ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΠέμπτη, Ιανουάριος 14, 2016 - 17:38

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ

Δεκατρία χρόνια μετά την «Πολίτικη κουζίνα» ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει με τον «Νοτιά», μια ταινία με εξίσου ονειρικά πλάνα και εξαιρετική μουσική. Για τους λάτρεις των ταινιών μυστηρίου, ο Μπίλι Ρέι φέρνει -και αυτός- στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Αργεντινού Εντουάρντο Σαχέρι «Το μυστικό στα μάτια τους», με ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων εκείνα της Τζούλια

Ρόμπερτς, της Νικόλ Κίντμαν και του Αλφρεντ Μολίνα.

Νοτιάς

Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με έναν δικό του, ανατρεπτικό τρόπο. Οι ταραχώδεις αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα δεκαετίες του '60, του '70 και του '80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση για να κατακτήσει αυτά που ποθεί θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Οταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Του Τάσου Μπουλμέτη. Με τους Γιάννη Νιάρρο, Θέμη Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Ταξιάρχη Χάνο, Αργύρη Ξάφη, Ερρίκο Λίτση, Ομηρο Πουλάκη.
Παρασκήνιο: Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπιστεύτηκε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε δύο νέους και ταλαντούχους ηθοποιούς, τον Γιάννη Νιάρρο και τη Μαρία Καλλιμάνη, άγνωστους προς το παρόν στο κοινό. Τη μουσική υπογράφει και πάλι η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Το μυστικό στα μάτια τους

Δύο ανερχόμενοι ντετέκτιβ, ο Ρέι και η Τζες, υπό την επίβλεψη της αρχηγού τους Κλαιρ κάνουν μια ανατριχιαστική ανακάλυψη. Η έφηβη κόρη της Τζες έχει δολοφονηθεί βίαια και ανεξήγητα. Επειτα από δεκατρία χρόνια εμμονικής έρευνας ο Ρέι βρίσκει ένα στοιχείο που πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Κανείς δεν είναι όμως προετοιμασμένος για τα μυστικά που θα έρθουν στην επιφάνεια και για τις επιπτώσεις που έχει η ανάγκη για εκδίκηση στην ανθρώπινη ψυχή.

Του Μπίλι Ρέι. Με τους Τσιούετελ Ετζιοφορ, Νικόλ Κίντμαν, Τζούλια Ρόμπερτς, Ντιν Νόρις, Αλφρεντ Μολίνα, Τζο Κόουλ, Ζόι Γκρέιαμ.
Παρασκήνιο: Το «Μυστικό στα μάτια τους» είναι ριμέικ του ομότιτλου αργεντίνικου φιλμ που βραβεύτηκε με Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2009. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η Τζούλια Ρόμπερτς έχασε τη μητέρα της και επέστρεψε στο πόστο της ύστερα από πέντε μέρες.

Δεσμοί αίματος

Σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα στην Ισλανδία τα αδέλφια Γκάμι και Κίντι, που μοιράζονται την ίδια γη και έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής, έχουν να μιλήσουν σαράντα χρόνια. Τα πρόβατα που έχουν κληρονομήσει θεωρούνται από τα σημαντικότερα είδη της περιοχής κι εκείνοι έχουν βραβευτεί πολλές φορές για τα κριάρια τους. Οταν μια θανατηφόρα ασθένεια προσβάλλει τα ζώα του Κίντι και εξαπλώνεται στην περιοχή ως ιός, οι Αρχές αποφασίζουν να θανατωθούν όλα τα πρόβατα της κοιλάδας, ώστε να σταματήσει εκεί η απειλή. Ομως αυτή η απόφαση θα αποτελέσει έναν «ξαφνικό θάνατο» για τους κτηνοτρόφους, καθότι τα ζώα αποτελούν την κύρια πηγή του εισοδήματός τους. Αλλά ο Γκάμι και ο Κίντι δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολα κι ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό με τον δικό του τρόπο.

Του Γκρίμουρ Χακόναρσον. Με τους Σίγκουρντουρ Σιγκουργιόνσον, Θεοντόρ Γιούλιουσον, Σαρλότ Μπέβινγκ, Γιον Μπενενίσον, Γκουντρούν Σιγκουρμπγιόρνσντοτιρ, Σβέιν Ολαφουρ Γκούναρσον.
Παρασκήνιο: Το φιλμ του Χακόναρσον βραβεύτηκε ως η καλύτερη ταινία στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ κέρδισε και τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 56 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα