Στο μοναστήρι της αδελφής του Π. Ξεκούκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Θεωρώ πως αυτό το μέρος προσφέρει αγαλλίαση ψυχής»Στο μοναστήρι της αδελφής του Π. ΞεκούκηΠαρασκευή, Απρίλιος 17, 2015 - 16:08

Η αδερφή μου από πολύ μικρό κορίτσι ασπάστηκε τα θεία και αφιερώθηκε στον Θεό. Σκεφτείτε ότι μονάζει από το 1979. Ηρθε η ώρα της και το 2006 έγινε ηγουμένη στην ιστορική μονή του Αγίου Ιερόθεου, του πρώτου επισκόπου Αθηνών και του αγίου που βρισκόταν στην κηδεία της Παναγίας...

Με αυτά τα λόγια ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης

και ένας εκ των κύριων πρωταγωνιστών σε πολλά σίριαλ και ταινίες του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη ανοίγει την καρδιά του στην «Espresso» και μιλάει για τη μοναστική ζωή της ηγουμένης αδερφής του και τα ναοσπήλαια που βρέθηκαν προσφάτως στην περιοχή Μαυρατζάς, μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα.

Οπως κάθε χρόνο, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα εκείνος και η οικογένειά του συνηθίζουν να βρίσκονται και να περνούν πολλές από τις άγιες ημέρες στο μοναστήρι, θέλοντας να βοηθήσουν την ηγουμένη αδερφή του στις εργασίες, αφού ο κόσμος που συρρέει στην ιστορική μονή είναι πολύς και οι μοναχές ελάχιστες.

Το ίδιο συνέβη και φέτος και μάλιστα ο ηθοποιός (αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πυρετώδη γυρίσματα για την ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης») μοιράστηκε με την «Εspresso» την εμπειρία του.

«Το μοναστήρι βρίσκεται εδώ από τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν και ιδρύθηκε από τον επίσκοπο και μετέπειτα Αγιο Ιερόθεο. Είναι ο άγιος που βρέθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

»Μάλιστα σε πολλές αγιογραφίες εκτός από τους 12 Αποστόλους διακρίνεται και μια άλλη μορφή, που είναι ο Αγιος Ιερόθεος» λέει ο Πέτρος Ξεκούκης με βαθιά συγκίνηση, ενώ μας ξεναγεί στην ιστορική μονή. «Εδώ βρίσκεται και ο τάφος του αγίου. Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα έρχονται και ο Μανούσος Μανουσάκης, ο Κώστας Τσάκωνας και πολλοί φίλοι και συνάδελφοι.

»Τακτικός επισκέπτης ήταν και ο αείμνηστος Σωτήρης Μουστάκας» συμπληρώνει. Στο συγκεκριμένο μοναστήρι είχαν κρύψει από το 1941 έως το 1944 την Γκιζέλα Ντάλι για να γλιτώσει από τους Γερμανούς.

Πάντα στην εκκλησία

Μάλιστα η Αδαμαντία Μαυροειδή, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, επέστρεψε στο μοναστήρι-καταφύγιό της πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1998 για τις ανάγκες ενός γυρίσματος του «Πρωινού καφέ», ξεναγώντας την κάμερα και τον δημοσιογράφο στους χώρους της μονής.

Τα λόγια του Πέτρου Ξεκούκη για την αδερφή του Ισιδώρα συγκινούν: «Από μικρό κοριτσάκι η αδερφή μου βρισκόταν πάντα στην εκκλησία. Δεν τη θυμάμαι σε καμία άλλη φάση της ζωής της. Πάντα στην εκκλησία. Και το 1979, ανήλικη ακόμη, αποφάσισε να μονάσει, εδώ στον Αγιο Ιερόθεο» λέει και μαζί με εκείνην πηγαίνουμε στα ναοσπήλαια που βρέθηκαν πρόσφατα.

«Πρόκειται για ναούς μέσα σε σπηλιές που ανάγονται στον 11ο αιώνα και εκεί μέσα ζούσαν οι ασκητές του μοναστηριού. Πολλές φορές κυνηγημένοι και από τους πειρατές.

»Οταν ανέλαβε η αδερφή μου, αποφασίσαμε να τα ανακαινίσουμε, ώστε να μπορεί ο κόσμος να τα επισκέπτεται» λέει ο Πέτρος, ενώ η τελευταία ανακάλυψη που μας δείχνει είναι μια σχισμή στον βράχο, όπου οι σπηλαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο ναό κάτω από τα βράχια.

«Μείνανε έκθαμβοι με την ανακάλυψη. Από τη σχισμή εισχώρησαν μέσα και κατάφεραν να δουν έναν ολόκληρο ναό περασμένων αιώνων. Ομως για να ανοίξει αυτό το νέο ναοσπήλαιο χρειάζονται πολλά χρήματα και το μοναστήρι είναι φτωχό» μας λέει με παράπονο.

Πρόσφατα μια γόνος εφοπλιστικής οικογένειας έκανε δωρεά τον μαντρότοιχο. «Ας είναι καλά, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές κλοπές στο μοναστήρι» συμπληρώνει.

Οπως μας λέει ο ηθοποιός, αυτή η μονή είναι το ησυχαστήριο της αδερφής του, αλλά και του ίδιου.

«Εδώ νιώθω ότι βρίσκομαι στον παράδεισο. Το ίδιο μου λέει και ο Μανουσάκης, ο οποίος θέλει να το εντάξει σε κάποιο σίριαλ και να το προβάλει. Θεωρεί πως αυτό το μέρος προσφέρει αγαλλίαση ψυχής».

Νίκος Νικόλιζας

Keywords
Τυχαία Θέματα