Πλεόνασμα στα κιλά από την έλλειψη ύπνου

17:56 9/3/2016 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΠλεόνασμα στα κιλά από την έλλειψη ύπνουΤετάρτη, Μάρτιος 9, 2016 - 17:56

Συνδέεται επίσης και με την ανάπτυξη κακών σκέψεων αλλά και καρδιοπάθειες

Οπως δείχνουν έρευνες, η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τον έλεγχο του αμυγδαλοειδούς συμπλέγματος (τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το συναίσθημα) από τον προμετωπιαίο λοβό που κατευθύνει τις ορθολογικές επιλογές μας, με συνέπεια τη διαταραχή της επεξεργασίας των συναισθημάτων, την απώλεια της συγκέντρωσης και την αδυναμία επεξεργασίας νέων ερεθισμάτων.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, αποσυντονίζει τις εκκρίσεις ορμονών που ελέγχουν την όρεξη,

με αποτέλεσμα για κάθε ώρα ύπνου που στερούμαστε να προσθέτουμε 0,35 κιλά στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ). Αυτό συνεπάγεται με τη σειρά του επιβάρυνση του οργανισμού και αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης μιας σειράς παθήσεων που συνδέονται με διατροφικούς παράγοντες, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την ανάπτυξη αρνητικών σκέψεων, την κακή διάθεση, την αδιαφορία για την επίλυση προβλημάτων, την ενίσχυση των προλήψεων, τον περιορισμό της ανεκτικότητας απέναντι στους άλλους, την περιορισμένη ικανότητα ελέγχου του θυμικού, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις κοινωνικές και τις προσωπικές σχέσεις, στην απόδοση και στην επικοινωνία στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και στην αυτοεκτίμηση.

Το χρέος

Επεξεργαζόμενη μια σειρά ερευνών που εστιάζουν στις συνέπειες της έλλειψης ύπνου, η οικογενειακή νοσοκόμος Καθλίν Ντέιβις σε άρθρο της, που δημοσιεύεται στο MNT, υποστηρίζει ότι το «χρέος ύπνου» που σωρεύεται όταν καθημερινά στερούμε από τον οργανισμό μας τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπαυθεί μπορεί να «ξεχρεωθεί» προσθέτοντας -επίσης καθημερινά- μία ή και περισσότερες ώρες ύπνου στην κανονική απαιτούμενη διάρκεια έως ότου καλυφθεί το «χρέος».

Χρονοδιάγραμμα
Για να αποκατασταθεί η ισορροπία στο πρόγραμμα ύπνου απαιτείται καταρχάς ένα σταθερό, καθημερινά επαναλαμβανόμενο χρονοδιάγραμμα ύπνου. Επίσης, βοηθά το να αποφεύγουμε το φαγητό δύο έως τρεις ώρες πριν πέσουμε να κοιμηθούμε, να πέφτουμε στο κρεβάτι αμέσως μόλις νυστάξουμε, να ακολουθούμε πρόγραμμα σωματικής άσκησης στη διάρκεια της ημέρας, να διατηρούμε τον χώρο του υπνοδωματίου σκοτεινό, ήσυχο, σχετικά δροσερό και να κλείνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν κοιμηθούμε. Εάν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, απομακρυνόμαστε από το κρεβάτι και σε άλλον χώρο διαβάζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να νυστάξουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα