«Πράσινο φως» για ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών με κορονοϊό

12:44 2/4/2020 - Πηγή: Espresso

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» λέει ο σοφός λαός μας και έτσι, αν και με καθυστέρηση, στο επόμενο βήμα προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη δημιουργία του Μητρώου Ασθενών με κορονοϊό, την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, τη χορήγηση φαρμάκων σε πάσχοντες εκτός νοσοκομείων και τη χρήση έξι Κέντρων Υγείας στην Αθήνα, αποκλειστικά για ασθενείς με τον ιό Covid-19.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας

Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία την περασμένη Τρίτη, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ το Μητρώο Ασθενών με κορονοϊό, όπου θα καταγράφονται και θα παρακολουθούνται από τους γιατρούς όλα τα περιστατικά, με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής ώστε να μην συνωστίζονται στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πλέον αναλαμβάνουν δράση, δηλαδή στα έξι Κέντρα Υγείας στην Αττική (Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Περιστερίου, Ραφήνας, Καμινίων, Καλυβίων).

«Σε λίγες ημέρες μπαίνει σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών με κορονοϊό, όπου θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής. Επίσης, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο έχει ήδη σχεδιαστεί και ξεκινά τις επόμενες ημέρες η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Δηλαδή, τον ασθενή με κορονοϊό που δεν θα μεταβεί στο Κέντρο Υγείας και θα χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του, αναλαμβάνουν να τον παρακολουθούν οι γιατροί του Κ.Υ. μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Στην περίπτωση που χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για ασθενή, οι άνθρωποι του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» θα πηγαίνουν τα φάρμακα στο σπίτι του. Για τους ασθενείς που θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή θα υπάρξουν ειδικά κριτήρια, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: «Eχουμε συζητήσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα. Φυσικά και δεν είναι για όλους. Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια, χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή. Αλλά έπρεπε ως Επιτροπή να προβλεφθούν κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή».

Σήμερα, φάρμακα για τον κορονοϊό λαμβάνουν μόνο όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και εξωτερικοί ασθενείς μόνο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Πηγή: «Πράσινο φως» για ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών με κορονοϊό - Espresso.

Keywords
Τυχαία Θέματα