Πιο βλαβερό μετά τα 40 το αλκοόλ!

ΥΓΕΙΑΠιο βλαβερό μετά τα 40 το αλκοόλ! Τρίτη, Δεκέμβριος 29, 2015 - 14:37

Λόγω συρρίκνωσης βασικών οργάνων του οργανισμού που το μεταβολίζουν

Μετά τα 40, η ικανότητα του οργανισμού να αντεπεξέλθει στις παρενέργειες μιας γερής οινοποσίας αρχίζει και μειώνεται σημαντικά. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αντίθετα σηματοδοτεί ότι το αλκοόλ αρχίζει να επιδρά με πιο βλαβερό τρόπο στον οργανισμό. «Από το έντερο έως την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία έως το δέρμα, η επίδρασή του είναι διαβρωτική» σχολιάζει ο Πολ Γουάλας, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Μάλιστα, με το πέρασμα της ηλικίας, τα όργανα που μεταβολίζουν το αλκοόλ, όπως το συκώτι και το στομάχι, συρρικνώνονται, οπότε το αλκοόλ παραμένει στον οργανισμό για περισσότερο χρόνο.

Με ποιον τρόπο επιδρά στον οργανισμό μετά τα 40; «Ο εγκέφαλος επηρεάζεται πολύ νωρίτερα από το συκώτι» προειδοποιεί ο καθηγητής. Καθώς διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, καταστέλλει τους μηχανισμούς κρίσης και αυτοελέγχου, κάτι που σε βάθος χρόνου οδηγεί σε έντονες συναισθηματικές εναλλαγές, κατάθλιψη, παρορμητική συμπεριφορά και δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων. Το αλκοόλ επιδρά στο δέρμα, προκαλώντας τη χαρακτηριστική ερυθρότητα που ονομάζεται ροδόχρους ακμή, μόνιμη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και καταστροφή του κολλαγόνου του δέρματος. Είναι γνωστός ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου εξαιτίας της βαριάς χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ.

Μυοκαρδιοπάθεια

Επίσης, μειώνει την ικανότητα των καρδιακών αντλιών, προκαλώντας μυοκαρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οσο για το συκώτι, αν κανείς συνεχίζει να πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μετά τα 40 και έως τα 55, το λίπος και η φλεγμονή στο συκώτι δημιουργούν πληγές και συρρίκνωση, προκαλώντας κίρρωση ή ηπατική νόσο. Το ποτό επιδρά στη γονιμότητα των γυναικών, μειώνοντάς την έως 18%, στα επίπεδα τεστοστερόνης και στην ποιότητα του σπέρματος των ανδρών. Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από καρκίνους, όπως του στόματος, του οισοφάγου, του εντέρου, του στήθους και του λάρυγγα, ενώ, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος, καθώς κάνει τα κύτταρα πιο δεκτικά στις τοξίνες του καπνού. Με το πέρασμα του χρόνου η υπερκατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει και στη συσσώρευση λίπους, καθώς καθυστερεί τον μεταβολισμό των τροφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα