Ψυχανάλυσέ το: H «digital» τρίτη ηλικία

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπό την Σοφία Π. ΜιχαλοπούλουΨυχανάλυσέ το: H «digital» τρίτη ηλικίαΤρίτη, Ιούλιος 30, 2019 - 14:26

 

❱❱ Ολο και περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 ετών χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο

Ακούμε συχνά τον όρο «τρίτη ηλικία». Τι είναι όμως αυτό που την ορίζει και την καθορίζει και, τελικά, πώς αισθάνονται, πώς το διαχειρίζονται και πώς δραστηριοποιούνται τα άτομα προχωρημένης ηλικίας;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προσφέρει διεξόδους ή τους οδηγεί αποκλεισμένους σε μονοπάτια μελαγχολίας και απομόνωσης; Ο ηλικιωμένος, κατά την ευρύτερη έννοια μέσα στον χρόνο, έχει και σήμερα

τα ίδια εξωτερικά, πνευματικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που είχε κατά το παρελθόν;

Τα ερωτήματα, πολλά... Ωστόσο τα ηλικιωμένα άτομα μας δείχνουν την ποιότητα ζωής τους! Ανθρωποι άνω των 60-65 ετών, που βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση υγείας και ζωτικότητας, συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικό επίπεδο και, εφόσον το επιθυμούν, απασχολούνται με ελαστικό ωράριο της επιλογής τους.

Τα ίδια άτομα αποδεικνύουν καθημερινά ότι φροντίζουν την εξωτερική και την εσωτερική εικόνα τους, ότι προσέχουν την υγεία τους, τη φυσική τους κατάσταση, τη διατροφή τους και πως χειρίζονται το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. το facebook

Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι το 53% των ατόμων από 65 ετών και άνω χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο. Οπως προκύπτει από την έρευνα, η εν λόγω ηλικιακή ομάδα πριν από τη συνταξιοδότησή της προφανώς απέκτησε τη στοιχειώδη κατάρτιση στους υπολογιστές και στη χρήση του διαδικτύου.

Μάλιστα, το 70% είναι στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση, με πιο δημοφιλείς εφαρμογές το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το LinkedIn. Τέλος, βασικός παράγοντας στην ανοδική χρήση του διαδικτύου από ανθρώπους τρίτης ηλικίας είναι και η αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Κατανοητά

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι άτομα της τρίτης ηλικίας συνδέονται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα με σκοπό να παίξουν παιχνίδια!

Μάλιστα, ποσοστό της τάξης του 20% παίζει παιχνίδια όπως FarmVille, Mafia Wars, Texas Hold'em Poker και αρκετά άλλα παιχνίδια του facebook και του διαδικτύου εν γένει.

Αυτό συμβαίνει διότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι πιο κατανοητά και εύκολα στην εκμάθησή τους από ένα κοινό παιχνίδι στον υπολογιστή.

Διαπιστώνουμε ότι κατά την τρίτη ηλικία ο άνθρωπος, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορεί να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα, τα οποία οι νεότεροι ίσως παραβλέπουν, μια και διανύουν τον δρόμο προς την ψυχική και πνευματική ωρίμανση και δεν έχουν ακόμη την ολοκληρωμένη εμπειρία ώστε να τα εκτιμήσουν και να τα αξιολογήσουν.

Είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων.

Σήμερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, με την καθημερινή δράση τους, τη ζωτικότητά τους και την ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά, πνευματικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της εποχής μας, αποδεικνύουν ότι είναι μάχιμοι της ζωής, ενεργοί και δημιουργικοί.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες των παππούδων και των γιαγιάδων τους, διαπιστώνουν ότι διατηρούνται σε καλύτερη φυσική κατάσταση και νιώθουν αρκετά νέοι.

Ο μέσος άνθρωπος ζει πολύ περισσότερο συγκριτικά με το παρελθόν, με αποτέλεσμα συνολικά να υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων ατόμων απ' ό,τι παλιά.

Sc Κλινική Ψυχοπαθολόγος - 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis - Vincennes, France

www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου




Keywords
Τυχαία Θέματα