Πατέντα για αιμοκάθαρση

21:00 1/3/2019 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΠατέντα για αιμοκάθαρση Παρασκευή, Μάρτιος 1, 2019 - 21:00

❱❱ Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η νέα τεχνική χωρίς νυστέρι και ράμματα

Μια πρωτοποριακή τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Πρόκειται για την ενδαγγειακή δημιουργία αρτηριοφλεβικής πρόσβασης αιμοκάθαρσης, χωρίς χειρουργική επέμβαση, με απόλυτα διαδερμική τεχνική.

«Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή μέθοδος προσφέρει στον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή μια επιπλέον δυνατότητα δημιουργίας αγγειακής πρόσβασης με έναν ασφαλή και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο» δήλωσε για την καινοτόμο μέθοδο ο επεμβατικός ακτινολόγος Παναγιώτης Μ. Κίτρου.
Η δημιουργία φίστουλας (fistula) με την παλαιά μέθοδο γίνεται χειρουργικά. Η φίστουλα είναι η χειρουργική σύνδεση μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας, με στόχο η φλέβα να γίνει μεγαλύτερη ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική αιματική ροή στην αιμοκάθαρση.

Στένωση

Ωστόσο η μέθοδος της χειρουργικής φίστουλας είναι και μία από τις βασικές αιτίες της δυσλειτουργίας της, γιατί οι τομές, η αλλαγή του περιβάλλοντος στα αγγεία καθώς και η χρήση ραμμάτων προκαλούν σημαντική ίνωση (οι φυσιολογικοί ιστοί αντικαθίστανται από έναν ουλώδη ιστό) στην περιοχή της χειρουργικής αναστόμωσης, με αποτέλεσμα τη στένωσή της και τη δυσλειτουργία της ίδιας της φίστουλας.

Αντίθετα, με τη διαδερμική δημιουργία της φίστουλας τα αγγεία παραμένουν στον φυσικό τους χώρο, χωρίς άλλες παρεμβάσεις. Με τη μέθοδο AVF Everlinq Endo System της εταιρίας TVA Medical η φίστουλα πραγματοποιείται μέσα από δύο οπές στο επίπεδο του καρπού, μεγέθους 1,2 χιλιοστών η καθεμία.

Στη συνέχεια η δημιουργία της αναστόμωσης πραγματοποιείται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, χωρίς νυστέρι, χωρίς ράμματα και χωρίς ουλές. Ακόμα, η ως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι στη δημιουργία φίστουλας με το AVF Everlinq Endo System δεν προκαλούνται κιρσοειδείς διατάσεις των φλεβών, επιτρέποντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, που για τον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή είναι σημαντικό και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του. Η καινοτόμος επέμβαση διενεργήθηκε από τον επεμβατικό ακτινολόγο Παναγιώτη Μ. Κίτρου, τον Δημήτριο Καρναμπατίδη, καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας, και τον Κωνσταντίνο Κατσάνο, επίκουρο καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα