Οι μαύρες τρύπες στη ζωή του Στιβ Τζομπς

17:26 8/9/2015 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΟι μαύρες τρύπες στη ζωή του Στιβ ΤζομπςΤρίτη, Σεπτέμβριος 8, 2015 - 17:24

Η σκληρή ταινία ντοκιμαντέρ του Αλεξ Γκίμπνεϊ παρουσιάζει τον συνιδρυτή της Apple ως εργοδότη-τέρας, που έκανε απάτες

Στη σκοτεινή πλευρά του Στιβ Τζομπς εστιάζει το νέο κεφάλαιο που έρχεται να προστεθεί στην αφήγηση της πολυτάραχης ζωής του μεγαλοφυούς ιδρυτή της Apple.

Η

νέα ταινία ντοκιμαντέρ του Αλεξ Γκίμπνεϊ με τίτλο «Steve Jobs: the man in the machine», που προβάλλεται ήδη στις αμερικανικές αίθουσες, δεν προβάλλει το προφίλ του δυναμικού επιχειρηματία πίσω από τα πιο αγαπημένα gadgets της εποχής μας, αλλά έναν εργοδότη-τέρας, που έκανε απάτες με τις μετοχές της εταιρίας, συμπεριφερόταν με τον χειρότερο τρόπο στους γύρω του, κατάφερε να παρακάμψει το σύστημα και να κατασκευάσει τα προϊόντα του με τον πιο οικονομικό τρόπο, επιβάλλοντας απάνθρωπες συνθήκες εργασίες, οι οποίες οδήγησαν αρκετούς στην αυτοκτονία.

Αν και όπως όλοι γνωρίζουμε, στην πραγματική ζωή η κάθε ιστορία έχει πάντα δύο όψεις, ο Γκίμπνεϊ, ο οποίος φημίζεται για τα σκληρά ντοκιμαντέρ του, εστιάζει μονάχα στην κακή. Δεδομένου ότι τα μέλη της οικογένειας του Στιβ Τζομπς καθώς επίσης και εργαζόμενοι στην Apple αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί του, η ιστορία του βασίζεται κυρίως σε συνεντεύξεις που πήρε από πρώην στελέχη της εταιρίας, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και την πρώην σύντροφο και μητέρα του πρώτου παιδιού του, Λίζα.

«Ο Στιβ ήταν ο αφηγητής, όχι ο εφευρέτης» υποστηρίζει ο Γκίμπνεϊ, τονίζοντας πως ένας μαέστρος δεν αρκεί, αν η ορχήστρα δεν αποτελείται από καλούς μουσικούς. Μέσα από το ντοκιμαντέρ του φροντίζει μάλιστα να αναδείξει τον Τιμ Κουκ και τον Τζον Ρούμπινσταϊν ως κινητήριες δυνάμεις πίσω από όλα τα καινοτόμα προϊόντα της Apple. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως λέει σε συνεντεύξεις του, ότι ο Τζομπς δεν επισκέφτηκε ποτέ την Κίνα, που είναι η βασική χώρα παραγωγής των προϊόντων της εταιρίας, σε αντίθεση με τον Κουκ και τον Ρούμπινσταϊν, οι οποίοι την είχαν κάνει δεύτερο σπίτι τους.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα