Πρωτεΐνη για τις «ζημιές» από έμφραγμα

ΥΓΕΙΑΠρωτεΐνη για τις «ζημιές» από έμφραγμαΤετάρτη, Μάιος 27, 2015 - 18:58

Επισπεύδει τη διαδικασία ανάρρωσης της καρδιάς

Επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία, πραγματοποίησε σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας έπειτα από καρδιακή προσβολή. Ο καθηγητής Πολ Ράιλι και η ομάδα του παρατήρησαν πως τονώνοντας την ανάπτυξη των λεμφαγγείων στα ποντίκια, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη VEGF-C, κατάφεραν να επισπεύσουν τη διαδικασία ανάρρωσης και την ικανότητα της καρδιάς να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα.

Οπως τονίζει

ο δρ Ράιλι: «Αποδείξαμε πως με το κατάλληλο ερέθισμα μετά από ένα έμφραγμα υπάρχει σαφής αντίδραση από το λεμφικό σύστημα, που ενισχύει την αναρρωτική διαδικασία της καρδιάς και μειώνει τα αποτελέσματα της βλάβης τα οποία άφησε πίσω της η προσβολή».
Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο αγγείων που ευθύνονται για τη μεταφορά των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων και στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του οργανισμού.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, καθηγητής Πίτερ Γουάισμπεργκ εξηγεί πως ελάχιστα είναι γνωστά για τον ρόλο που παίζει το λεμφικό σύστημα στην καρδιά. Τονίζει μάλιστα ότι η έρευνα της επιστημονικής ομάδας της Οξφόρδης είναι πολύ σημαντική, καθώς ρίχνει άπλετο φως στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα λεμφαγγεία, ενώ δείχνει πρώτη φορά τον σπουδαίο ρόλο που ενδέχεται να παίζουν στην αντίδραση της καρδιάς έπειτα από ένα έμφραγμα. Η καρδιακή προσβολή προκαλείται από αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος στην καρδιά. Ενα έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδιά, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, στις ΗΠΑ κάθε 34 δευτερόλεπτα κάποιος παθαίνει έμφραγμα. Το 50% όσων έχουν στη συνέχεια καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνει πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων των ΗΠΑ.
Μετά τη δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι ερευνητές ευελπιστούν πως η μελέτη του δόκτορος Ράιλι και της ομάδας του θα μπορέσει να δείξει νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών του εμφράγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα