Πόρτα εκπλήξεων στην Αμφίπολη!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠόρτα εκπλήξεων στην Αμφίπολη!Σάββατο, Νοέμβριος 1, 2014 - 16:30

Τις ελπίδες για νέα σημαντικά ευρήματα στο μνημείο της Αμφίπολης αναζωπύρωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνοντας πως ήρθε στο φως το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο και -το σημαντικότερο- ένα τεχνητό όρυγμα (επιφάνειας 8,4 τετραγωνικών μέτρων) στο έδαφος του τρίτου θαλάμου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι... εκπλήξεις να «πηγαίνουν» προς τα κάτω και να υπάρχει τάφος

υπόγεια!
Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι ο τέταρτος χώρος (δηλαδή ο τρίτος θάλαμος) του μνημείου στον λόφο Καστά δεν διαθέτει τελικά άλλη πόρτα, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Το γεγονός σκόρπισε απογοήτευση, αφού σήμαινε ότι πιθανότατα δεν υπήρχαν πια σπουδαία «μυστικά» στο μεγαλειώδες μνημείο. Ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών ενισχύει το σενάριο ο τύμβος να αναπτύσσεται προς τα κάτω.

Συγκεκριμένα κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε ότι το φυσικό σχιστολιθικό έδαφος είναι σκαμμένο. Το τεχνητό όρυγμα έχει οριζόντιες διαστάσεις 4x2,10 μέτρα (δηλαδή 8,4 τ.μ.) και είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο. Αγνωστο παραμένει -προς το παρόν- το βάθος του ορύγματος, καθώς η ανασκαφή έχει φτάσει σε 1,4 μέτρα και η επίχωση συνεχίζεται. Πάντως μέσα στην άμμο που γεμίζει το όρυγμα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν -πεσμένο, αλλά σε καλή κατάσταση- το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο, διαστάσεων 2x0,90x0,15 μέτρων και βάρους περίπου ενάμιση τόνου. Χθες επρόκειτο να επιχειρηθεί η απομάκρυνσή του από το σημείο.

Εντοπίζουν αρχαία με scan στο έδαφος
Αρχαιότητες θαμμένες μέσα στη γη μπορούν να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σκανάροντας το υπέδαφος προτού καν... σκάψουν οι αρχαιολόγοι. Ετσι προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην αρχαιολογική έρευνα και τον σχεδιασμό των ανασκαφών.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε με δηλώσεις του ο καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας (ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην αρχαία Στρύμη, όπου πραγματοποιεί ανασκαφή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κομοτηνής χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης), συχνά καλείται να βοηθήσει στην αρχαιολογική έρευνα. Ηδη έχει διευθύνει περισσότερες από 240 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Καλούμαστε προτού καν ξεκινήσουν οι ανασκαφές για να ερευνήσουμε έναν συγκεκριμένο χώρο και να δώσουμε κατόψεις τυχών θαμμένων οικοδομικών λειψάνων ή τρισδιάστατες απεικονίσεις αρχαίων δομών» τόνισε με αφορμή τη συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Διεπιστημονικότητας», το οποίο ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα από τη φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ «Ακαδημαϊκές Αναζητήσεις».

Για την ανασκαφή στην αρχαία Στρύμη ο κ. Τσόκας ανέφερε πως «σκανάραμε» 140 στρέμματα, έκταση που μας υπέδειξαν αρχαιολόγοι, και η ακτινογραφία του υπεδάφους μάς έδειξε τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης, με τα λείψανα των θεμελιώσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα