Στα μαχαίρια οι δανειστές

17:34 6/5/2015 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣτα μαχαίρια οι δανειστέςΤετάρτη, Μάιος 6, 2015 - 17:32

Στις κόντρες ανάμεσα στους δανειστές αποδίδει η κυβέρνηση την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Με εντυπωσιακή πολιτικοεπικοινωνιακή ρελάνς το Μαξίμου μέσω non paper αποκαλύπτει τις διαφορετικές... κόκκινες γραμμές του ΔΝΤ και της Κομισιόν, τη στιγμή που (όπως υποστηρίζει) η ελληνική πλευρά «έχει καταθέσει προτάσεις

και έχει κάνει ουσιαστικές υποχωρήσεις στην κατεύθυνση του “έντιμου συμβιβασμού”».

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός και ότι «η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους». Συγκεκριμένα υποστηρίζει:

- Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.

- Το ΔΝΤ θέτει κόκκινες γραμμές στις μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε εργασιακό-ασφαλιστικό, και είναι χαλαρό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ στο πίσω μέρος της σκέψης του βρίσκεται η διαγραφή του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

- Η Κομισιόν, αντιθέτως, έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μη διαγραφή του χρέους, ενώ είναι χαλαρή σε εργασιακό-ασφαλιστικό.

«Αν αθροίσετε τις κόκκινες γραμμές των δανειστών με... τις γνωστές δικές μας προκύπτει χάος» προσθέτουν, αναδεικνύοντας την ανάγκη να καταλήξουν οι πιστωτές σε κοινές θέσεις «ώστε να τοποθετηθούμε συνολικά κι εμείς».

Σε αυτήν την «κραυγαλέα αντίφαση» αποδίδει η κυβέρνηση την απόφασή της να μην καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι της συζήτησης την «επόμενη μέρα», με το σχέδιο εξόδου στις αγορές και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας «στην μετά Ιούνιο εποχή». Δηλαδή να επισπεύσει τη «μεγάλη» διαπραγμάτευση για τη συμφωνία του Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα