή πραγματικότητα κάπου στην Ασία, αλλά σίγουρα όχι στο Λονδίνο.

Και όμως πολλοί κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας, μην αντέχοντας το κόστος να νοικιάσουν διαμέρισμα, καταφεύγουν στην αγορά μικρών σκαφών, μέσα στα οποία διαμένουν σε κάποιο από τα κανάλια του Λονδίνου.

Αρκετοί μάλιστα έχουν συνηθίσει τόσο πολύ τη νέα τους πραγματικότητα, ώστε κάνουν λόγο για γραφικό τρόπο ζωής, που προσφέρει αίσθημα

ελευθερίας. Παραδέχονται βέβαια πως το βασικό δέλεαρ για μια τέτοια επιλογή είναι η τιμή των «πλωτών κατοικιών», που στην πράξη αναλογεί στα ενοίκια τα οποία θα έδιναν για έναν χρόνο διαμονής σε διαμέρισμα ή σε μέρος του κόστους για τα τούβλα και το σοβάτισμα ενός καινούργιου σπιτιού.

Καθένας από τους διαμένοντες σε βάρκα έχει την ιστορία του, οι περισσότεροι όμως το κάνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι άτομα που κατέληξαν σε βάρκα επειδή χρειάστηκε να αφήσουν ξαφνικά ή σε πολύ μικρό διάστημα τα σπίτια στα οποία έμεναν, οπότε οι οικονομίες τους έφθαναν για την αγορά μιας βάρκας, που κοστίζει περίπου 14.000 ευρώ.

Τους «νέους» στα κανάλια του Λονδίνου τούς ξεχωρίζεις εύκολα, καθώς αγωνίζονται να προσαρμοστούν και να μάθουν πώς θα αντιμετωπίσουν, για παράδειγμα, βλάβη της μηχανής του σκάφους ή πώς θα μανουβράρουν το σκαρί, ώστε να αποφύγουν σύγκρουση με άλλα σκάφη. Επίσης, γκρινιάζουν για το κρύο και την υγρασία, ενώ όσοι δεν ενημερώθηκαν σωστά για το κόστος συντήρησης της βάρκας μάλλον τα βρίσκουν σκούρα.

Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική λύση, να νοικιάσουν αντί να αγοράσουν τη βάρκα. Σίγουρα στοιχίζει λιγότερο από το να νοικιάσουν σπίτι. Για τους περισσότερους κατοίκους σε σκάφη το ξύπνημα στο ποτάμι, το κολύμπι δίπλα στις πάπιες και η ελευθερία να ταξιδεύουν αντισταθμίζουν μειονεκτήματα όπως το πόσο ευάλωτα είναι τα σκάφη στους κλέφτες, το άδειασμα των δεξαμενών λυμάτων και η μεταφορά φιαλών αερίου.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα