Ψυχανάλυσέ το: Η ανασφάλεια βλάπτει σοβαρά τη σχέση

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπό τη Σοφία Π. ΜιχαλοπούλουΨυχανάλυσέ το: Η ανασφάλεια βλάπτει σοβαρά τη σχέσηΤρίτη, Φεβρουάριος 20, 2018 - 17:31

❱❱ Η ζήλια, οι «ανακρίσεις» και οι καβγάδες σκοτώνουν και τα πιο όμορφα συναισθήματα

Ανασφάλεια μπορούμε να νιώσουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της σχέσης μας. Η ανασφάλεια στη σχέση προκύπτει από πολλούς παράγοντες και αφορά τη γυναικεία και την ανδρική ψυχολογία.

Για πολλούς ανθρώπους η ιδέα ότι οι αγαπημένοι τους, ο σύντροφος, η σύζυγος, οι στενοί φίλοι, οι συνεργάτες

θα τους απορρίψουν και θα τους εγκαταλείψουν οποιαδήποτε κακή στιγμή τους είναι μια σκιά στη ζωή τους, ένας φόβος που φωλιάζει στην ψυχή τους και αντανακλά στις πράξεις τους.

Ανασφάλεια στη σχέση νιώθουμε είτε γιατί είμαστε ανασφαλείς ως χαρακτήρες σε πολλές εκφάνσεις μας είτε γιατί ο σύντροφός μας μάς δημιουργεί αυτή την ανασφάλεια. Στην περίπτωση που ο σύντροφός μας μάς ανασύρει το συναίσθημα της ανασφάλειας, είναι ένα θέμα και ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί του συζητώντας το και δείχνοντάς του εμπράκτως ότι δεν θέλουμε να νιώθουμε και να έχουμε αυτήν τη συμπεριφορά μέσα στη σχέση μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις δυσκολίες που έχει κανείς είναι ότι παρατηρώντας τα προβλήματά του κάνει αυτόματα αρνητικές σκέψεις που του δημιουργούν αρνητική διάθεση και αδυναμία αντίδρασης. Οταν έχουμε κάποια δυσκολία και εστιάζουμε αποκλειστικά στο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, νιώθουμε παγιδευμένοι στο πρόβλημα και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ανήμποροι και εγκλωβισμένοι, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι.

Αν καταλάβουμε ότι νιώθουμε πάντα ανασφάλεια σε κάθε σχέση μας, τότε εμείς έχουμε το πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να απαλλαγούμε μια για πάντα από την ανασφάλεια που νιώθουμε.
Προσπαθήστε να:

■ Μη ζηλεύετε. Εάν ο σύντροφός σας δεν σας δίνει το δικαίωμα να ζηλεύετε, τότε σταματήστε να συμπεριφέρεστε με καχυποψία και ζήλια. Σκεφτείτε ότι ο σύντροφός σας σάς επέλεξε να είστε μαζί και έχετε τον δεσμό σας ή τον γάμο σας. Αν ήθελε κάποια άλλη σχέση, δεν θα ήταν μαζί σας.

■ Μην επαναλαμβάνεστε. Οταν η ανασφάλεια που νιώθετε παίρνει τη μορφή γκρίνιας και συνεχώς περιστρέφεστε γύρω από αυτό, αυτή η συμπεριφορά είναι ό,τι χειρότερο για τον σύντροφό σας και δηλητηριάζει τη σχέση σας.

■ Επικοινωνία με μέτρο. Πολλά άτομα λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν όταν ο/η σύντροφός τους είναι εκτός σπιτιού επικοινωνούν διαρκώς με όλους τους τρόπους, νομίζοντας έτσι ότι θα επιβάλουν την παρουσία τους. Αυτό είναι μια σοβαρή ένδειξη ανασφάλειας, η οποία βλάπτει τη σχέση σας, γιατί κουράζεστε, κουράζετε τον άλλον, θα κουραστεί και η σχέση, με αποτέλεσμα να οδηγηθείτε σε αδιέξοδο.

■ Το τσεκάρισμα και η ανάκριση πληγώνουν. Μια συνηθισμένη ένδειξη ανασφάλειας είναι όταν βομβαρδίζουμε τον άλλον με ερωτήσεις ή ενέργειες οι οποίες δεν γίνονται από αγνό και απλό ενδιαφέρον, αντιθέτως έχουν τρόπο και ύφος ελέγχου και εξακρίβωσης.

■ Ο καβγάς είναι ξέσπασμα και δεν βοηθά. Είναι κοινό μυστικό ότι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για να καταστρέψουμε ολοσχερώς τη σχέση και την εμπιστοσύνη του συντρόφου μας είναι να αρχίσουμε τις σκηνές ζηλοτυπίας και να στήνουμε ομηρικούς καβγάδες. Τέτοιες τακτικές δείχνουν απόγνωση και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται τα ζευγάρια και να εξοντώνεται η σχέση.

Χρειάζεται θάρρος για να νικήσετε τις φοβίες σας

Για να μάθει κάποιος να εμπιστεύεται τους άλλους όπως αυτοί είναι και να νιώσει ασφαλής από αυτούς χρειάζεται να μάθει να εμπιστεύεται τις επιλογές του και να αποδέχεται τον εαυτό του με τα θετικά και τα αρνητικά του.
Χρειάζονται ψυχραιμία, προσαρμογή, καλή διάθεση, προσπάθεια και αυτοέλεγχος, χρειάζεται να μην είναι απαθής, ψυχρός και να μην απομακρύνεται από τη σχέση του και τα προβλήματά της. Η ανασφάλεια έχει την τάση να μας πανικοβάλλει και να διογκώνει εμπειρίες και συμπεριφορές προβάλλοντάς τες στο μέλλον.

Για να έχουμε μέλλον και εξέλιξη στη σχέση μας χρειάζεται να ζούμε το παρόν με λιγότερες εντάσεις και πιέσεις, όπως και να συμφιλιωθούμε με γεγονότα και καταστάσεις από το παρελθόν.
Η μάθηση είναι λειτουργική. Κάθε φορά που μαθαίνεις κάτι, γίνεσαι κάτι νέο, έρχεται να ενδυναμώσει παλιές και να ενισχύσει νέες νοοτροπίες.

Αναπροσαρμογή

Δεν μπορούμε να μάθουμε κάτι χωρίς ν’ αναπροσαρμόσουμε τον εαυτό μας, να αναθεωρήσουμε τα πράγματα και να εφαρμόσουμε ό,τι νέο έχουμε μάθει. Η σχέση είναι ένα διαρκώς κινούμενο πεδίο δράσης.
Η ανασφάλεια είναι μια παγίδα κρυφή μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχουν ορίσει οι δύο άνθρωποι ως σχέση. Από την ανασφάλεια δεν γλιτώνει εύκολα κανείς, απλώς μαθαίνει να την εντοπίζει και να προστατεύεται για να μη γίνει καθοριστική και συντριπτική στη σχέση.
Ετσι και η ασφάλεια, όπως όλα τα πράγματα, μαθαίνεται. Με συνεχή προσπάθεια, παρατήρηση, επεξεργασία και επικοινωνία μαθαίνει καθένας -είτε είναι σε σχέση είτε όχι- να αντιμετωπίζει με θάρρος τις φοβίες και τις ανασφάλειές του.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος -
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis - Vincennes, France

www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα