Πίσω απ' όλα ο Κοτσώνης

COVER STORY«NOOR ONE»Πίσω απ' όλα ο ΚοτσώνηςΤρίτη, Απρίλιος 19, 2016 - 15:19

Πολυετείς καθείρξεις και ισόβια (!) «μοίρασε» χθες η εισαγγελέας στην πρότασή της προς το δικαστήριο για τους 26 από τους 32 κατηγορουμένους στην υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το «Noor One». «Καταπέλτης» ήταν για τον επιχειρηματία Αιμίλιο Κοτσώνη, εκτιμώντας ότι βρισκόταν πίσω απ' όλα, αλλά και για τους Γιώργο Μπουρδούβαλη, Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Παντελή Καλαφάτη, Βασίλη Κουρούβανη και Παναγιώτη Φάρο, τους οποίους υπέδειξε ως «διευθύνοντες» την εγκληματική οργάνωση!

ΑΠΟ ΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Οπως

ανέφερε η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή, η «ομάδα των έξι» συγκρότησε στον Πειραιά «διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση» που θα είχε κέρδος πάνω από 400.000.000 ευρώ και κατέστρωσε σχέδιο διαχείρισης του ναρκόπλοιου, με στόχο τη μεταφορά της ηρωίνης από το Ατζμάν στην Ελλάδα. Στην οργάνωση συμμετείχε και ο «εγκέφαλος» του καρτέλ, Τούρκος Σερχάν Μπασκάλ (πέθανε τον Ιούλιο του 2015). «Για την οργάνωση και την εκτέλεση του ταξιδιού έγινε προσεγμένη προετοιμασία, που διήρκεσε μήνες και ο καθένας βρισκόταν πάντα σε συνεννόηση με τους υπολοίπους» είπε η εισαγγελέας, εξαπολύοντας «κεραυνούς» κατά του Κοτσώνη: «Από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση και είχε πάντα επαφή με το εν λόγω πλοίο. Σε συνεργασία με τους ως άνω κατηγορουμένους, προγραμμάτισε με προσεκτικό και μεθοδευμένο τρόπο τις κινήσεις της οργάνωσης». Πρόσθεσε, δε, ότι η Arab Waves, που ιδρύθηκε από τον 54χρονο πρώην έμπορο αυτοκινήτων, είχε μοναδικό σκοπό να διοχετευτούν τα χρήματα για την αγορά της ηρωίνης: «Η εταιρία παρέμεινε ανενεργή. Είναι αναμφισβήτητο, όμως, ότι είχε ήδη προετοιμαστεί το έδαφος. Τα χρήματα θα έμπαιναν μετά την ασφαλή άφιξη των ναρκωτικών στην Ελλάδα, κάτι που δεν έγινε».

Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο Κοτσώνης κανόνισε τα «προξενιά» για την αγοραπωλησία του πλοίου και ήταν ο «εν τοις πράγμασι» συνεργάτης του πλοιοκτήτη Παντελή Καλαφάτη. Παράλληλα, ρύθμισε τους όρους αγοράς και ναύλωσης «και δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του πλοίου. Για τον λόγο αυτόν απεστάλη από τον κοινό λογαριασμό των Καλαφάτη - Αλεξανδρή ποσό 88.000 ευρώ».

«Προκάλυμμα νομιμότητας»

Εξάλλου, συμπλήρωσε ότι οι «έξι» έστησαν σκηνικό νομιμοφανούς ναύλωσης και υποναύλωσης του πλοίου, ώστε να φαίνεται ότι εκτελεί μια εμπορική δραστηριότητα: «Δημιούργησαν συνειδητά ένα προκάλυμμα νομιμότητας για το ταξίδι. Ομως, η ναύλωση και η προοπτική υποναύλωσης δεν είχαν πραγματικό έρεισμα. Το πλοίο ήταν υπερήλικο, δεν είχαν γίνει επισκευές και ήταν παντελώς ακατάλληλο. Οι Κοτσώνης, Καλαφάτης, Γιαννουσάκης, Μπουρδούβαλης, Κουρούβανης και Φάρος είχαν πλήρη γνώση της κακής κατάστασής του και ενήργησαν στο πλαίσιο του εγκληματικού τους σκοπού».

Ως ναυλωτή η εισαγγελέας «έδειξε» τον 59χρονο Γιώργο Μπουρδούβαλη, ο οποίος φέρεται ότι γνώριζε τα πάντα για την πορεία του πλοίου και είχε επικοινωνία με το πλήρωμα, ενώ, σύμφωνα με την ίδια, Φάρος και Κουρούβανης συμμετείχαν στην υποτιθέμενη υποναύλωση. Για τον εφοπλιστή Γιαννουσάκη (στη βίλα του βρέθηκαν ναρκωτικά) ανέφερε ότι συμμετείχε στη μεταφορά και αποθήκευση της ηρωίνης, και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων ο πρώην επιστάτης του Σταύρος Λάγιος και ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, που νοίκιασε στον Γιαννουσάκη την αποθήκη στο Κορωπί και το πλήρωμα, είναι ένοχοι για συμμετοχή στην οργάνωση.

Αντιθέτως, πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι οι Κωνσταντίνα Αλεξανδρή (σύζυγος Καλαφάτη), Κωνσταντίνα Σταματιάδου (πρώην σύζυγος Γιαννουσάκη), η μητέρα της και ο σύντροφός της Αναστασία Σταματιάδου και Στάθης Μιχάλαινας, η οικιακή βοηθός και ο Τούρκος Γκιλμάζ Εκρέμ.

Γιώργος Μπουρδούβαλης • Είχε επιφορτιστεί με την bareboat ναύλωση

Οπως ανέφερε στην πρότασή της η εισαγγελική λειτουργός, ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, ύστερα από συνεννόηση με τον Παντελή Καλαφάτη και τον Αιμίλιο Κοτσώνη, ανέλαβε την bareboat («γυμνή») ναύλωση του πλοίου, ενώ θα συνέτασσε ναυλοσύμφωνο μετά την άφιξη του «Noor One» στην Ελλάδα.

Ο ίδιος, πριν από τον απόπλου του δεξαμενόπλοιου, συναντήθηκε με τον πλοίαρχο «προκειμένου να του δώσει οδηγίες σχετικά με τη μεταφορά του παράνομου φορτίου».

Επιπλέον, είχε επικοινωνία με τον Ιρανό συνοδό των ναρκωτικών Αχματζέντ Μπονιάντ, κάτι που επιβεβαίωσε στο δικαστήριο ο πλοίαρχος.

Αιμίλιος Κοτσώνης • «Δεν έχασε ποτέ την επαφή με το καράβι»

«Από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το “Noor One” και είχε πάντα επαφή με το πλοίο».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Μαρία Τρουπή, ο 54χρονος πρώην έμπορος αυτοκινήτων ήταν «ο εν τοις πράγμασι συνεργάτης του πλοιοκτήτη Παντελή Καλαφάτη» στη διαχείριση και την εκμετάλλευση του ναρκόπλοιου.

Σύμφωνα με την ίδια, τον Σεπτέμβριο του 2013 ίδρυσε την εταιρία Arab Waves, ώστε όταν η οργάνωση αποφάσιζε να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός για να αγοραστεί το παράνομο φορτίο, να το έκανε μέσω αυτής.

Ευθύμης Γιαννουσάκης • Με εντολές του πήγαν τα ναρκωτικά στη βίλα

«Παρουσία του ξεκίνησε η τοποθέτηση των ναρκωτικών από το “Noor One” σε σακβουαγιάζ και ακολούθησε η αποθήκευσή τους στα αυτοκίνητα»!

Οπως σημείωσε η εισαγγελέας, ο 42χρονος εφοπλιστής είχε πλήρη πρόσβαση στο πολυτελές σπίτι της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη (την οποία συνέδραμε οικονομικά) και με τις δικές του εντολές φορτώθηκαν στην αποθήκη τα «αμαρτωλά» σακιά. Εκείνος, επίσης, γνωστοποίησε στον ταξιδιωτικό πράκτορα Παναγιώτη Στρατή ότι, εκτός του πληρώματος, επιβαίνει στο πλοίο και ένας Ιρανός (συνοδός φορτίου), ζητώντας να συμπεριληφθεί στη λίστα επιβατών, πλην όμως αυτός καταγράφηκε ως υπεράριθμος.

Παντελής Καλαφάτης • Την ημέρα της άφιξης μίλησε με το πλήρωμα

Ο ιδιοκτήτης του «Noor One» Παντελής Καλαφάτης επιμελήθηκε τις επισκευές που έγιναν στο πλοίο, με χρήματα που του είχε προκαταβάλει ο Μπουρδούβαλης (φερόμενος ως «κάπτεν Τζωρτζ»), ενώ την ημέρα άφιξης του πλοίου στην Ελευσίνα επικοινώνησε με μέλη του πληρώματος, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του στο δικαστήριο. Επίσης, «ο Μπουρδούβαλης διάλεξε το πλήρωμα, πλην ενός ατόμου, το οποίο ήταν επιλογή του Καλαφάτη».

Παναγιώτης Φάρος • Φρόντισε για θέση στο λιμάνι της Ελευσίνας

«Ηταν αυτός που έναν μήνα πριν από την άφιξη του πλοίου στην Ελλάδα είχε εγείρει θέμα ελλιμενισμού και είχε φροντίσει μέσω του συνεργάτη του να εξασφαλιστεί θέση στον λιμένα της Ελευσίνας»! Η εισαγγελέας δέχτηκε ότι ο πρώην ιδιοκτήτης του «Noor One» είχε επικοινωνία με τον εφοπλιστή Γιαννουσάκη, στη διάρκεια της οποίας δέχτηκε να μεσολαβήσει, για να βρεθεί θέση για το πλοίο στην Ελευσίνα από τον ταξιδιωτικό πράκτορα Παναγιώτη Στρατή. Δύο μέρες μετά τον κατάπλου, στις 9 Ιουνίου 2014, μετέβη ο ίδιος στο πλοίο.

Βασίλης Κουρούβανης • «Γνώριζε ότι το πλοίο δεν ήταν κατάλληλο»

Η ναύλωση του «Noor One» «υποτίθεται ότι θα γινόταν για να υποναυλωθεί αμέσως μετά στον Βασίλη Κουρούβανη (διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας ΧΡΥΣΟΪΛ) και να χρησιμοποιηθεί για πλόες από τη Λιβύη στο Ρίο». Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο ίδιος «γνώριζε ότι το πλοίο ήταν ακατάλληλο». Η εισαγγελέας δέχτηκε πως ο Κουρούβανης συναντήθηκε με τον Γιαννουσάκη «ενώ το πλοίο έπλεε έμφορτο με ναρκωτικά» και ότι πήγε στην αποθήκη του κατηγορούμενου Καρτσώνη.

______

Κλίμα συγκίνησης για τον θάνατο του Ινδού α' μηχανικού

Σε κλίμα συγκίνησης άρχισε η χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του πλοίου της ηρωίνης. Λίγο πριν από την αγόρευση της εισαγγελέως, τον λόγο πήρε η πρόεδρος, που εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στο πλήρωμα για την απώλεια του Ινδού α' μηχανικού Shirastava Deubrat Kumat, που πέθανε την Παρασκευή από ανακοπή καρδιάς στο Τζάνειο, όπου μεταφέρθηκε από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Δραπετσώνας. Οπως αποκάλυψε χθες η «Espresso», την υπόθεση διερευνά το Ανθρωποκτονιών.

Σύντομη παρέμβαση έκανε ο συνήγορος του 32χρονου Ινδού Γιάννης Γλύκας, τονίζοντας πως η Εισαγγελία έχει παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου: «Μαζί με άλλους εννέα συμπατριώτες του ήταν τυπικώς αποφυλακισμένος από τις 21 Δεκεμβρίου και για λόγους οικονομικούς αλλά και καχυποψίας των ενοικιαστών, που δεν ήθελαν να δώσουν τα διαμερίσματά τους, κρατείτο στο μπουντρούμι του αστυνομικού τμήματος! Η ολιγωρία, πιθανώς, των αστυνομικών και η σίγουρα καθυστερημένη άφιξη του ΕΚΑΒ, που καθυστέρησε τρεισήμισι ώρες για μια απόσταση πέντε λεπτών μέχρι το Τζάνειο, οδήγησαν στον θάνατό του. Δεν υπήρχε καν η ευαισθησία να μεταφερθεί στο γραφείο του αξιωματικού ασφαλείας».

Ο Ινδός πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου είπε ότι «είναι άδικη ζωή για μας! Τι φταίμε;» και αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να παντρευτεί η αδελφή του 32χρονου, αλλά διστάζουν να της αποκαλύψουν το τραγικό γεγονός.

Στο τέλος της συνεδρίασης επικράτησε μεγάλη ένταση, όταν συγγενής του Παναγιώτη Φάρου φώναξε στην εισαγγελέα: «Είστε άδικη με τον Φάρο, θα
το πληρώσετε»!

Η Μαρία Τρουπή ζήτησε να καταχωριστεί στα πρακτικά το συμβάν, προκαλώντας την αντίδραση του συνηγόρου του Φάρου, Κωνσταντίνου Ντάλτα.

Keywords
Αναζητήσεις
παναγιωτης φαρος noor 1
Τυχαία Θέματα