Ψυχολόγος εξηγεί τα επτά πιο κακά όνειρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟνειρα με τέρατα, πυρκαγιές, πλημμύρες και τρομοκράτεςΨυχολόγος εξηγεί τα επτά πιο κακά όνειραΠέμπτη, Οκτώβριος 8, 2015 - 12:31

«Αν ονειρευτώ ότι με απατά, είναι αλήθεια;» Απάντηση σε αυτές και άλλες ερωτήσεις που αφορούν τα όνειρα δίνει ο γνωστός Βρετανός ψυχολόγος Ιαν Γουάλας, που ανέλυσε περισσότερα από 200.000 όνειρα πελατών του για να διαπιστώσει τα ψυχολογικά μοτίβα που κρύβονται πίσω από καθετί που βλέπουμε στον ύπνο μας.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Εντόπισε τους επτά πιο συνηθισμένους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες,

δημιουργώντας έναν «επιστημονικό» ονειροκρίτη για το τι σημαίνουν.

«Η δημιουργία ενός ονείρου είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθειά του να λύσει τις συναισθηματικές εντάσεις που συσσωρεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί ο Γουάλας. Πιστεύει, μάλιστα, ότι έχουμε την τάση να θυμόμαστε τα όνειρα που μας προσέφεραν πιο δυνατές συγκινήσεις. Αυτά τα όνειρα είναι ενδεικτικά για τον ψυχισμό μας.

Το πιο συνηθισμένο όνειρο ανά τον κόσμο είναι ότι μας κυνηγούν. Μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά δείχνει την ύπαρξη ταλέντου που πρέπει να αναπτύξουμε. Αν μας κυνηγάει ζώο, δείχνει την ύπαρξη κάποιας ενστικτώδους παρόρμησης, την οποία δυσκολευόμαστε να χαλιναγωγήσουμε. Αν μας κυνηγάει τέρας, σημαίνει ότι έχουμε κάποιο ακατέργαστο αλλά δυνατό ταλέντο, το οποίο όμως δυσκολευόμαστε να εξελίξουμε. Αν οι κυνηγοί είναι άνθρωποι, τότε σημαίνει ότι έχουμε κάποιο ταλέντο, αλλά θέλουμε να ξεφύγουμε από τις ευθύνες που συνεπάγεται η αξιοποίησή του.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το σπίτι που καίγεται ή πλημμυρίζει. Οταν πρόκειται για πυρκαγιά, δείχνει ότι νιώθουμε την ανάγκη να αναλάβουμε δημιουργική δράση για να αλλάξουμε την κατάσταση που ζούμε. Σε περίπτωση που το πάτωμα γεμίζει νερό ή τρέχει νερό από την οροφή, δείχνει πως τα συναισθήματα που βιώνουμε απειλούν την ταυτότητά μας και πόσο ασφαλείς νιώθουμε.

Οταν ονειρευόμαστε ότι πνιγόμαστε, σημαίνει πως εμπλεκόμαστε συναισθηματικά πολύ βαθιά με κάτι και ότι αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μας καταβάλουν. Αν δούμε ότι δεν μπορούμε να ανασάνουμε, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Αν βυθιζόμαστε στο νερό, δείχνει ότι «βυθιζόμαστε» σε ένα νέο συναίσθημα, ενώ αν το κεφάλι μας γλιστρά κάτω από την επιφάνεια του νερού, σημαίνει ότι οι σκέψεις μας μάς έχουν εξουθενώσει. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αγγίξουμε τον πυθμένα, δείχνει ότι κάνουμε αγώνα να σταθούμε στα πόδια μας.

Αμφιβολίες

Αν δούμε ότι μας απατούν, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, καθώς δεν σημαίνει πως συμβαίνει το ίδιο και στη ζωή. Δείχνει ότι νιώθουμε λιγότερο σέξι και ελκυστικοί, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο αρέσουμε. Το όνειρο με επίθεση από τρομοκράτες είναι ενδεικτικό της πίεσης στο εργασιακό περιβάλλον, η οποία συνήθως προέρχεται από ξαφνικές και παράλογες απαιτήσεις.

Οι γυναίκες που ονειρεύονται ότι είναι έγκυες σημαίνει ότι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για μεγάλη χρονική περίοδο, περιμένοντας να ολοκληρωθεί κάποιο σχέδιο ή έργο. Δείχνει ότι πρέπει να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή, γιατί το πιο πιθανό είναι αυτό που σχεδίασαν να είναι κάτι υπέροχο. Τέλος, το όνειρο ότι έχουμε αργήσει ή πως δεν καταφέρνουμε να πάμε σε ραντεβού δείχνει ότι νιώθουμε πως κινδυνεύουμε να χάσουμε κάτι το οποίο θα μας γέμιζε, έναν στόχο που έχουμε βάλει. Για αυτό το όνειρο μας προτρέπει να αναλάβουμε ουσιαστική δράση και όχι φλύαρες πρωτοβουλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα