Σέρβιρε αμφορείς!

16:44 9/5/2018 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΣέρβιρε αμφορείς!Τετάρτη, Μάιος 9, 2018 - 16:41

❱❱ Ενάλιες αρχαιότητες στα χέρια ταβερνιάρη στην Πάργα

Από την
Εύα Παπαδάτου

Τρίτο «χτύπημα» στην αρχαιοκαπηλία κατάφερε μέσα σε έναν μήνα η Αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του ιδιωτικού ερευνητή και συμβούλου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιώργου Τσούκαλη.

Μετά τις συλλήψεις του Γερμανού αρχαιοκαπήλου που έκρυβε στη βίλα του στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

δεκάδες πολύτιμα αρχαία αντικείμενα και του Ελληνα δύτη από την Ηγουμενίτσα που είχε «ψαρέψει» ένα πραγματικό... μουσείο από τον βυθό του Ιονίου, αυτήν τη φορά χειροπέδες φόρεσε ένας 32χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Πάργα. Χάρη στις πληροφορίες του γνωστού ντετέκτιβ για παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων και την πολυήμερη έρευνα των συναδέλφων του Γιώργου Μανίκα και Φώντα Βρόσγου, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου που κατείχε 101 ενάλιες αρχαιότητες συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πάργα από άνδρες της Ασφαλείας Ιωαννίνων, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μεταξύ των αρχαιοτήτων που κατασχέθηκαν είναι 36 λαιμοί αμφορέων, ένας ακέραιος αμφορέας, άνω τμήμα αμφορίσκου, ένας ελλιπής αμφορίσκος, τέσσερις βάσεις οξυπύθμενων αμφορέων και πέντε επίπεδες βάσεις αμφορέων, ένα ακέραιο χυτροειδές αγγείο, τρία τμήματα σωμάτων αμφορέων, μισό τμήμα αμφορέα και ένα κάτω τμήμα αμφορέα, τρία αγγεία με απιόσχημο σώμα, στενό πόδι και ευρύ χείλος και αγγείο ελλιπές στο χείλος.

Μήνυμα

Ο Γιώργος Τσούκαλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπόθεση και την υπερηφάνεια του ως σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων «για το ιδιαίτερο έργο το οποίο συντελείται υπό την αιγίδα της UNESCO με στόχο τη διαρκή προστασία της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Ηδη ξεπεράσαμε τις 15.300 αρχαιότητες και συνεχίζουμε».

Ωστόσο, με νεότερη ανάρτησή του στο facebook έστειλε ένα μήνυμα σε κάποιους που προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο του: «Οι απειλές των αρχαιοκαπήλων όχι μόνο δεν μας πτοούν, αλλά τουναντίον μας πεισμώνουν περισσότερο... Θα ξανάρθουμε στην Ηπειρο, άλλωστε είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μου, γιατί δεν σας φοβόμαστε. Και θα συνεχίσουμε τον ιερό αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία».

Keywords
Τυχαία Θέματα