Ούρλιαζε επί δύο ώρες καλώντας για βοήθεια

15:59 7/5/2016 - Πηγή: Espresso
COVER STORYΑΠΟΚΑΛΥΨΗ • «Τον άφησαν να πεθάνει»Ούρλιαζε επί δύο ώρες καλώντας για βοήθειαΣάββατο, Μάιος 7, 2016 - 15:30

Η εγκληματική αδιαφορία των επικεφαλής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν, σύμφωνα με τους συγγενείς του 33χρονου Ματθαίου Μάντζιου (φωτό κάτω), η αιτία για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη που προσπάθησε μάταια να σώσει τη Διονυσία Τσέλιου από τις φλόγες που τύλιξαν το διαμέρισμά της. Εγγραφα για την τραγωδία της 12ης Σεπτεμβρίου του 2014 στο Παλαιό Φάληρο, που παρουσιάζει η «Espresso», αποκαλύπτουν ότι ο

33χρονος αρχιπυροσβέστης ζητούσε επί δύο ώρες βοήθεια!

ΑΠΟ ΤΗ
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Περίπου 18 μήνες μετά το τραγικό συμβάν στην πολυκατοικία της οδού Ιπποκράτους, ο απόστρατος πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης είναι καταπέλτης στην έκθεση που έχει συντάξει με την ιδιότητα του νομικού πραγματογνώμονα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού. Σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται σε μαρτυρικές καταθέσεις και σε όσα έχουν αποτυπωθεί στο καταγραφικό μηχάνημα της Πυροσβεστικής, ο 33χρονος περίμενε μάταια τους συναδέλφους του να τον σώσουν, ώσπου άφησε την τελευταία του πνοή κοντά στο ήδη άψυχο σώμα της Διονυσίας Τσέλιου. «Ο Ματθαίος Μάντζιος επί περίπου δύο ώρες ζητούσε βοήθεια, και μάλιστα είχε βγει στο μπαλκόνι. Ομως, κατά περίεργο και εγκληματικό τρόπο οι υπεύθυνοι της επιχείρησης δεν ενεργοποίησαν τα υπάρχοντα κλιμακοφόρα πυροσβεστικά οχήματα» αποκαλύπτει η έκθεση.

Το ανατριχιαστικό συμπέρασμα έρχεται λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης της Πυροσβεστικής, το πόρισμα της οποίας αναφέρει ότι δεν προκύπτει ευθύνη από κανέναν για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη: «Για τον θάνατό του ευθύνη δεν φέρει κανένας πυροσβεστικός υπάλληλος, καθώς όλο το εμπλεκόμενο πυροσβεστικό προσωπικό, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε τακτικό επίπεδο, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε σχέση με τα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στον τόπο του συμβάντος και εκτέλεσε πλήρως το καθήκον του και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ποινική δίωξη

Ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου πυροσβέστη Αντώνης Φούσας επισημαίνει στην «Espresso» ότι χρειάστηκε ένας χρόνος για να βγει το πόρισμα που τελικά δεν αποδίδει ευθύνες σε διοικητικό επίπεδο: «Και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα στοιχεία που έχουμε. Εμείς καταθέσαμε μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, ύστερα από μελέτη του συνόλου της δικογραφίας, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της θανατηφόρου έκθεσης κατά συρροή (κακούργημα), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της έκθεσης από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να ενεργηθεί κύρια ανάκριση και να προσδιοριστούν επακριβώς τα ονόματα των υπεύθυνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη».

Την υπόθεση έχει αναλάβει ανακριτής και αναμένεται να αρχίσουν να περνούν την πόρτα του όσοι εμπλέκονται. Με εντολή της οικογένειας Μάντζιου, ο δικηγόρος προσέλαβε ως τεχνικό σύμβουλο τον απόστρατο στρατηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανό Γκουρμπάτση.

«Αλλοίωση εγγράφων»

Οπως λέει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, η έκθεσή του έχει ήδη κατατεθεί στον ανακριτή: «Μέσα από τις 125 σελίδες από τις οποίες αποτελείται το πόρισμα της Πυροσβεστικής, προκύπτει προφανής προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, οι οποίες αφορούν μάλιστα ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος. Παρά τις καταγγελίες πυροσβεστών για σειρά ελλείψεων, λανθασμένων κινήσεων και κακής συνεννόησης των στελεχών της Πυροσβεστικής, το πόρισμα της ΕΔΕ αποδίδει τον θάνατο του 33χρονου μόνο στην αυτοθυσία και στην αυταπάρνησή του». Οπως τονίζει ο κ. Γκουρμπάτσης: «Στην έκθεσή μου φαίνονται ξεκάθαρα η προσπάθεια συγκάλυψης, η καθυστέρηση στην άφιξη του κλιμακοφόρου, η σύγχυση στις κινήσεις των αξιωματικών και η απόλυτη έλλειψη σχεδίου υποστήριξης στο εγχείρημα απεγκλωβισμού».

Στην ίδια έκθεση υπάρχουν καταγγελίες για αλλοίωση εγγράφων και εσκεμμένη αλλαγή χρονικών ενδείξεων για την κινητοποίηση, ώστε να δοθεί η εικόνα πως οι δυνάμεις έφτασαν στο σημείο 25 λεπτά νωρίτερα απ' ό,τι συνέβη: «Κάποιοι μη νόμιμα άνοιξαν το ψηφιακό καταγραφικό σύστημα το βράδυ της πυρκαγιάς για να ακούσουν τις συνομιλίες που είχαν καταγραφεί, γεγονός που ομολογεί και ο υπεύθυνος του εν λόγω μηχανήματος.

Γι' αυτό έχει κατατεθεί αίτημα στον ανακριτή, προκειμένου να γίνει έλεγχος για “παρέμβαση” στο καταγραφικό».



«Δεν ελήφθη εγκαίρως κάποια πρωτοβουλία»

Οπως αναφέρεται στην έκθεσή του Ανδριανού Γκουρμπάτση, ενδεικτική της σύγχυσης που επικράτησε είναι η κατάθεση ενός πυροσβέστη που συμμετείχε στην κατάσβεση, ο οποίος ανέφερε ότι «από τη στιγμή που έμειναν χωρίς επικεφαλής (σ.σ.: τον Μάντζιο) δεν υπήρχε συντονισμός, επικράτησε σύγχυση και δεν ελήφθη εγκαίρως κάποια πρωτοβουλία, προκειμένου να σωθεί ο Μάντζιος», ενώ συνεχίζοντας αποκαλύπτει ότι «ο Μάντζιος είχε βγει στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου και είχε ενημερώσει μέσω ασυρμάτου για το σημείο και την κατάσταση που βρισκόταν, αυτοί που τον άκουσαν προφανώς και δεν ενήργησαν σωστά για να τον βγάλουν από εκεί σύντομα». Για καθυστέρηση του κλιμακοφόρου οχήματος κάνει λόγο στην κατάθεσή του και ο πεθερός της 44χρονης γυναίκας Κωνταντίνος Τσέλιος: «Το κλιμακοφόρο όχημα έφτασε περίπου δυόμισι ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς» αναφέρει. Ο κ. Γκουρμπάτσης αφήνει αιχμές για τον αξιωματικό που συνέταξε το πόρισμα της ΕΔΕ: «Ο αξιωματικός που διενήργησε τον σχετικό εσωτερικό έλεγχο στην Πυροσβεστική θα έπρεπε να δηλώσει “κώλυμα”, αφού στον τομέα ελέγχου του ήταν... προϊστάμενοί του αξιωματικοί που ελέγχονταν για το περιστατικό»!

«Τελειώνει το οξυγόνο μου, ελάτε!» ήταν τα τελευταία λόγια του 33χρονου

Η τραγωδία συνέβη λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου 2014, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε ισόγειο κατάστημα υδραυλικών στο Παλαιό Φάληρο. Ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος, που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει μία γυναίκα, ξέμεινε από οξυγόνο την ώρα που πάλευε να την προσεγγίσει μέσα στους καπνούς και τις φλόγες.

Το ίδιο τέλος είχε και η 44χρονη μητέρα δύο ανήλικων αγοριών Διονυσία Τσέλιου. «Τελειώνει το οξυγόνο μου, ελάτε!» ήταν τα γεμάτα απελπισία τελευταία λόγια του αδικοχαμένου πυροσβέστη, που ως την τελευταία στιγμή αψηφούσε τον κίνδυνο και έδινε μάχη για να σώσει την εγκλωβισμένη γυναίκα.
Ο Μάντζιος, που ήταν αρραβωνιασμένος και σκόπευε να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του και υπηρετούσε στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, μπήκε μαζί με έναν συνάδελφό του στο κτίριο, απ' όπου έβγαλαν αρχικά μια ηλικιωμένη από τον πρώτο όροφο.

Στη συνέχεια, ο 33χρονος ανέβηκε στον δεύτερο όροφο για να απεγκλωβίσει τη δεύτερη γυναίκα. Λόγω των εκρήξεων, αναπτύχθηκαν μεγάλα θερμικά φορτία στο κτίριο και ο πυκνός καπνός εμπόδιζε τόσο την κάθοδο από το κλιμακοστάσιο όσο και την προσέγγιση από άλλους πυροσβέστες. Οταν η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, δύο ώρες αργότερα, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο μπαλκόνι κοντά στη 44χρονη.

Η αποκάλυψη για τις μάσκες-τοξικές βόμβες

Η ΕΔΕ της Πυροσβεστικής για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου προκάλεσε την οργή και συναδέλφων του, που καταγγέλλουν ότι η υπηρεσία στέλνει τους υπαλλήλους της στον θάνατο! Αυτό είχε αποκαλύψει η «Espresso» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 26 Ιουνίου 2015, το οποίο αναφερόταν σε ακατάλληλες αναπνευστικές συσκευές που απειλούν με σοβαρές σωματικές βλάβες ή ακόμη και θάνατο τους ηρωικούς πυροσβέστες. Τη συγκλονιστική καταγγελία για μάσκες-τοξικές βόμβες είχε κάνει ο αρχιπυροσβέστης Χριστόφας Τζαναβάρης, που υπέστη καρδιακό επεισόδιο τον Δεκέμβριο του 2012, έπειτα από άσκηση στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο ίδιος είχε καταθέσει μήνυση για παράβαση καθήκοντος κατά του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλειου Καπέλιου. Ο αρχιπυροσβέστης ξεκίνησε αγώνα για να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπευθύνους. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για την περίπτωσή του κράτησε τρία χρόνια! Τελικά το πόρισμά της εκδόθηκε στις 27 Μαΐου 2015 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες. Ο εισαγγελέας βρήκε σε ποια υπηρεσία ανήκε η φιάλη την οποία χρησιμοποίησε ο αρχιπυροσβέστης κατά την άσκηση και έστειλε στο εδώλιο τους φερόμενους ως υπευθύνους για τις βλάβες που έχει υποστεί, ενώ η Πυροσβεστική δεν κατάφερε να βρει ούτε τη... φιάλη ούτε τους υπευθύνους για το ατύχημα!

Keywords
Τυχαία Θέματα