Σαν... παλιό σινεμά!

13:22 3/8/2014 - Πηγή: Espresso
SHOWBIZΣαν... παλιό σινεμά!Κυριακή, Αύγουστος 3, 2014 - 13:00

Οι αφίσες τους διακόσμησαν εκατοντάδες χιλιάδες εφηβικά δωμάτια τη δεκαετία του 80' αλλά και του 90'. Σταμάτης Γαρδέλης, Στάθης Ψάλτης, Καίτη Φίνου, Σοφία Αλιμπέρτη, Πάνος Μιχαλόπουλος, Λίλα Καφαντάρη. Πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν όχι μόνο στις ταινίες αλλά και στα όνειρα κοριτσιών και αγοριών, ηθοποιοί μιας εποχής η οποία, καλύπτοντας το κενό που άφησε η χρυσή εποχή του Φίνου, κατάφερε να φτιάξει σταρ νέας γενιάς.

Η «Espresso της Κυριακής», με την πολύτιμη βοήθεια

του γνωστού φωτογράφου Βασίλη Κυριαζή, πραγματοποιεί ένα ταξίδι στα χρόνια που ο Στάθης ερωτευόταν μέσα από τις ταινίες του την πανέμορφη Καίτη και που ο Σταμάτης κατέστρωνε την επόμενη σκανδαλιά του, πάντα με τη βοήθεια της αθώας Σοφίας. «Οι εποχές του '80 αλλά ακόμα και του '90, όσο και αν κάποιοι τις κατηγορούν ή τις σνομπάρουν σήμερα, έφτιαξαν πραγματικούς σταρ. Τώρα, αν μερικοί μόνο από αυτούς κατάφεραν να συντηρηθούν μέχρι και σήμερα -σε σχέση με κάποιους άλλους- στην πρώτη γραμμή των αγαπημένων του κοινού, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που μπορεί να έχει να κάνει και με τις επιλογές» εξηγεί στην «Espresso της Κυριακής» ο Βασίλης Κυριαζής, ο οποίος, εκτός από τα φωτογραφικά άλμπουμ του ταξινομεί και τις αναμνήσεις του -που είναι πραγματικά πολλές- από την εικοσαετή εμπειρία του ως φωτορεπόρτερ του νεανικού κοριτσίστικου περιοδικού «Κατερίνα». «Για τις περισσότερες αφίσες όλων αυτών των νεαρών ηθοποιών εγώ ευθύνομαι, αφού εγώ ήμουν ο φωτογράφος τους. Ετσι μπορείτε να καταλάβετε πώς αισθανόμουν όταν έμπαινα μέσα σε εφηβικά δωμάτια της εποχής εκείνης και έβλεπα αφίσες από ηθοποιούς που ήταν δικές μου δημιουργίες. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν οι αφίσες αυτές, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν νοσταλγοί εκείνης της εποχής».

Κορμί λαμπάδα

Ενα από τα λαμπερά πρόσωπα εκείνης της περιόδου αναμφισβήτητα ήταν η πανέμορφη Καίτη Φίνου, με την οποία ο φωτογράφος διατηρεί ακόμα φιλικές σχέσεις. Ξανθιά, με βλέμμα που μαγνήτιζε τα πλήθη και με εκπληκτικό κορμί, η Καίτη Φίνου ήξερε να ποζάρει και να αναδεικνύει τα προσόντα της. «Για μένα αλλά και για πολλούς άλλους η Καίτη ήταν κάτι σαν τη Ζωή Λάσκαρη. Το απόλυτο θηλυκό, η γυναίκα που θαύμαζαν οι άνδρες και ζήλευαν οι γυναίκες. Ενώ το σύνολο της ομορφιά της ήταν εκρηκτικό, στο βλέμμα της έκρυβε μια παιδική αθωότητα. Αυτή ήταν η διαφορά σε σχέση με άλλα σέξι είδωλα της εποχής, που τα χαρακτήριζε, αν θέλεις, το πάθος. Την είχα φωτογραφίσει πάρα πολλές φορές. Ηταν η χαρά του φωτογράφου η Καίτη, γιατί, εκτός του ότι διέθετε ένα κορμί λαμπάδα, ήξερε να στηθεί αλλά και να σου δώσει πάντα αυτό το κάτι παραπάνω» εξηγεί ο Βασίλης Κυριαζής, που μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη γνωστή ηθοποιό. «Η Καίτη είναι ψυχούλα. Ενας απίστευτα καλός άνθρωπος, με πολύ καλή και μεγάλη καρδιά. Μπορεί να έχουν συμβεί διάφορα στη ζωή της, όμως τα αντιμετωπίζει όλα με γενναιότητα και μια πρωτόγνωρη παλικαροσύνη».

Για χάρη του τα κοριτσόπουλα έγραφαν το όνομά του σε τοίχους, σε σχολικά βιβλία και σε αναμνηστικά ημερολόγια. Ο Σταμάτης Γαρδέλης, ωστόσο, όπως εξηγεί ο φίλος του και φωτογράφος Βασίλης Κυριαζής, όλη αυτή τη λατρεία την αντιμετώπιζε με απέραντο σεβασμό, ενώ για πολλά χρόνια -λόγω και του νεαρού της ηλικίας του τότε- δεν είχε συνειδητοποιήσει αυτό που πραγματικά είχε συμβεί στη ζωή του. «Ο Σταμάτης ήταν το πιο αγαπητό παιδί εκείνης της περιόδου. Είχαν ξετρελαθεί όλοι από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση. Τα κοριτσόπουλα, με το που τον έβλεπαν μπροστά τους, ούρλιαζαν. Εκείνος πάλι, επειδή ήταν μικρός, δεν είχε καταλάβει όλη αυτή την αναγνωρισιμότητα που είχε αποκτήσει μέσα από τις ταινίες, με αποτέλεσμα, ευτυχώς, να μην καβαλήσει ποτέ αυτό που λέμε "καλάμι"» λέει ο Βασίλης Κυριαζής, που έχει φωτογραφίες του Σταμάτη Γαρδέλη στο δωμάτιό του. «Ο Σταμάτης καθημερινά δεχόταν απίστευτα πολλά γράμματα, από κορίτσια που του δήλωναν τον θαυμασμό τους και κάποιες φορές και τον έρωτά τους. Του ζήτησα να κάνουμε μια φωτογράφιση στον προσωπικό του χώρο κι εκείνος δεν μου χάλασε χατίρι. Αποφασίσαμε να τον φωτογραφίσω με τα γράμματα που είχε δεχτεί. Ηταν τόσα πολλά, που τον κάλυψαν εντελώς! Ο Σταμάτης ήταν και εξακολουθεί να είναι υπέροχο και ευαίσθητο παιδί».

Η μικρή Σοφία

Ως τρυφερή, γλυκιά και με χαρακτηριστικά που ταίριαζαν με εκείνα των νεαρών χολιγουντιανών σταρ περιγράφει ο φωτογράφος την ηθοποιό Σοφία Αλιμπέρτη, το κορίτσι με το άτακτο βλέμμα και την εντυπωσιακή παρουσία. «Η Σόφια ήταν τόσο φρέσκια, τόσο νέα, που δεν χρειαζόταν πολλά για να αγαπηθεί από τους θαυμαστές της. Υπήρξε το κορίτσι που οι γονείς ήθελαν για παιδί τους, οι έφηβοι για φίλη και οι μεγαλύτεροι για έρωτα της ζωής τους. Τα είχε όλα, γι' αυτό και κρατήθηκε μέχρι και σήμερα στην πρώτη γραμμή» εξηγεί ο Βασίλης Κυριαζής. «Το πρόσωπό της, αν το προσέξει κάποιος καλά, τα λέει όλα. Διέθετε ζουμερά κόκκινα χείλια, βλέμμα ανεπανάληπτο και κάτι δοντάκια που πιστεύω ότι, αν τα έφτιαχνε τότε, ίσως να μην είχε την επιτυχία που έχει».

Αναμνήσεις και σταρ από τη χρυσή δεκαετία του ΄80

Από τα φωτογραφικά πλάνα του Βασίλη Κυριαζή πέρασαν κι άλλοι γνωστοί ηθοποιοί του '80 και του '90. Οι περισσότεροι, μάλιστα, είναι σε τόσο νεαρή ηλικία, που δύσκολα μπορεί να τους αναγνωρίσει κάποιος σήμερα, όπως είναι η Ελένη Ράντου και ο Γρηγόρης Βαλτινός. «Τους είχα φωτογραφίσει όλους: Τον σούπερ σταρ, τότε, Στάθη Ψάλτη, που άφησε εποχή με τις ατάκες και τις πλάκες του. Τον γοητευτικό Πάνο Μιχαλόπουλο, την πραγματικά κούκλα Λίλα Καφαντάρη, που, όταν την έβλεπες μπροστά σου, νόμιζες ότι ήταν ψεύτικο το κορίτσι αυτό. Ηταν μια χρυσή εποχή, η οποία ανέδειξε σταρ που προσπαθούσαν να έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και τη δική τους εικόνα, όχι όπως είναι σήμερα, που ο ένας θέλει με κάθε τρόπο να μοιάσει στον άλλον και που κάθε κορίτσι είναι σχεδόν όμοιο με τα άλλο» λέει ο γνωστός φωτογράφος Βασίλης Κυριαζής και καταλήγει: «Ολα αυτά τα παιδιά τα αγάπησα, γιατί, σε σχέση με άλλους, δεν ήταν σνομπ, ήταν προσιτά στον κόσμο και είχαν μεταξύ τους τέτοια χημεία, που σε όποια ταινία συνεργάστηκαν εκείνη την εποχή έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς υπήρξαν μεταξύ τους και πάρα πολύ καλοί φίλοι, με αποτέλεσμα όπου πήγαιναν μαζί να γίνεται πανικός».

Θάνος Μακρογαμβράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα