Παλαιολιθική η μπίρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠαλαιολιθική η μπίραΠαρασκευή, Σεπτέμβριος 14, 2018 - 21:15

❱❱ Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι την έφτιαχναν στο Ισραήλ πριν από περίπου 13.000 χρόνια, πιθανότατα και πριν από τη δημιουργία του ψωμιού

Εν αρχή... φαίνεται πως ήταν η μπίρα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία ενισχύεται η πιθανότητα η παραγωγή μπίρας να προηγήθηκε της δημιουργίας του ψωμιού.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ,

με επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια Αρχαιολογίας Λι Λίου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ανακάλυψαν στο Ισραήλ ίχνη της αρχαιότερης παραγωγής μπίρας στον κόσμο, προ περίπου 13.000 ετών. Η ανακάλυψη έγινε στο σπήλαιο Ρακεφέτ, κοντά στη σημερινή Χάιφα, όπου έχει βρεθεί ένα νεκροταφείο του πολιτισμού των Νατούφιων, κυνηγών-συλλεκτών της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι έφτιαχναν αρχικά την μπίρα για να συνοδεύσουν τα τελετουργικά με τα οποία τιμούσαν τους νεκρούς τους. «Η ανακάλυψή μας δείχνει ότι η παραγωγή αλκοόλ δεν ήταν κατ' ανάγκη αποτέλεσμα της παραγωγής γεωργικού πλεονάσματος, αλλά αναπτύχθηκε πριν από τη γεωργία για τελετουργικούς σκοπούς και για πνευματικές ανάγκες, τουλάχιστον σε έναν βαθμό» ανέφερε η Λίου.

Τα αρχαιότερα ίχνη παραγωγής ψωμιού που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, σε μια άλλη περιοχή του νατούφιου πολιτισμού στην ανατολική Ιορδανία, χρονολογούνται το αργότερο πριν από 11.600 χρόνια. Αντιθέτως, η παραγωγή «νατούφιας» μπίρας χρονολογείται το αργότερο πριν από 11.700 χρόνια.

Η αρχαία μπίρα ασφαλώς απέχει πολύ από τη σημερινή, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν ένα μείγμα που θύμιζε περισσότερο χυλό... πόριτζ ή κουάκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα