Σχολή για κληρονόμους

Η ζωή σάς τα έφερε έτσι που βγάλατε το πρώτο σας δισεκατομμύριο. Αποκτήσατε από ένα σπίτι σε κάθε μεγάλη πρωτεύουσα, ένα σούπερ γιοτ, τη δική σας ποδοσφαιρική ομάδα και έναν στρατό για την προσωπική σας ασφάλεια. Το μόνο που μένει να κάνετε τώρα είναι να ξεκουραστείτε, αφήνοντας τα ηνία της αυτοκρατορίας που χτίσατε στα παιδιά ή τα εγγόνια σας. Αν και μόνο η σκέψη αυτή σας προκαλεί κρίση πανικού, τότε ο Πίτερ Λιτς είναι ο άνθρωπός σας!

Η «σχολή για κληρονόμους» που

λειτουργεί με τους συνεργάτες του τα τελευταία τριάντα χρόνια φροντίζει για την περιφρούρηση των περιουσιών μεγάλων επιχειρηματιών, από τη στιγμή που αυτές θα περάσουν στους απογόνους τους. Δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνες, μόλις το ένα τρίτο των πλουσίων εμπιστεύεται τα παιδιά του και ότι μόνο 12% των οικογενειακών επιχειρήσεων καταφέρνει να επιβιώσει περνώντας στη δεύτερη γενιά, η Peter Leach & Partners κάνει χρυσές δουλειές στο Λονδίνο. Παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό της απαιτεί απόλυτη εχεμύθεια, ο Λιτς δέχτηκε να αποκαλύψει μερικά από τα μυστικά του επαγγέλματός του.

Οταν εκείνος και οι συνεργάτες του ξεκινούν τη συνεργασία τους με μια οικογένεια, παίρνουν συνεντεύξεις από το κάθε μέλος της ξεχωριστά, προκειμένου να εξακριβώσουν ποιες είναι οι φιλοδοξίες του καθενός, αφού ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη μεταβίβαση μιας μεγάλης οικογενειακής επιχείρησης στην επόμενη γενιά είναι οι αλληλοσυγκρουόμενες ιδέες για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Ακολουθεί συγκέντρωση με όλη την οικογένεια σε ουδέτερη τοποθεσία. «Πρέπει να το δεις συνολικά το θέμα και να τους συμπεριλάβεις όλους, γιατί διαφορετικά θα χωριστούν σε στρατόπεδα» εξηγεί ο Λιτς, ο οποίος είναι εν μέρει λογιστής κι εν μέρει ψυχοθεραπευτής. Στη συνάντηση αυτή καταγράφονται οι απόψεις όλων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με την επιχείρηση ή με τη διαχείριση της περιουσίας. Ιδανικά, η διαδικασία αυτή οδηγεί στη σύνταξη ενός «οικογενειακού συντάγματος», βάσει του οποίου θα πορευτούν στο άμεσο μέλλον, ενώ ξεκαθαρίζονται και οι αρμοδιότητες του καθενός.

Συχνά, όπως λέει ο Λιτς, οι πλούσιοι φοβούνται πως οι απόγονοί τους θα σπαταλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν ή θα ξεπουλήσουν τα πάντα απερίσκεπτα, γι' αυτό και μια από τις βασικές στρατηγικές του είναι να εμφυσήσει σεβασμό στις νεότερες γενιές για την ιστορία της οικογένειας και τη δυσκολία με την οποία αποκτήθηκε ο πλούτος της.

Οπου κρίνεται απαραίτητο, επιστρατεύεται η βοήθεια ψυχολόγων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, ενώ η «σχολή κληρονόμων» έχει προβλέψει και για την πρακτική τους εκπαίδευση. Τα «mini MBAs», όπως ονομάζονται τα σεμινάρια διάρκειας λίγων ημερών που παρέχει, φροντίζουν ώστε να περάσει το know-how στην επόμενη γενιά, δίνοντας στα μέλη της όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα μυστικά της επιχείρησης, τα οποία ουδείς συνεργάτης τους αισθάνεται άνετα να μοιραστεί μαζί τους.

Οπως εξηγεί ο Λιτς πάντως, η διατήρηση του πλούτου απαιτεί μεν σκληρή δουλειά, εξαρτάται δε σε μεγάλο βαθμό και από τη σωστή διαπαιδαγώγηση. «Οι γονείς εκείνοι που απέκτησαν πλούτο, αλλά μεγάλωσαν τα παιδιά τους έτσι ώστε να έχουν εφικτές προσδοκίες και να είναι ταπεινά, είναι εκείνοι που έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα», λέει, προσθέτοντας ότι αυτά τα παιδιά είναι στην πλειονότητά τους πρόθυμα να εργαστούν και δεν περιορίζονται στην εξαργύρωση της μηνιαίας επιταγής.

Οι κόντρες για σπίτια και σκάφη

Στην περίπτωση των κληρονόμων του οίκου Gucci, ο όρος «πισώπλατα μαχαιρώματα» πήρε άκρως ρεαλιστική διάσταση. Οι δύο γιοι του ιδρυτή, Ροντόλφο και Αλντο, δεν κατάφεραν ποτέ να συνεργαστούν, μεταφέροντας την κόντρα τους και στις επόμενες γενιές. Ο γιος του Αλντο, Πάολο, κάρφωσε τον πατέρα του στις Αρχές για φοροδιαφυγή, ενώ ο γιος του Ροντόλφο, Μαουρίτσο, δολοφονήθηκε ύστερα από εντολή της εν διαστάσει συζύγου του, που ήθελε να του αποσπάσει την περιουσία.

Κόντρα για την οικογενειακή περιουσία, που εξελίσσεται σε δικαστική διαμάχη σαν αυτές που συνηθίζουν να φιλοξενούν στις σελίδες του περιοδικού στο οποίο οφείλουν τα πλούτη τους, ξέσπασε προ μηνών και μεταξύ των κληρονόμων του «National Enquirer».

Οι γιοι του ιδρυτή του περιοδικού κατηγορούν την 75χρονη μητέρα τους Λόις Πόουπ ότι κατασπαταλά τα πλούτη του πατέρα τους σε πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη και ταξίδια, ενώ η ίδια υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος της οφείλονται στο γεγονός ότι αρνήθηκε να τους δώσει τα χρήματα που της ζήτησαν.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση της κληρονόμου του οίκου L'Oreal Λιλιάν Μπετενκούρ, η κόρη της οποίας, Φρανσουά Μπετενκούρ Μάγιερς, κατάφερε να της πάρει τον έλεγχο της περιουσίας με δικαστική εντολή, κατηγορώντας την για ανικανότητα!

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα