Στα δικαστήρια για το 1.000.000 € της γιαγιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτα δικαστήρια για το 1.000.000 € της γιαγιάςΤρίτη, Νοέμβριος 18, 2014 - 16:30

Μια υπόθεση που θυμίζει... σαπουνόπερα και αφορά τη διεκδίκηση της τεράστιας περιουσίας μιας υπέργηρης Καλύμνιας, ύψους 1.000.000 ευρώ, πρόκειται να μεταφερθεί στις δικαστικές αίθουσες. Η πάμπλουτη 91χρονη, που πέθανε τα Χριστούγεννα του 2010 και δεν είχε αποκτήσει δική της οικογένεια, άφησε τα πάντα στους γείτονές της αποκληρώνοντας στην ουσία τους συγγενείς της, οι οποίοι πρόσβαλαν τη χρυσή διαθήκη!

Το κουβάρι

του θρίλερ θα ξετυλιχθεί στις 4 Δεκεμβρίου ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, όπου κατέφυγαν οι συγγενείς της ηλικιωμένης θεωρώντας πως οι γείτονές της λειτούργησαν ως σπείρα με μοναδικό σκοπό να της υφαρπάξουν την περιουσία. Στο σκαμνί θα καθίσουν οκτώ άτομα, δηλαδή το ζευγάρι των γειτόνων, μία συμβολαιογράφος και πέντε μάρτυρες που φέρεται ότι εμπλέκονται στη σύνταξη της διαθήκης, τα οποία παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω. Η παραπομπή έγινε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για μία εκ των μηνύσεων που έχουν καταθέσει στη Δικαιοσύνη οι συγγενείς της 91χρονης διά των συνηγόρων τους Μιχάλη Τρικοίλη και Εμμανουήλ Κουτσούκου και αφορά τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση και της άμεσης συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος.

Η μήνυση στρέφεται κατά της συμβολαιογράφου που συνέταξε τη διαθήκη, των δύο γειτόνων στους οποίους άφησε την περιουσία η υπερήλικη και των πέντε μαρτύρων. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω, παρά την απαλλακτική πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα με το 63/2013 βούλευμά του, παρέπεμψε σε δίκη τους εμπλεκόμενους. Στη μήνυση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κακή κατάσταση της υγείας της 91χρονης εκείνο το διάστημα, καθώς είχε βγει από το νοσοκομείο μόλις λίγες ημέρες πριν. Σύμφωνα με την ιατρική βεβαίωση από το νοσοκομείο Καλύμνου, η οποία προσκομίστηκε στη Δικαιοσύνη, η ηλικιωμένη είχε νοσηλευτεί με διάγνωση «αδυναμία λήψεως τροφής - ληθαργική κατάσταση» και είχε πάρει εξιτήριο με διάγνωση «στεφανιαία νόσος - αφυδάτωση - γεροντική άνοια - καταβολή». Οι συγγενείς της, επίσης, υποστηρίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη διαθήκη πάντως βεβαιώνεται ότι δεν υπάγεται σε κάποια περίπτωση του άρθρου 1719 Α.Κ. και δεν στερείται των αισθήσεών της, κάτι που, όπως αναφέρεται και στη μήνυση, «είναι ψευδές και έγινε εν γνώσει, προκειμένου να συνταχθεί η διαθήκη».

Μιλώντας στην «Espresso» ο ένας εκ των δικηγόρων των μηνυτών συγγενών, Μιχάλης Τρικοίλης, τόνισε ότι οι πελάτες του υποστηρίζουν ότι «η διαθήκη υπογράφηκε από την εκλιπούσα που δεν είχε συναίσθηση του τι υπέγραφε, λόγω άνοιας και άλλων προβλημάτων υγείας. Περίπου έναν μήνα αφότου βγήκε από το νοσοκομείο συντάχθηκε η διαθήκη και λίγο μετά πέθανε. Εμείς ζητάμε ακύρωση αυτής της διαθήκης βάσει της οποίας η 91χρονη έδινε όλη την περιουσία της όχι σε συγγενείς της, αλλά στη συγκεκριμένη Καλύμνια, η οποία υποτίθεται ότι την περιποιόταν τον τελευταίο χρόνο της ζωής της, και στον σύζυγό της».

Ακίνητα, κοσμήματα με πετράδια και τρέλες καταθέσεις

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα αναφέρονται στις μηνύσεις, η ηλικιωμένη άρχισε από τα τέλη του 2005 να έχει προβλήματα υγείας και οι συγγενείς της προσέλαβαν μια αλλοδαπή για να τη φροντίζει. Ομως, οι γείτονές της άρχισαν να την προσεγγίζουν κι έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να της δείξουν ότι τη νοιάζονταν. Σύντομα η αλλοδαπή απολύθηκε και η ηλικιωμένη είχε την αποκλειστική φροντίδα του ανδρογύνου, που διαχειριζόταν και τα λεφτά της.

Οπως αναφέρουν οι συγγενείς, η περιουσία της γιαγιάς περιλάμβανε ένα ακίνητο 15 στρεμμάτων στην Κάλυμνο, ένα σπίτι, ένα γραφείο στην Αθήνα, κοσμήματα με πετράδια και διαμάντια και καταθέσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ ή δολαρίων. Την τεράστια αυτή περιουσία είχε αποκτήσει στο Βέλγιο, όπου ζούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, ενώ είχε και εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα