Οι «καπετάνιοι» που κρατούν ψηλά τη σημαία!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠαραμένουν στο ελληνικό νηολόγιοΟι «καπετάνιοι» που κρατούν ψηλά τη σημαία!Σάββατο, Απρίλιος 23, 2016 - 15:00

Παρά τα μεγάλα χτυπήματα που δέχτηκαν, ως απόρροια της παγκόσμιας κρίσης στη ναυλαγορά αλλά και των εγχώριων οικονομικών προβλημάτων, η αφρόκρεμα της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας παραμένει ελληνική και εξακολουθεί να ανεμίζει στον στόλο της την ελληνική σημαία.

Αν και ελάχιστοι είναι αυτοί που επιλέγουν να υψώσουν στα πλοία τους τη γαλανόλευκη, μια σημαία ιδιαίτερα ακριβή, ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εφοπλισμού συνεχίζει να διατηρεί στο ελληνικό νηολόγιο την

πλειονότητα των πλοίων του.

Ηχηρά ονόματα, όπως ο Ιωάννης Αγγελικούσης, ο Ανδρέας Μαρτίνος, ο Διαμαντής Διαμαντίδης, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, η Αννα Αγγελικούση - Κανελλάκη, ο Παναγιώτης Τσάκος, ο Ομιλος Βαρδινογιάννη, ο Γιώργος Οικονόμου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης και δεκάδες ακόμη δεν κατέβασαν την κυανόλευκη σημαία που για 156 χρόνια ήταν η επίσημη σημαία της θάλασσας και των ναυτικών στα καλά, αλλά και στα «πέτρινα» χρόνια της ελληνικής ναυτικής εποποιίας.

Μεγάλη επιρροή

Σύμφωνα με την έρευνα της Marine Information Services, στην πρώτη 10άδα των εταιριών που έχουν πλοία υπό ελληνική σημαία κόβει το νήμα ο όμιλος του Ιωάννη Αγγελικούση (εταιρίες Maran Tankers, Anangel, Maran Gas), έχοντας εγγράψει τα 89 από τα συνολικά 99 πλοία του στόλου του στο ελληνικό νηολόγιο, ενώ σε όλα τα πλοία του υπηρετούν Ελληνες αξιωματικοί.

Δεν είναι τυχαία ακόμα μία πρωτιά για τον πιο ισχυρό Ελληνα εφοπλιστή, όπως τον ανέδειξε και η ετήσια λίστα «Lloyd’s List Top 100 2015», στην επετηρίδα με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία: Για ακόμα μία φορά, ο Ιωάννης Αγγελικούσης κατετάγη πέμπτος παγκοσμίως και πρώτος μεταξύ των 13 Ελλήνων εφοπλιστών που ήταν επίσης στη λίστα.



Ο στόλος του, που αγγίζει δυναμικότητα 26.800.000 τόνων, τον κατατάσσει πάνω από το σύνολο του στόλου των εφοπλιστών της Ρωσίας, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς έχει ήδη οκτώ πλοία που κατασκευάζονται και άλλα έξι που βρίσκονται στη φάση της παραγγελίας.

Στο δεύτερη θέση είναι η εταιρία Minerva του Ανδρέα Μαρτίνου, με εγγραφή στο ελληνικό νηολόγιο των 39 από τα 60 πλοία, και την πρώτη τριάδα κλείνει η εταιρία Marmaras του Διαμαντή Διαμαντίδη με 35 από τα 47 πλοία να υπάγονται στην ελληνική σημαία.

Ακολουθούν η Alpha Tankers, Amethyst και Pantheon Tankers της μοναδικής γυναίκας στη λίστα, της Αννας Αγγελικούση - Κανελλάκη, με 31 πλοία από τα συνολικά 45 του στόλου της να είναι ενταγμένα στο ελληνικό νηολόγιο. Η λίστα συνεχίζεται με την εταιρία Eletson των Καρασταμάτη, Κέρτσικοφ και Χατζηελευθεριάδη, με όλα τα πλοία της να βρίσκονται υπό ελληνική σημαία (30 στα 30)!

Ακολουθούν οι Euronav και Gaslog του Πήτερ Λιβανού, με 22 σε σύνολο 91 πλοίων, οι εταιρίες Arcadia και Aegean της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με 20 από τα 28, ο Ομιλος Τσάκου με 18 από τα 70, η NEDA της οικογένειας Φ. Λυκιαρδόπουλου με 17 από τα 23, η AVIN της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη με 17 στα 34.

Η λίστα

Στη λίστα ακολουθούν, μεταξύ άλλων, η Cardif-Dryships-TMS-Ocean Rig του Γιώργου Οικονόμου με 15 από τα 108, η CHANDRIS (Hellas) με 14 στα 25, η Nereus Shipping του Μιχάλη Λαιμού και με τα 13 πλοία του στόλου της υπό ελληνική σημαία, η Kyklades Maritime του Αριστείδη Αλαφούζου και με τα 13 πλοία του στόλου της, η Sun Enterprises του Γιώργου Λιβανού με 12 από τα 19, η Springfield του Ομίλου Ωνάση με 11 στα 24.

Τη γαλανόλευκη, όμως, στηρίζουν και άλλοι ελληνικοί μεγάλοι ναυτιλιακοί εφοπλιστές, όπως η Aegean, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη (φωτό αριστερά).

Απότομη βουτιά (-50%) του ναυτικού συναλλάγματος κατά το β’ εξάμηνο του ’15

Την ίδια στιγμή, τα ετήσια στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Cooperation Committee) κατέγραψαν μείωση του ελληνικού ναυλολογίου κατά 30 πλοία στα μέσα Μαρτίου, αγγίζοντας τα 809 πλοία από τα 839.

Ιδια εικόνα καταγράφεται και από τα στοιχεία του 2015 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ). Τον Δεκέμβριο του 2015, η δύναμη του υπό ελληνική σημαία εμπορικού στόλου για πλοία άνω των 100 κόρων υποχώρησε κατά 1,3%, έναντι πτώσης 2,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2014, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Η ολική χωρητικότητα παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, έναντι αύξησης 1,9% τον Δεκέμβριο του 2014.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτη ήταν η απότομη μείωση του ναυτικού συναλλάγματος, έως 50%, το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το 2014, με βασική αιτία τα capital controls και την οικονομική αβεβαιότητα που επικράτησε εν μέσω της πολιτικής θύελλας του δημοψηφίσματος, των εκλογών και της ανοιχτής διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου 2015 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα άγγιξε μόλις τα 2,27 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 το ναυτιλιακό εισόδημα άγγιξε τα 4,62 δισ. ευρώ.


Keywords
Τυχαία Θέματα