Παναγιώτης Σγουρίδης: Όταν είμαι στα αμπέλια μου, «ξελαμπικάρω»!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤο πάθος του Παναγιώτη Σγουρίδη για την οινοποιία και η αγάπη για τα εγγόνια του, που είναι δώρο ζωήςΠαναγιώτης Σγουρίδης: Όταν είμαι στα αμπέλια μου, «ξελαμπικάρω»!Σάββατο, Φεβρουάριος 17, 2018 - 15:00

❱❱ Ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. μιλά για τη σύζυγό του, που για χάρη του έγινε ερωτική μετανάστρια

Γεννήθηκε στην καρδιά του «καρναβαλιού των Βορείων», έχει τα πιο παράξενα τιρκουάζ μάτια του Κοινοβουλίου, βγάζει μοναδικό κρασί από τα Αβδηρα, είναι στενός φίλος του Προέδρου της

Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και πίνει τσίπουρο γκράπα, το αγαπημένο του Πάνου Καμμένου, μαζί του.

Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., τον Ξανθιώτη πρώην υπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, τον βραβευμένο οινοποιό, τον γλυκό παππού για τα τρία εγγόνια του και τον «φανατικό Μακεδόνα», που δεν θέλει με τίποτε στο όνομα των Σκοπίων να υπάρχει η λέξη Μακεδονία.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης αποκαλύπτεται στην «Espresso» του Σαββατοκύριακου».

Η Ξάνθη είναι η δεύτερη μετά την Πάτρα καρναβαλική πόλη. Συμμετέχεις σε όλο αυτό;
Οντως, δύο είναι τα κορυφαία καρναβαλικά γεγονότα της χώρας. Της Πάτρας, που εγώ το λέω το καρναβάλι των μπουρζουάδων, και της Ξάνθης, που είναι του λαού. Εδώ όποιος θέλει φοράει μια στολή και παρελαύνει.

Πήγα σε αρκετούς αποκριάτικους χορούς όλο αυτό το διάστημα. Στην παρέλαση θα πάω με τα εγγόνια μου, που ντύνονται.

Εχεις αναμνήσεις από παιδικές Απόκριες;
Τότε ήταν φτωχές εποχές. Δεν υπήρχαν στολές. Περισσότερο καλύπταμε τα πρόσωπα με μάσκες, και βρίσκαμε ρούχα από δω κι από εκεί.

Ντυνόμασταν καουμπόηδες, Ινδιάνοι και ληστές με ό,τι πρόχειρο κι εύκολο είχαμε για να μεταμφιεστούμε. Φτιάχναμε μεγάλες παρέες και κάναμε πολλά πάρτι αποκριάτικα. Ηταν και η ευκαιρία μας για να βρεθούμε με το άλλο φύλο, να φλερτάρουμε λιγάκι, δηλαδή.

Θυμάμαι έντονα τη γεύση από το περίφημο ποτό που καταναλώναμε τότε, και ήταν το βερμούτ.

Οι ρίζες σου ποιες είναι;
Γεννήθηκα εδώ, στην Ξάνθη. Η μάνα μου ήταν Θρακιώτισσα και ο πατέρας μου πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη. Στην καταγωγή είμαι Κωνσταντινουπολίτης.

Ο πατέρας μου ήταν ποτοποιός, οινοποιός, και η μητέρα μου νοικοκυρά. Ηταν ο Σγουρής Σγουρίδης, όνομα κωνσταντινουπολίτικο, και η Χαΐς, θρακιώτικο. Είχαν σπάνια ονόματα. Υστερα παντρεύτηκα τη γυναίκα μου, που και η δική της οικογένεια είχε σπάνια ονόματα. Ο πατέρας της, ο Ναπολέων, και η μητέρα, η Κλεοπάτρα. Κλεονίκη το όνομα της αδελφής μου.

Καταλαβαίνετε ότι σε αυτή την οικογένεια με τα παράξενα ονόματα ο μόνος που γιορτάζει είμαι εγώ.

Οντας γέννημα θρέμμα της Ξάνθης, ποια η σχέση σου με τους μουσουλμάνους της περιοχής σου;
Η Ξάνθη είναι μια πόλη πολιτισμική, που εμπλέκονται θρησκείες και φυλές. Κι εγώ ως παιδί είχα φίλους μουσουλμάνους. Με τον βουλευτή και γιατρό Ακίφογλου μεγαλώσαμε μαζί στην ίδια γειτονιά. Παίζαμε μαζί. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις με όλους. Αργότερα δηλητηριάστηκε το κλίμα, μέσα από την προσπάθεια του προξενείου να δημιουργήσει δικούς του δεσμούς και να τουρκοποιήσει τη μουσουλμανική κοινότητα. Παλιά ζούσαμε όλοι μαζί και μια χαρά.

Αυτές οι σχέσεις χάλασαν μετά;
Οχι μόνο δεν χάλασαν, αλλά είχα και έχω πολύ καλούς φίλους. Αλλωστε και όλα τα συνεργεία που είχα ως μηχανικός, εργολάβος στην εταιρία μου αποτελούνταν από πολλούς μουσουλμάνους εργαζομένους και τεχνίτες.

Πού σπούδασες;
Τελείωσα το 2ο Αρρένων Θεσσαλονίκης και μετά πέρασα στη Σχολή Τοπογράφων - Μηχανικών στο Πολυτεχνείο. Πήγα εκεί για να μπορώ να παρακολουθώ φροντιστήριο. Οι Θεσσαλονικείς συμμαθητές μου όλους εμάς που είμαστε από την επαρχία μάς έβλεπαν σαν χωριάτες. Αυτοί ήταν οι πρωτευουσιάνοι. Οταν λοιπόν πήρα το πρώτο βραβείο της Μαθηματικής Εταιρείας, το 1968, άλλαξαν τη στάση τους απέναντί μου, κι έγινα ισότιμος.

Αρα είσαι ένα μαθηματικό μυαλό. Ποια είναι η σχέση μεταξύ συναισθήματος και λογικής σε εσένα;
Αλλο η λογική και άλλο τα συναισθήματα.

Ενας καλός πολιτικός πρέπει να έχει και μυαλό και συναίσθημα ισότιμα.

Η λογική σού λέει τι πρέπει να κάνεις, και το συναίσθημα μέχρι πού θα το φτάσεις.

Το συναίσθημα και η λογική θα πρέπει να συμβαδίζουν, για να είσαι εντάξει στην πολιτική.

Τη γυναίκα σου πώς τη γνώρισες;
Τη γνώρισα στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη ήταν στη Γεωπονική και εγώ στο Πολυτεχνείο. Την είδα στον δρόμο και της μίλησα.

Της έκανες καμάκι;
Ναι. Της λέω «εσένα κάπου σε ξέρω» και μου απαντά: «Μου λες ψέματα, δεν με ξέρεις αλλά θα με μάθεις...»

Τότε δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι για να μπορέσεις να πλησιάσεις μια κοπέλα.

Εκτοτε είμαστε μαζί.

Μεγάλος έρωτας; Πώς τη λένε;
Για να είμαστε μαζί τόσα χρόνια, ήταν μεγάλος έρωτας. Το όνομά της είναι Αναστασία Κατσώλη και κατάγεται από την Ηλεία. Συγκεκριμένα, από τη Φιγαλία, στον Επικούρειο Απόλλωνα.

Πώς η Νότια δέχθηκε να έρθει τόσο βόρεια;
Ανάγκα και θεοί πείθονται. Ηταν ερωτική μετανάστρια.΄

Παιδιά; Εγγόνια; Υπάρχουν;
Εχω δυο γιους, που έχουν σπουδάσει πολιτικοί μηχανικοί. Τον Ναπολέοντα, ο οποίος ασχολείται με την επιχείρηση που έχουμε εδώ, τα αμπέλια και το οινοποιείο, και τον Σγουρή, τον μικρότερο, που ύστερα από δύο διδακτορικά στο MIT στη Βοστόνη τώρα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αμπού Ντάμπι. Είμαι και παππούς.

Ο Σγουρής έχει ένα κοριτσάκι, την Αννούλα, που είναι 4 ετών, και ο Ναπολέων έχει δύο αγοράκια, τον Παναγιώτη 7 και τον Λουκά 4 χρονών. Είναι το καλύτερο δώρο της ζωής.

Με γεμίζει και με ξεκουράζει η επαφή με τα εγγόνια μου, από τις άλλες μου δραστηριότητες της πολιτικής και της επιχείρησης.

Καθηγητής στο Αμπού Ντάμπι; Πώς έγινε αυτό;
Τους μεταδιδακτορικούς φοιτητές του ΜΙΤ τους προσέγγισαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συστήσουν μια ομάδα, κατά το πρότυπο του ΜΙΤ. Να φτιάξουν μια σχολή εκεί, όπως και έγινε.

Ενα ΜΙΤ στο Αμπού Ντάμπι, που συγχωνεύθηκε με το ήδη υπάρχον πανεπιστήμιό τους.

Εχεις ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα ματιών, το λεγόμενο γαλάζιο τιρκουάζ. Τι σου λένε οι γυναίκες γι' αυτό;
Ολες οι γυναίκες μού λένε για το χρώμα των ματιών μου. Συνήθως λένε «να είχα τα μάτια σου»...

Με κάνουν όμως και αισθάνομαι αρκετά άβολα με αυτό. Δυστυχώς κανένα από τα παιδιά ή τα εγγόνια μου δεν τα πήρε. Ο πατέρας μου το είχε.

Το χρώμα αυτό έχουν οι Κωνσταντινουπολίτες.

Είσαι αγρότης, οινοποιός. Πώς έγινε αυτό;
Κι ο πατέρας μου ήταν οινοποιός. Η γυναίκα μου, γεωπόνος στο επάγγελμα, όταν το 2000, που είχαν δοθεί άδειες φύτευσης στην Ξάνθη για να δημιουργηθεί ο περίφημος «δρόμος του κρασιού βορείου Ελλάδος», δεν τις πήραν οι αγρότες, μου λέει: «Θέλεις να τα πάρουμε να αναβιώσουμε τη δουλειά του πατέρα σου;» Κι έτσι έγινε τελικά.

Τα αμπέλια μας, περίπου 100 στρέμματα, είναι στα Αβδηρα, όπου από την αρχαιότητα είναι ανάμεσα στις καλύτερες περιοχές κρασιού.

Η Πέτρα Μάνδρας, όπως λέγεται η περιοχή μας, έχει τις ιδανικές συνθήκες για αμπελώνες.

Τι ετικέτες βγάζετε;
Η σειρά SIGMA, από το Σγουρίδης, απαρτίζεται από μία λευκή, μία ροζέ και μία ερυθρή ετικέτα, που είναι σχεδιασμένες να ικανοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα οινοφίλων.

Το κοπτικό του λογοτύπου της εταιρίας στο εσωτερικό της ετικέτας αφήνει να φανεί το χρώμα του κρασιού, παραπέμποντας στην έμφαση που δίνουμε στο περιεχόμενο της φιάλης.

Ποια είναι η δική σου προτίμηση;
Είναι το παλαιωμένο Syrah του 2008. Εξαιρετικό κόκκινο.

Εχεις στείλει το κρασί σου να το δοκιμάσει ο πρωθυπουργός;
Οχι, ποτέ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνο, ο Προκόπης Παυλόπουλος, όταν ήρθε επίσκεψη στην Ξάνθη, πέρασε με ολόκληρη την πομπή του από τη γειτονιά μου και του κατέβασα από το σπίτι τα κρασιά μου, να τα δοκιμάσει.

Με τον Πρόεδρο είμαστε φίλοι, γνωριζόμαστε από παλιά, από όταν εκείνος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κι εγώ αντιπρόεδρος της Βουλής.

Τότε λοιπόν η Βουλή συνεδρίαζε νύχτες ολόκληρες και ξενυχτούσαμε συζητώντας οι δυο μας. Υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ μας.

Ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος δοκίμασε;
Πολλές φορές. Προτιμά από το κρασί όμως το τσίπουρο γκράπα.

Για πες μου λοιπόν για τα αμπέλια σου. Είναι η μόνη σου ενασχόληση στο περιθώριο της πολιτικής ή όχι;
Αυτή την περίοδο είμαστε στο κλάδεμα. Τα αγαπώ τα αμπέλια μου. Οταν είμαι εκεί, καθαρίζει το μυαλό μου. Ξελαμπικάρω. Γίνομαι πραγματιστής.

Τα καλοκαίρια όμως κάνω και υποβρύχιο ψάρεμα στις θάλασσες της Θράκης. Αλλά πια οι θάλασσες έχουν ξεψαρίσει... Δεν υπάρχει αυτό που λέμε στη Θράκη μπερεκέτι!

Το ψαροντούφεκο όμως δεν είναι για να πιάνεις ψάρια. Είναι για να κάνεις το κέφι σου.

Ο χρόνος που περνάω στη θάλασσα αξίζει.

Εκεί που γυρνάω ανάποδα και βλέπω το γαλάζιο νερό, τον ουρανό και τα καθαρά βράχια του βυθού.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Το Σκοπιανό και ο... χρησμός για το μέλλον

Στο φλέγον ζήτημα με την ονομασία των Σκοπίων ο Παναγιώτης Σγουρίδης λέει κατηγορηματικά ότι οι γείτονές μας δεν μπορούν να σφετερίζονται την Ιστορία.

Είσαι ευχαριστημένος από την κυβερνητική πορεία των ΑΝ.ΕΛ.;
Νομίζω ότι η συμφωνία που έγινε σε προγραμματική βάση τηρείται απαρέγκλιτα.

Δηλαδή, το να βγει η χώρα από τα οικονομικά αδιέξοδα, να βγει από τα Μνημόνια και να υπάρξει κάθαρση απέναντι στη διαφορά και τη διαπλοκή.

Από την άλλη υπάρχουν θέματα όπου αλλού συμφωνούμε κι αλλού όχι. Για παράδειγμα, τα εθνικά ζητήματα. Ο Νίκος Κοτζιάς χειρίστηκε εξαιρετικά το Κυπριακό, αλλά θεωρούμε ότι δεν χειρίζεται το ίδιο εξαιρετικά το θέμα των Σκοπίων.

Ποια είναι η προσωπική σου άποψη για το Σκοπιανό;
Ο επεκτατισμός των Σκοπίων συμπυκνώνεται στη λέξη Μακεδονία. Από εκεί προκύπτει το μακεδονικό έθνος, η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Οταν λοιπόν εσύ τους δίνεις δύο δώρα, το πρώτο να μπουν στο ΝΑΤΟ και το δεύτερο να πάρουν το ενταξιακό ok για την Ε.Ε., θα πρέπει κι αυτοί να δουν ότι δεν είναι Μακεδόνες αλλά Σλάβοι ή Σλαβομακεδόνες.

Δεν μπορούν να σφετερίζονται την Ιστορία. Για την Ελλάδα είναι η καλύτερη ευκαιρία τώρα για να μην πάρουν τα δώρα τους. Οσο θέλουν τα δώρα, θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Κι αν δεν τα βρείτε με τους συριζαίους σε αυτό, τι θα γίνει;
Εχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Υπάρχει μέλλον για τους ΑΝ.ΕΛ. μετά τις εκλογές;
Οσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝ.ΕΛ. εκτός Βουλής τόσο οι ΑΝ.ΕΛ. θα είναι στη Βουλή.

Αυτοί που ψηφίζουν εμάς είναι ομάδες που οι δημοσκοπήσεις δεν τους πιάνουν. Σώματα Ασφαλείας, Ενοπλες Δυνάμεις κ.λπ. Τα δείγματα δεν μπορούν να τους πιάσουν.

Το δικό σου πολιτικό μέλλον ποιο είναι, θα κατέβεις στις εκλογές ξανά;
Δεν ξέρω, δεν έχω αποφασίσει. Πάντως δεν είναι κάτι πια που θα έλεγα ότι επιδιώκω. Δεν με δελεάζει.

Δελεάζει μήπως κάποιο από τα αγόρια σου;
Να τους ρωτήσω.

Παναγιώτης ΣγουρίδηςΣυνέντευξηΠαράληψη από το RSS:
Keywords
αμπελια, φεβρουάριος, καμμενος, σκοπια, espresso, ξανθη, πατρα, καρναβαλι, οντας, θεσσαλονικη, mit, μιτ, sigma, ετικέτα, βουλη, νατο, ελλαδα, δημοσκοπηση, εκλογες, ρωτήσω, rss, μυστικες δημοσκοπησεις, εθνος, καρναβαλι 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, παρελαση θεσσαλονικη, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, ηλεια, μιλα, πολυτεχνειο, παρελαση, το θεμα, γυναικα, δουλεια, δωρα, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θαλασσα, θεμα, θρακη, θρησκειες, κωνσταντινουπολη, μητερα, ονοματα, ρουχα, σλαβοι, ψαρεμα, ψαρια, ψαροντουφεκο, ψεματα, rss, αγαπη, αξιζει, αμοιβαια, αμπου νταμπι, αναμνησεις, αραβικα, βρειτε, γεγονοτα, γειτονια, γεωπονικη, γεωπονος, γευση, γλωσσα, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δικη, δοθει, δωρο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εκτιμηση, εποχες, εταιρια, ετικετες, ετικέτα, ετων, ζωης, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, ινδιανοι, κλαδεμα, κλεοπατρα, κλιμα, κρασι, κρασια, λευκη, μακεδονια, ματια, μηχανικος, μιτ, μυαλο, ναπολεων, νατο, νερο, ομαδα, οικογενεια, ονομα, παιδι, παιδια, παθος, πετρα, ρωτήσω, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σειρα, σλαβομακεδονες, σπιτι, ταυτοτητα, τρια, τσιπουρο, φεβρουάριος, φυλο, φροντιστηριο, χρονος, χρωμα, χαρα, αγορια, sigma, εμφαση, φιλοι, γλυκο, χωρα, ιδιαιτερο, κοπελα, καρδια, ληστες, mit, ομαδες, ποτο, σωματα, σωματα ασφαλειας, τιρκουαζ, θαλασσες, θεματα, θεοι
Τυχαία Θέματα