«Οπλο» κατά της βαριάς κατάθλιψης!

ΥΓΕΙΑ«Οπλο» κατά της βαριάς κατάθλιψης!Τρίτη, Απρίλιος 11, 2017 - 17:39

Αμεσα αποτελέσματα από την κεταμίνη που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική!

Την αποτελεσματικότητα της κεταμίνης, ενός ισχυρού αναισθητικού αναλγητικού -που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική-, στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων βαριάς κατάθλιψης, όπως οι τάσεις αυτοκτονίας, έρχεται να επιβεβαιώσει νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπό την εποπτεία του βρετανικού ΕΣΥ, σε 101 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε

κεταμίνη σε ενέσιμη μορφή για διάστημα έξι ετών (με μία ή δύο δόσεις την εβδομάδα).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών που δημοσιεύονται στο «Lancet Psychiatry», το 42% των ασθενών ανταποκρίθηκε στη θεραπεία, παρότι, όταν ξεκίνησε η αγωγή, κανένα άλλο συμβατικό αντικαταθλιπτικό φάρμακο δεν είχε δώσει θετικά αποτελέσματα.
Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την κεταμίνη «την πιο συγκλονιστική ανακάλυψη της ψυχιατρικής εδώ και χρόνια», καθώς δίνει ελπίδες θεραπείας σε άτομα των οποίων η κατάσταση ψυχικής υγείας είχε χαρακτηρισθεί ανίατη.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πάντως ότι η δραστική ουσία δεν έχει αποτέλεσμα στο σύνολο των περιστατικών και πως απαιτείται επαναλαμβανόμενη χορήγηση για να λειτουργήσει.
Η νέα έρευνα της Οξφόρδης, που πιστοποιεί τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφαλή χρήση της δραστικής ουσίας σε χαμηλή δοσολογία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ανοίγει τον δρόμο για την ευρεία και νόμιμη χρήση της ως βάσης αντικαταθλιπτικών και όχι αποκλειστικά ως αναισθητικού.

Ερευνες

Σημειώνεται ότι σήμερα κυκλοφορεί -λαθραία ασφαλώς- και ως ψυχοτρόπο ναρκωτικό.
Ηδη, πάντως, μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες πραγματοποιούν έρευνες με στόχο την ανάπτυξη αντικαταθλιπτικών με βάση την κεταμίνη υπό τη μορφή ρινικού σπρέι.

Η πρώτη έρευνα πάνω στη θεραπευτική δράση της κεταμίνης (ουσία που είναι γνωστή από το 1962) σε βαριά περιστατικά κατάθλιψης είχε γίνει στις ΗΠΑ από τον ελληνικής καταγωγής ψυχίατρο Δημήτρη Πάπολο σε πάσχοντες από διπολική διαταραχή, το σύνολο σχεδόν των οποίων (58 στους 60) έδειξε βελτίωση. Ακολούθησε η πρώτη μικρή κλινική δοκιμή από την Οξφόρδη και τώρα η ευρύτερη.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα