Οι Πόντιοι τίμησαν για πρώτη φορά ενωμένοι την Ημέρα Μνήμης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι Πόντιοι τίμησαν για πρώτη φορά ενωμένοι την Ημέρα ΜνήμηςΔευτέρα, Μάιος 21, 2018 - 15:12

❱❱ Ανθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά ντυμένα με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, συμμετείχαν στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη!

Οι ποντιακές ομοσπονδίες τίμησαν ενωμένες την Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου, κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Το Σάββατο, στις 18.30, πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας επιμνημόσυνη

δέηση για τους 353.000 Ελληνες Ποντίους που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους από το 1915 έως το 1924, ενώ στην άκρη της πλατείας Αγίας Σοφίας μοίραζαν ελιές, κόλλυβα και τσίπουρο!

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τους προέδρους των τριών ομοσπονδιών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Στη συνέχεια, το συγκεντρωμένο πλήθος έστρεψε την προσοχή του στην εξέδρα για να ακούσει τους χαιρετισμούς των προέδρων των ομοσπονδιών και τη συγκινητική ομιλία του συγγραφέα και ακτιβιστή Ταμέρ Τσιλινγκίρ με καταγωγή από τη Λιβερά της Ματσούκας.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, στην εξέδρα ανέβηκαν 12 Πόντιοι τραγουδιστές, οι οποίοι προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στο συγκεντρωμένο πλήθος ερμηνεύοντας το «Η Ρωμανία πάρθεν» και το «Αητέντς επαραπέτανεν» με τη συνοδεία λύρας και δύο νταουλιών. Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο, την οποία οδηγούσε μια πομπή με 15 μαυροφορεμένες γυναίκες που κρατούσαν στα χέρια τους κεριά. Ιδιαίτερα συγκινητική, όμως, ήταν και η στιγμή της υποστολής της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα