Ψυχανάλυσέ το: Η ουσιαστική επικοινωνία στο ζευγάρι

16:21 1/8/2017 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπό τη Σοφία Π. ΜιχαλοπούλουΨυχανάλυσέ το: Η ουσιαστική επικοινωνία στο ζευγάριΤρίτη, Αύγουστος 1, 2017 - 16:21

Tips για την αποφυγή εντάσεων που οδηγούν σε σοβαρά αδιέξοδα

Ως βασική αρχή για να ξεκινήσουμε ή να διατηρήσουμε μια σχέση ορίζουμε την επικοινωνία με το ταίρι μας. Τι σημαίνει και πώς λειτουργεί η επικοινωνία στα ζευγάρια; Γιατί αποτελεί μια σταθερή βάση για την εξέλιξη της σχέσης;

Οταν λέμε ότι επιθυμούμε να επικοινωνούμε με τον σύντροφό μας, δεν εννοούμε απαραίτητα ότι μας καλύπτει

μόνο το να μιλάμε. Η επιτυχία σε μια σχέση είναι να μας καταλαβαίνει ο/η σύντροφός μας χωρίς να χρειάζεται να εκφράσουμε μόνο λεκτικά αυτό που θέλουμε. Μήπως τελικά η επικοινωνία δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζουμε, μήπως αγνοούμε βασικούς παράγοντες;

Οι συγκρούσεις στα ζευγάρια είναι συνήθως συγκρούσεις επιθυμιών και αναγκών. Αυτό που αναζητά κάθε σύντροφος είναι να εκφράσει την ανάγκη του, να γίνει αυτή σεβαστή και να εκπληρωθεί.

Οι εντάσεις πολλές φορές ξεκινούν από ασήμαντες αφορμές, αλλά σπάνια μένουν μόνο εκεί. Οι σύντροφοι αναμοχλεύουν καταστάσεις από άλλες στιγμές κατά το παρελθόν που τους πίκραναν, τους έκαναν να νιώσουν ταπεινωμένοι ή παραμελημένοι, θυμώνουν και θέλουν δικαίωση.

Απωθημένα

Τελειώνει όμως το ζήτημα εκεί, γιατί οδηγούνται σε άλλα μονοπάτια έχοντας απωθημένα; Η μια κουβέντα φέρνει την άλλη, το ένα συναίσθημα το άλλο και συνεχίζουν τη σύγκρουση μέχρι να εξαντληθεί ο ένας από τους δύο, ενδεχομένως ο ένας να υποχωρήσει, χωρίς όμως να έχει λυθεί το ζήτημα. Ετσι καταλήγουν σε άλλα πολύ σοβαρότερα αδιέξοδα, με μεγαλύτερη διάρκεια και διόγκωση.

Η υγιής επικοινωνία είναι αυτή που προτρέπει τις σχέσεις να βελτιώνονται, να εξελίσσονται και να έχουν μια χρονική σταθερότητα. Πώς όμως θα συμβεί αυτό; Οφείλουμε να μάθουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας μέσα μας και να δούμε γιατί θυμώνουμε ή αντιδρούμε με έναν αρνητικό τρόπο απέναντι στον/η σύντροφό μας. Μήπως είναι κάτι δικό μας που μας πυροδοτεί και προκαλεί την άγονη επικοινωνία; Ισως θα βοηθούσε να εντοπίσουμε τη δική μας δυσκολία και να μην ενοχοποιούμε μόνο τον άλλον, αποφεύγοντας έτσι και την κριτική στάση και άποψη. Θα ήταν λειτουργικό να επικοινωνούμε και με πράξεις επίσης.

Το σημαντικό είναι να δίνουμε χώρο και στο «μαζί». Ετσι θα είμαστε σε άμεση επαφή με τα δικά μας συναισθήματα, θα έχουμε αυτογνωσία για το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε από τους άλλους αλλά και ποια η θέση τους στη ζωή μας. Η υγιής επικοινωνία είναι αυτή που στηρίζει και ενισχύει τις σχέσεις να αντέξουν στις δυσμενείς συνθήκες και απρόοπτες καταστάσεις της καθημερινότητας.

6 βασικά βήματα

■ Μαθαίνουμε να ακούμε: Οταν συζητάτε και βρίσκεστε σε διαφωνία, είναι δύσκολο να ακούσετε! Αρκετές φορές φοβάστε ότι δεν ακούγεστε και βιάζεστε να μιλήσετε. Αν δυσκολεύεστε, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη τεχνική επαναλαμβάνοντας από μέσα σας τη φράση του συντρόφου σας, προκειμένου να ακούσετε τι σας είπε, και δώστε χρόνο σε σας να το επεξεργαστείτε.

■ Να είστε ειλικρινείς: Δεν μπορεί να είναι σωστή η επικοινωνία, εάν δεν μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα και με ειλικρίνεια όσα σκεφτόμαστε. Εάν διστάζετε, φοβάστε ή θεωρείτε ότι είναι ανούσιο να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τους προβληματισμούς σας, τότε σίγουρα δεν χτίζετε τις καλύτερες βάσεις για μια καλή και ουσιαστική επικοινωνία.

■ Διώξτε την προκατάληψη: Πόσες φορές σκεφτήκατε ότι θα θέλατε να μιλήσετε για το πώς νιώθετε, αλλά θεωρήσατε ότι δεν θα σας ακούσουν; Σκέψεις και συμπεράσματα που βγάζουμε μας απομονώνουν, καθώς προτρέχουμε στο αποτέλεσμα, σαν να τα ξέρουμε όλα από πριν.

■ Μη σωπαίνετε: Εάν νιώθετε ότι με τη σιωπή καταφέρνετε να αποφύγετε τις συγκρούσεις, τότε ίσως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας. Η σιωπή αργά ή γρήγορα θα σας απομακρύνει περισσότερο.

■ Σεβασμός και κατανόηση: Αλλο ένα βασικό κομμάτι της σωστής επικοινωνίας είναι αδιαμφισβήτητα ο αλληλοσεβασμός και η κατανόηση μεταξύ των συντρόφων. Να γνωρίζει ή να δέχεται ο ένας τις ανάγκες του άλλου, να τον ενθαρρύνει σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει, να δείχνει ο ένας στον άλλο τον θαυμασμό και την εκτίμησή του.

■ Ερωτική συνεύρεση: Η σεξουαλική επαφή είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό μιας υγιούς σχέσης, μετά την επικοινωνία. Αυτά τα στοιχεία αναπτύσσονται παράλληλα. Η καλή επικοινωνία οδηγεί σε καλύτερη σεξουαλική συνεύρεση και το ανάποδο.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος -
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis - Vincennes, France
www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα