Παγκόσμιο δέος για τον Πανάγιο Τάφο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπό τον Τάφο του Θεανθρώπου αναδίδεται ένα «γλυκό άρωμα»Παγκόσμιο δέος για τον Πανάγιο Τάφο Δευτέρα, Δεκέμβριος 5, 2016 - 13:01

Συγκλονισμένη και η διεθνής επιστημονική κοινότητα από τις αποκαλύψεις για το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού

Δέος προκαλούν και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα οι αποκαλύψεις των ερευνητών για τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, όπου εδώ και μήνες έχουν αρχίσει οι εργασίες αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου.

Υστερα από αιώνες, Ελληνες επιστήμονες, με επικεφαλής ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, άνοιξαν

για πρώτη φορά τον Πανάγιο Τάφο και ανακάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού Χριστού αλλά και μια μαρμάρινη πλάκα που φέρει πάνω της τον χαρακτηριστικό σταυρό των Σταυροφόρων.

Στο εμβληματικότερο μνημείο της Ορθοδοξίας έστρεψε τους προβολείς της και η βρετανική «Mirror», η οποία φιλοξένησε δηλώσεις του αρχαιολόγου Φρέντρικ Χίμπερτ, που συμμετέχει στις εργασίες αποκατάστασης.

«Το πιο εκπληκτικό πράγμα για μένα ήταν όταν αφαιρέθηκε το πρώτο στρώμα (σ.σ.: η μαρμάρινη πλάκα που σκέπαζε τον τάφο του Ιησού) και βρήκαμε ένα δεύτερο κομμάτι από μάρμαρο. Ηταν γκρι και ακριβώς στη μέση ήταν χαραγμένος με προσοχή ένας σταυρός. Δεν είχαμε ιδέα ότι ήταν εκεί!» σημειώνει ο αρχαιολόγος και περιγράφει στη «Mirror» τη συγκλονιστική στιγμή, όταν οι επιστήμονες μετακύλισαν την πλάκα του Παναγίου Τάφου στις 26 Οκτωβρίου:

«Πρώτοι μπήκαν στον Τάφο οι επικεφαλής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Τάγματος των Φραγκισκανών. Βγήκαν όλοι με μεγάλα χαμόγελα στα πρόσωπά τους. Στη συνέχεια πέρασαν οι μοναχοί και βγήκαν και εκείνοι χαμογελώντας. Οταν ήρθε η σειρά μας και συνειδητοποίησα τι είχαμε βρει, τα γόνατά μου έτρεμαν». Η αφαίρεση της μαρμάρινης πλάκας που καλύπτει τον Τάφο του Ιησού είχε συνδεθεί με μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν οι επιστήμονες με τη λογική.



Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τα μέλη των διεπιστημονικών επιτροπών που συμμετέχουν στις εργασίες και τις έρευνες διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν δέχτηκαν ανεξήγητες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, κάποια εξ αυτών μάλιστα τέθηκαν πλήρως εκτός λειτουργίας! Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, κατά τη διάρκεια των εργασιών, από τον Τάφο του Θεανθρώπου αναδίδεται ένα «γλυκό άρωμα», όπως το χαρακτηρίζουν. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής των εργασιών, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου είχε επισημάνει από την αρχή τις δυσκολίες του έργου και είχε κάνει λόγο για έναν τάφο «ζωντανό».

Οι εργασίες

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές επιφάνειες του Παναγίου Τάφου είχαν εντοπιστεί παραμορφώσεις και αλλοιώσεις που οφείλονταν αρχικά στα όμβρια ύδατα, τα οποία έπεφταν για πολλά χρόνια από τον τρούλο του Ναού της Αναστάσεως και, στη συνέχεια, από τα νερά που ανεβαίνουν από υπόγεια κανάλια. Οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου (που καταγράφονται από δίκτυο καμερών, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό με σκοπό την καταγραφή της ιστορικής αλήθειας και την προστασία των ευρημάτων) αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2017. Από την ανάλυση των υλικών εκτιμάται ότι οι επιστήμονες θα κατανοήσουν καλύτερα τόσο την αρχική μορφή του νεκρικού θαλάμου όσο και τον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκε από την αγία Ελένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα