Πέθανε ο μεγιστάνας θείος του Ψινάκη στις Φιλιππίνες

SHOWBIZΤο τελευταίο αντίο για τον «Ελληνα των Φιλιππίνων»Πέθανε ο μεγιστάνας θείος του Ψινάκη στις ΦιλιππίνεςΤετάρτη, Μάρτιος 16, 2016 - 14:38

Εφυγε από τη ζωή ο «Ελληνας των Φιλιππίνων», ο άντρας-πρότυπο του Ηλία Ψινάκη. Ο δήμαρχος Μαραθώνα από χθες θρηνεί για τον πολυαγαπημένο του θείο Σταύρο Ψινάκη, που άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 85 χρόνων.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

«Μου λείπεις ήδη. Είσαι ο άνθρωπος που πάντα θαύμαζα και αγαπούσα... Θα τα πούμε σύντομα» έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram

o Ηλίας για τον θείο του, ο οποίος αποτελούσε μια θρυλική μορφή των Φιλιππίνων, αφού έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην οικοδομική ανάπτυξη της χώρας και συμμετείχε στην αντίσταση κατά του δικτάτορα Μάρκος. Μάλιστα, η σορός του «Ελληνα των Φιλιππίνων», όπως αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του, εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Μανίλας.

Κατά καιρούς ο Ηλίας Ψινάκης έχει αναφερθεί στον ζάμπλουτο και ισχυρό θείο του (λέγεται ότι ήταν κάτι σαν... τοπικός Ωνάσης), μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Ο Σταύρος Ψινάκης, που ήταν αδελφός του πατέρα του Νότη (είχαν ακόμη μια αδελφή, τη Γιάννα), γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1931 στην Κοζάνη. Ηταν γιος στρατιωτικού. Εκανε σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1955, έχοντας ήδη τελέσει τον πρώτο γάμο του με την Τόνι, από την οποία απέκτησε τον πρωτότοκο γιο του, συνεργάστηκε ως μηχανολόγος με μια εταιρία συμβούλων στην Πενσιλβανία.

Ενας από τους μεγάλους πελάτες της εταιρίας ήταν και η Meralkο, η ηλεκτροδοτική εταιρία της Μανίλας, κι έτσι βρέθηκε στις Φιλιππίνες. Γρήγορα ο δραστήριος Ελληνας ανέλαβε τη θέση του διευθυντή παραγωγής της εταιρίας και το πρώτο μέλημά του, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Φερενίκη, ήταν να εξισώσει τους μισθούς των μεταναστών εργαζομένων στη χώρα με εκείνους των γηγενών Φιλιππινέζων, γεγονός που τον έκανε πολύ αγαπητό στον λαό των Φιλιππίνων. Το 1968 πήρε διαζύγιο από την πρώτη σύζυγό του, στη συνέχεια συνδέθηκε ερωτικά με την Πρέσι, τη μοναχοκόρη του μεγιστάνα των Φιλιππίνων Ντον Γιουχένιο Λόπεζ. Παρά τις αντιδράσεις του πατέρα της γι' αυτό το ειδύλλιο, την παντρεύτηκε και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά: ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Δικτατορία

Το 1972 ο Μάρκος κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις Φιλιππίνες και ο πεθερός του Σταύρου Ψινάκη, που είχε αρχίσει να ασκεί κριτική στο καθεστώς, βρέθηκε στο στόχαστρο του δικτάτορα, όπως και ο γιος του Χένι (φυλακίστηκε πέντε χρόνια) και ο Ελληνας γαμπρός του, που συνέβαλε με κάθε τρόπο στην πτώση της χούντας και στην επαναφορά της δημοκρατίας στη χώρα.

Μάλιστα, το 1981 Αμερικανός πράκτορας επισκέφθηκε την οικία του Σταύρου και της Πρέσι Ψινάκη και του απήγγειλε κατηγορίες για τις δραστηριότητές του στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Ιούλιο του 1987 και στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του Ελληνα επιχειρηματία στην Καλιφόρνια πράκτορες της υπηρεσίας αλλοδαπών τον συνέλαβαν και τελικά φυλακίστηκε με την κατηγορία της «διαπολιτειακής μεταφοράς εκρηκτικών χωρίς άδεια». Ο Σταύρος, που αποφυλακίστηκε λίγο αργότερα, έλαβε εύφημο μνεία από τη Δημοκρατία των Φιλιππίνων το 1988 για την προσφορά του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Η κόρη του Τζένη σε συνέντευξή της το 2010 μίλησε για την αγάπη που είχε ο πατέρας της στην Ελλάδα: «Διατήρησε επαφές με τους φίλους του στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλο που έχει να ζήσει στην πατρίδα του από τότε που έφυγε για σπουδές, η Ελλάδα αποτελεί τεράστιο κομμάτι του, πράγμα που ισχύει πλέον για όλη την οικογένεια».

Μάλιστα, είχε αναφερθεί και στην αντίδραση του πατέρα της όταν ο ανιψιός του Ηλίας Ψινάκης τού ανακοίνωσε ότι θα ασχοληθεί με τα κοινά στο πλευρό του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη. «Αν πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις την πόλη με κάποιον τρόπο, τότε κάν' το οπωσδήποτε. Μην ανησυχείς για τη λάσπη που θα επιχειρήσουν να σου ρίξουν. Αυτή είναι η άσχημη πλευρά της πολιτικής» τον είχε συμβουλεύσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα