Πού κρύβονται οι Ελληνες κροίσοι;

COVER STORYΤο ξέσπασμα του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»Πού κρύβονται οι Ελληνες κροίσοι; Δευτέρα, Ιούλιος 13, 2015 - 16:20

Λάβρος εναντίον μιας κάστας στην οποία ανήκει και ο ίδιος, αυτής των Ελλήνων εφοπλιστών, ο Ανδρέας Δρακόπουλος ξεσπά κατηγορώντας τους πλοιοκτήτες ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βοηθήσουν τους Ελληνες την εποχή της κρίσης.

«Είμαι στ' αλήθεια αναστατωμένος με τους ανθρώπους αυτής της κοινωνικής ομάδας» λέει ο συμπρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» μιλώντας στο περιοδικό «Time». «Δεν είναι τίποτα

προσωπικό. Ξέρω κάποιους από αυτούς. Είναι φίλοι μου και παλαιοί συμμαθητές μου. Αλλά θέλω να επισημάνω πως ηθικά και πρακτικά δεν κάνουν αρκετά. Θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα» σημειώνει. Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, λέει ξεκάθαρα: «Δεν κάνουν φιλανθρωπίες, δεν πληρώνουν φόρους και δεν κάνουν επενδύσεις».

Στο τρίπτυχο αυτό εστιάζει ο Δρακόπουλος την κριτική του προς τους Ελληνες εφοπλιστές και σημειώνει ότι η συνταγματική απαγόρευση για τη φορολόγηση των εφοπλιστών, που ισχύει εδώ και περίπου μισό αιώνα, δεν είναι παρά μια ρύθμιση που έχει χάσει τον αρχικό σκοπό της. «Ηταν ένας διαφορετικός νόμος για διαφορετικές περιστάσεις. Είχε δημιουργηθεί έτσι ώστε να επαναπατρίζονται χρήματα στην Ελλάδα, διότι η χώρα χρειαζόταν επενδύσεις. Αλλά πιστεύω ότι ο νόμος αυτός έχει κακοποιηθεί» λέει ο Δρακόπουλος, ο οποίος δεν διστάζει να απαντήσει και στις τυχόν επικρίσεις για το γεγονός ότι το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» διαθέτει χρήματα για τον πολιτισμό σε εποχές δύσκολες για τους Ελληνες. Σημειώνει ότι όταν ξέσπασε η κρίση, το συμβούλιο του Ιδρύματος προβληματίστηκε, ωστόσο αποφάσισε να συνεχίσει τα έργα πολιτισμού.

Επενδύσεις

Αλλωστε έχουν γίνει και συνεχίζονται δωρεές εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των Ελλήνων που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Επανερχόμενος στους εφοπλιστές, επαναλαμβάνει ότι θα μπορούσαν να επενδύσουν πολύ περισσότερα σε τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ή να δώσουν χαμηλότοκα δάνεια σε νέους επιχειρηματίες. «Ως κοινωνική ομάδα θα έπρεπε να βγουν μπροστά και να κάνουν περισσότερα. Και μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας κοροϊδέψει επ' αυτού. Μπορούν να κάνουν πολλά» καταλήγει ο Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Θα μπορούσαν να αγοράσουν τη μισή Ελλάδα» είναι η φράση που χρησιμοποιεί μιλώντας από την πλευρά της στο «Time» η Μαριλένα Μαμιδάκη. Γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, έχει δημιουργήσει μια οργάνωση αρωγής φτωχών παιδιών και των οικογενειών τους, στην οποία, όπως λέει, λαμβάνει βοήθεια από ανθρώπους της κάστας της. Σημειώνει ωστόσο με νόημα ότι οι προσφορές που λαμβάνει δεν είναι αντίστοιχες με τις περιουσίες που έχουν οι δωρητές της οργάνωσης. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι από τον εφοπλιστικό κόσμο που κάνουν αρκετά. Οπως περιγράφει χαρακτηριστικά, όταν οι τράπεζες έκλεισαν, ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές την κάλεσε στο τηλέφωνο: «Ο,τι και αν χρειαστείς, οτιδήποτε, ζήτησέ το μου και θα το έχεις» της είπε. Η κυρία Μαμιδάκη δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, επισημαίνει όμως πως πολλοί πλούσιοι Ελληνες έχουν βοηθήσει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η αγορά όπλων ή καυσίμων για την Ελληνική Αστυνομία.

Στη «σιωπηλή» φιλανθρωπία εστιάζει μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό και ο Νίκος Βερνίκος που λέει ότι οι Ελληνες εφοπλιστές είναι οι «ταξιτζήδες της παγκόσμιας οικονομίας». Σημειώνει ότι οι άνθρωποι της τάξης του έχουν προσφέρει στις κοινωνίες όπου ζουν, τηρώντας όμως την παράδοση που θέλει να μη γίνεται επίδειξη πλούτου σε καιρούς αυξανόμενης φτώχειας.

Ο Βερνίκος, αν και δηλώνει στενοχωρημένος από την κατάσταση, διαφωνεί με την αλλαγή του πλαισίου φορολόγησης των εφοπλιστών, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει συμφωνία αύξησης των καταβολών τους έως το 2017. Δεν κρύβει μάλιστα ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα ωθήσει τους εφοπλιστές σε offshore εταιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα