Ρέντσι και...βλέπουμε

ΠΟΛΙΤΙΚΗΡέντσι και...βλέπουμεΤρίτη, Δεκέμβριος 6, 2016 - 15:51

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναβάλει την παραίτησή του μέχρι να εγκριθεί από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός! Πιθανό ενδεχόμενο μεταβατικής κυβέρνησης

«Στο διάγγελμά του εμφανίστηκε θυμωμένος. Ηταν ένας τελείως διαφορετικός Ρέντσι από αυτόν που είχαμε συνηθίσει» έλεγε τα ξημερώματα της Δευτέρας Ιταλός αναλυτής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις -αλλά κυρίως την εικόνα- του Ιταλού πρωθυπουργού, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων

exit polls.

Ο Ιταλός σχολιαστής συμπλήρωνε πάντως με νόημα ότι «η παραίτηση που υπέβαλε ίσως να μη σημαίνει τελικά ακριβώς... παραίτηση». Τουλάχιστον με άμεση ισχύ. Τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» στην Ιταλία έδιναν και έπαιρναν ήδη από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της επικράτησης του «Οχι» στο δημοψήφισμα, ωστόσο η απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι ήρθε χθες βράδυ, όταν ο Ρέντσι κατέφτασε στο Κυρηνάλιο, στο προεδρικό μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, για να του υποβάλει την παραίτησή του. Παραίτηση που όμως ο πρώτος πολίτης της χώρας δεν έκανε δεκτή, καθώς ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ρέντσι να την αναβάλει μέχρι να εγκριθεί ο Προϋπολογισμός από τη Βουλή (θα μπορούσε η ψηφοφορία να γίνει ακόμη και την Παρασκευή).

Νωρίτερα ο Ιταλός πρόεδρος είχε κάνει και μία δήλωση που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως αντίθεση στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Υπάρχουν γεγονότα και δεσμεύσεις και οι θεσμοί πρέπει να εγγυηθούν τον σεβασμό τους, προσφέροντας απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Ματαρέλα, οι χριστιανοδημοκρατικές πολιτικές ρίζες του οποίου δεν του επιτρέπουν να λάβει εύκολα διαλυτικές αποφάσεις.

Ηδη, πάντως, χθες σε μια πρώτη πρόβλεψη για όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα, πολιτικοί αναλυτές διέβλεπαν ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην Ιταλία, πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Διαβάζοντας την πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ιταλίας, εύκολα μπορεί να δει κάποιος ότι και ο τέως πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ναπολιτάνο είχε πείσει τον Μάριο Μόντι το 2012 να παραμείνει στη θέση του έως την έγκριση του Προϋπολογισμού.

Παρ' όλα αυτά η Ιταλία σε κάθε περίπτωση -ακόμη και έπειτα από λίγες μέρες ή έπειτα από λίγο καιρό- δείχνει να οδεύει προς μια μεταβατική κυβέρνηση, με πιθανότερο εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ο Ματαρέλα το επόμενο διάστημα να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νυν υπουργό Οικονομίας Πάντοαν με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αφότου θα έχει εγκριθεί ο νέος εκλογικός νόμος - προοπτική που ικανοποιεί και την ανήσυχη μετά τις τελευταίες εξελίξεις Ευρώπη.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΚΤ, ΤΡΕΜΕΙ Η «ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ» DEUTSCHE BANK

Μέρες πριν από το ιταλικό δημοψήφισμα, που είχε προαναγγελθεί πως θα έκρινε την είσοδο της Ιταλίας σε φάση πολιτικής αβεβαιότητας, οι αναλυτές των αγορών προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο σεισμού στα θεμέλια της ευρωζώνης.
Χθες οι ευρωπαϊκές αγορές έδειχναν να αντιδρούν ψύχραιμα, αψηφώντας τον κίνδυνο (οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν σε θετικό έδαφος και μόνο οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν ελαφρώς), ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνέστησε «ηρεμία με την Ιταλία», υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος ευρωκρίσης», παρότι χρειάζεται επειγόντως «λειτουργική κυβέρνηση» στη χώρα.

Ομως, κόντρα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους τραπεζίτες χαρακτήρισε το ιταλικό δημοψήφισμα και τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολόγησε «προάγγελο νέας αναταραχής που μπορεί να διαχυθεί από την πολιτική αρένα στην οικονομία, με την Ευρώπη να κινδυνεύει ιδιαίτερα». Το δήλωσε ο Τζον Κράιαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, της τράπεζας που το περασμένο καλοκαίρι μετά βίας «πέρασε» τα στρες τεστ.

Ο Κράιαν (παρότι η δική του τράπεζα δεν απέχει από το χείλος ενός γκρεμού όπου μπορεί να παρασύρει σε κατάρρευση την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά και το ευρώ) δεν είχε άδικο για τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι τρεις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες -UniCredit, Intesa Sanpaolo και Monte dei Paschi- έχουν σωρευμένα «κόκκινα» δάνεια ύψους 286,02 δισ. ευρώ. Επίσης, είναι υποκεφαλαιοποιημένες και χρειάζονται ενέσεις ρευστότητας με κρατικό χρήμα, όπως προέβλεψε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι.

Το σενάριο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα μέχρι προ ολίγων εβδομάδων ούτε το συζητούσε η Γερμανία, οδηγώντας τον ίδιο τον Ρέντσι σε πολιτικό αδιέξοδο. Συνεπώς η τοποθέτηση Νοβότνι, που επιπλέον διευκρίνισε πως «μέχρι τώρα στην Ιταλία δεν έχει υπάρξει σημαντική κρατική βοήθεια στις τράπεζες», αποτελεί ένδειξη αλλαγής στρατηγικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα