Οι κάτοικοι της Τήλου έσωσαν από τα κύματα 43 λαθρομετανάστες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι κάτοικοι της Τήλου έσωσαν από τα κύματα 43 λαθρομετανάστεςΔευτέρα, Ιούλιος 14, 2014 - 16:26

Είδαν τον χάρο με τα μάτια τους και σώθηκαν στο παρά πέντε, χάρη στο απίστευτο μεγαλείο ψυχής και τη χείρα βοηθείας των κατοίκων της Τήλου. Ο λόγος για τους 43 λαθρομετανάστες που εγκαταλείφθηκαν σε βραχώδη περιοχή του νησιού από αδίστακτους δουλεμπόρους και μάλιστα εν μέσω κακοκαιρίας και θυελλωδών ανέμων.
Για καλή τους τύχη, οι μετανάστες έγιναν αντιληπτοί από ψαράδες της Τήλου που χωρίς να χάσουν χρόνο ειδοποίησαν τους κατοίκους του νησιού.

Οι τελευταίοι αγνόησαν τις καιρικές συνθήκες και έσπευσαν στο σημείο με πλωτά μέσα. Για αρκετή ώρα οι θαρραλέοι νησιώτες πάλευαν με τα κύματα προκειμένου να πλησιάσουν τους μετανάστες, με τον κίνδυνο να πέσουν οι βάρκες τους πάνω στα βράχια, ενώ ύστερα από τεράστιες προσπάθειες κατάφεραν να τους περισυλλέξουν και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Τήλου. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν συγκινητικές, αφού οι τρομοκρατημένοι μετανάστες έπεσαν στις αγκαλιές των σωτήρων τους και τους ευχαριστούσαν με δάκρυα στα μάτια.
Την ίδια στιγμή, σε έναν από τους αδίστακτους διακινητές φέρεται να ανήκει μία από τις σορούς των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή ανοιχτά της Σάμου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βούλιαξε. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, ο συγκεκριμένος διακινητής μαζί με ακόμη έναν δουλέμπορο επιχείρησε να φύγει από το σημείο με μια μικρή πλαστική βάρκα, αλλά προκλήθηκε επεισόδιο με τους μετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να σκίσουν τη βάρκα τους με μαχαίρι. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, πολλοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί τα πτώματα συνολικά 6 ατόμων, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των περίπου είκοσι αγνοουμένων συνεχίζονται.
Στο μεταξύ, σάλος έχει ξεσπάσει από τις σκηνές ντροπής που εκτυλίχθηκαν όταν οι σοροί ενός άντρα και μιας γυναίκας έμειναν πάνω σε σκάφος του Λιμενικού, περιτυλιγμένες σε σακούλες, για περισσότερες από τρεις ώρες, επειδή κανείς δεν ήθελε να τις παραλάβει. Τελικά οι σοροί των δύο μεταναστών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου με κινητή μονάδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Σάμου.
Στη Σύμη, παρόντος του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος συμμετείχε στην περιπολία του σκάφους του Λιμενικού, πραγματοποιήθηκε επιτυχής επιχείρηση διάσωσης 18 παράνομων μεταναστών. Στην επιχείρηση μετείχαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του πληρώματος σκάφους της Λεττονικής Ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι του νησιού.

Ανδρέας Αξιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα