Πούρα Ινδονησίας από το... 1918!

Τα Cigarillos, τα Rothschild και τα Churchill είναι μερικά από τα πιο γνωστά πούρα του κόσμου, τα οποία φτιάχνονται στο πιο παλιό εργοστάσιο πούρων της Ινδονησίας, το Taru Martani. Η ιστορία του ξεκινάει το 1918, όταν ένας Ολλανδός κατασκευαστής πούρων αποφάσισε να στήσει στη μακρινή αυτή χώρα τη μονάδα παραγωγής του, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην πρώτη ύλη που τον ενδιέφερε. Αρχικά το εργοστάσιο χτίστηκε στην περιοχή Μπουλού, αλλά το 1921 μετακόμισε στην τωρινή του τοποθεσία που βρίσκεται δυτικά του

σταδίου Γιογκιακιάρτα Μαντάλα Κρίντα.

Εκτοτε ο βασικός του ρόλος ήταν να παρέχει τον εκλεκτό καπνό του στους Ολλανδούς στρατιώτες, αλλά και στους αξιωματούχους της αποικίας. Στις δόξες του απασχολούσε έως και 470 ανθρώπους, καθώς ήταν σχεδόν ανύπαρκτα τα μηχανήματα. Σήμερα, στο εργοστάσιο που εξακολουθεί να φτιάχνει τα πούρα «Senator» και «Mundi Victor» με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονταν το 1918, δουλεύουν 270 άνθρωποι, οι οποίοι φτιάχνουν επίσης ακόμη δεκατέσσερις τύπους πούρων, που είναι από τα πιο δημοφιλή στους λάτρεις του καπνού.

Πέρα όμως από την πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή του, το εργοστάσιο του Taru Martani έχει να επιδείξει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό αλλά και μουσειακό ενδιαφέρον. Οι εργαζόμενοι με το χαμόγελο στα χείλη κάνουν συχνά-πυκνά ξεναγήσεις των επισκεπτών στα δύο εκτάρια που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του. Η βόλτα περιλαμβάνει όλα τα στάδια της παραγωγής των πούρων, που γίνεται μέσα στους χώρους του κτιρίου, στο οποίο εντυπωσιάζει η ομορφιά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής της αρχής του περασμένου αιώνα. Τόσο οι χώροι της παραγωγής όσο και της διοίκησης έχουν συντηρηθεί στο πνεύμα που ήταν όταν πρωτοκατασκευάστηκαν.

Η πρώτη ύλη, δηλαδή τα φύλλα καπνού φτάνουν στο εργοστάσιο από τις φυτείες στο Μπεσούκι, στο Τζέμπερ και στην ανατολική Ιάβα και από αυτά προκύπτουν οι τρεις διαφορετικές γεύσεις για τις οποίες είναι γνωστό το εργοστάσιο Taru Martani: το nature (είναι φτιαγμένο μόνο με καπνό), το flavor (είναι καπνός με σος μέντας, αμαρέτο, βανίλιας, ρούμι ή φουντουκιού) και το mild (έχει πιο ελαφριά χαρμάνια καπνού).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα