Προληπτική ανάκληση του Zantac από τον ΕΟΦ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠροληπτική ανάκληση του Zantac από τον ΕΟΦ Πέμπτη, Σεπτέμβριος 26, 2019 - 15:57

❱❱ Το γνωστό φάρμακο για το στομάχι Zantac ανακαλεί προληπτικά η εταιρία GlaxoSmithKline AEBE...

... όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, στο πλαίσιο της επανεξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) των σκευασμάτων που περιέχουν ρανιτιδίνη.

Η ανάκληση έρχεται μετά τον συναγερμό που σήμαναν διεθνώς οι αρμόδιες υγειονομικές

Αρχές, καθώς σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμειξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.

Όλες οι παρτίδες

Στη χώρα μας ανακαλούνται όλες οι παρτίδες Zantac, όπως και αυτές του φαρμακευτικού προϊόντος Ranitidine/Mylan F.C.TAB 150MG/TAB, αντιπρόσωπος των οποίων στη χώρα μας είναι η εταιρία Generics Pharma Hellas ΕΠΕ.

«Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει η εταιρία, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη» επισημαίνει σχετικά ο ΕΟΦ. Είχε προηγηθεί και σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος ξεκίνησε σχετική έρευνα έπειτα από αίτημα της Κομισιόν για την υπόθεση με το ευρύτατα διαδεδομένο σκεύασμα, που κυκλοφορεί στην αγορά ακόμα και χωρίς ιατρική συνταγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα