«Ραντεβού στον αέρα» με κινέζικους δράκους για τους Mr Jumbo και Mister Folli Follie

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤΙ ΕΝΩΝΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟ«Ραντεβού στον αέρα» με κινέζικους δράκους για τους Mr Jumbo και Mister Folli FollieΣάββατο, Νοέμβριος 3, 2018 - 15:00

❱❱ Πώς οι δύο αυτοδημιούργητοι άνδρες, που ζούσαν το δικό τους success story χάρη στο άνοιγμά τους στον επενδυτικό παράδεισο της Απω Ανατολής, βρέθηκαν ξαφνικά στη δίνη σκανδάλων

Αμύθητες περιουσίες που χτίστηκαν από το μηδέν χάρη στο επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, το διορατικό άνοιγμα στον επενδυτικό παράδεισο της Κίνας, ένα υπερπολυτελές

ιδιωτικό αεροσκάφος... κοινής χρήσης (!), αλλά και δύο πολύκροτες υποθέσεις εξαπάτησης με φόντο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φέρνουν κοντά τον πανίσχυρο επιχειρηματία του ομίλου Jumbo Απόστολο Βακάκη και τον «χρυσό Μίδα» της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο, που φέρεται ότι διάγουν βίους παράλληλους.

Τα success stories των δύο ανδρών, οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται στη δίνη δύο μεγάλων σκανδάλων που συγκλονίζουν το επιχειρηματικό και το τραπεζικό σύστημα, εκτυλίχθηκαν σχεδόν παράλληλα, με σημείο εκκίνησης το 1997. Είναι η χρονιά (συγκεκριμένα, ο Ιούλιος του 1997) που η Jumbo αρχίζει τη χρηματιστηριακή διαδρομή της από την Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Τέσσερις μήνες μετά θα την ακολουθήσει και η αμαρτωλή Folli Follie, η οποία έμελλε 21 χρόνια αργότερα να χαρακτηριστεί «βιομηχανία εξαπάτησης επενδυτών».

Οι δύο δεκαετίες που ακολουθούν εξελίσσονται σε ράλι ανάπτυξης για τις εταιρίες που οραματίστηκαν και έχτισαν ο «βασιλιάς των παιχνιδιών» Απόστολος Βακάκης και ο ιδρυτής της «αυτοκρατορίας της προσιτής πολυτέλειας» Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Τρελά κέρδη

Κομβικό σημείο για την επιχειρηματική επιτυχία τους ήταν το γεγονός ότι τόσο ο πατριάρχης της οικογένειας Κουτσολιούτσου όσο και ο Mr Jumbo είδαν το μέλλον στην αγορά της Κίνας, στήνοντας εκεί ο μεν πρώτος ένα εκτενές δίκτυο καταστημάτων και ο δεύτερος τις μονάδες παραγωγής του. Τα νούμερα απογειώνονται, τα κέρδη αυξάνονται κατακόρυφα και οι δύο κραταιές επιχειρηματικές οικογένειες βλέπουν τους κόπους τους να ανταμείβονται.

Τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου απολαμβάνουν τους καρπούς της επιτυχίας και τη χλιδάτη ζωή στις μυθικές επαύλεις τους σε Εκάλη, Σπέτσες και Χονγκ Κονγκ, ενώ ο Απόστολος Βακάκης, λιγότερο εξωστρεφής, αποσύρεται στη βίλα-υπερπαραγωγή στην Πολιτεία και σε φιλικά σπίτια, όπου, όπως λένε όσοι τον ξέρουν, εργάζεται αδιάλειπτα ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο του.

Η εργασιομανία του, άλλωστε, φέρεται ότι λειτούργησε ως παυσίλυπο στην ανείπωτη τραγωδία που έμελλε να βιώσει με τον χαμό του γιου του Γιώργου τον Φεβρουάριο του 2017 σε τροχαίο δυστύχημα με τη μαύρη Πόρσε στο πάρκινγκ του θανάτου στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, που στέρησε τη ζωή στην 33χρονη Αποστολία Πατμάνογλου-Παπαδοπούλου και στον μόλις τριών ετών γιο της Παυλάκη.

Επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση πως τα μεγάλα καράβια έχουν και μεγάλες φουρτούνες, η πορεία προς την κορυφή για τους δύο κραταιούς άνδρες του επιχειρηματικού κόσμου μετρά απώλειες. Ο επικεφαλής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης βρίσκονται εμπλεκόμενοι σε ένα οικονομικό σκάνδαλο εξαπάτησης επενδυτών με διεθνείς προεκτάσεις και αναμένεται να περάσουν την ερχόμενη εβδομάδα το κατώφλι της Εισαγγελίας προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων για τα βαρύτατα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα στην «αυλή» του Απόστολου Βακάκη φέρεται ότι εκκολαπτόταν επί μία εικοσαετία το «αβγό του φιδιού», με τον αποπεμφθέντα πλέον αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου να εμπλέκεται σε... κινεζικά παιχνίδια με τη φωτιά.

Κράτησε αποστάσεις

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, στις 21 Οκτωβρίου του 2018, μόλις 10 ημέρες προτού η νέα οσμή σκανδάλου φτάσει στον προθάλαμο του ομίλου του, ο Mr Jumbo θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στο αποκαλούμενο σκάνδαλο της Folli Follie, κρατώντας ωστόσο τις αποστάσεις του σε επίπεδο προσώπων.

«Δεν ξέρω το κίνητρο του ανθρώπου που έκανε αυτό το πράγμα, ο ίδιος λέει ότι το έκανε για το καλό της εταιρίας και των ανθρώπων που δουλεύουν στην εταιρία, αυτό όμως θα το κρίνουν άλλοι, δεν θα το κρίνω εγώ. Σίγουρα όμως είναι η εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, οι καταιγιστικές αποκαλύψεις γύρω από τις φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με αγοραπωλησίες ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές τού μέχρι πρότινος αναπληρωτή αντιπροέδρου της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου θα ρίξουν σκιές πάνω στον επιχειρηματικό κολοσσό του Απόστολου Βακάκη.

Η απομάκρυνση του μεγαλοστελέχους που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo από το 1995 είναι αστραπιαία και η διοίκηση του ομίλου εκδίδει άμεσα ανακοίνωση, διαψεύδοντας κάθε αναφορά «περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρίας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή αντιπροέδρου και εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Ομως, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, η μέχρι πρότινος ακέραιη εικόνα του εμμονικού με τη διαφάνεια στις συναλλαγές Απόστολου Βακάκη έχει ήδη εμφανίσει ρωγμές, με δεδομένο ότι είχε επιλέξει να έχει στο πλευρό του το συγκεκριμένο μεγαλοστέλεχος επί 23 συναπτά έτη.

Ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων από Κινέζους μέσω POS, συναλλαγές οι οποίες παραβίαζαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ισχύουν στην Κίνα. Συγκεκριμένα, φέρεται ότι έχει συστήσει εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων, με την προσάρτηση κατοικιών και διαμερισμάτων, τα οποία μεταπωλούσε σε Κινέζους ενδιαφερομένους απόκτησης τόσο των ακινήτων όσο και της «χρυσής βίζας».

Μεταξύ των ακινήτων που είχε εξαγοράσει μέσω πλειστηριασμών ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Jumbo φέρεται ότι είναι η πολυτελής βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη, που αποκτήθηκε αντί 4.700.000 ευρώ το περασμένο καλοκαίρι. Η υπόθεση βρέθηκε στο μικροσκόπιο των κινεζικών Αρχών, αφενός, λόγω παράβασης των κινεζικών capital controls και, αφετέρου, λόγω υπονοιών για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σχετική έρευνα διεξάγουν η ΤτΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ την περασμένη Τετάρτη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία στους οικονομικούς εισαγγελείς για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η αποκάλυψη των δύο παράλληλων σκανδάλων βάζει φρένο στον χορό εκατομμυρίων που στήθηκε αριστοτεχνικά ώστε να παρακάμπτονται οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί και να απογειώνεται ο παράνομος πλουτισμός. Η αυλαία της παντοδυναμίας πέφτει, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός...

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Η ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ασπαζόμενοι το ρητό «ο χρόνος είναι χρήμα» και συνάμα λάτρεις της πολυτέλειας, εκτός από τα πανάκριβα αυτοκίνητα που συγκαταλέγονται στις προσωπικές συλλογές τους οι δύο επιχειρηματίες επιλέγουν ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις τους. Ομως αυτό δεν είναι το μοναδικό κοινό τους, καθώς μία περίεργη αγοραπωλησία ανάμεσα σε εταιρίες συμφερόντων τους αποδεικνύει τη... συνιδιοκτησία τους σε πολυτελές αεροπλάνο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου και του Απόστολου Βακάκη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιούνταν επί σειρά ετών και από τις δύο πλευρές (!), ενώ παράλληλα ενοικιάζονται και για τις ανάγκες μετακίνησης τρίτων.

Συγκεκριμένα, η Jumbo Trading Limited (θυγατρική της Jumbo στην Κύπρο) στις 11 Ιουνίου του 2014 φέρεται ότι υπέγραψε συμφωνία αγοράς αεροσκάφους αξίας 7.000.000 δολαρίων. Εξι μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου του 2014, η Jumbo Trading φέρεται ότι πούλησε το 50% του αεροσκάφους στη θυγατρική της Folli Follie, τη FolliFollie Cyprus Limited, αντί 3.500.000 δολαρίων.

Μάλιστα, το τίμημα συμφωνήθηκε να καταβληθεί σε τρεις δόσεις, 1.000.000 δολάρια με την υπογραφή της συμφωνίας, 1.000.000 τρεις μήνες πριν από την υπολογιζόμενη παράδοση του αεροσκάφους και 1.500.000 δολάρια με την παράδοση και την οριστική μεταβίβαση του αεροσκάφους.

Δύο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου του 2016, η Jumbo Trading φέρεται ότι επαναγοράζει το 50% του αεροσκάφους που είχε πουλήσει τον Ιούνιο του 2014, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 2.616.123 ευρώ πλέον ΦΠΑ!

Keywords
Τυχαία Θέματα